Și totuși ei au făcut-o!... Iese exact ca în legea lui Murphy : dacă ceva rău poate să se întâmple, atunci acest ceva numaidecât se va întâmpla. Acei care urmăresc atent aceste editoriale săptămânale știu că nu am fost niciodată încântat de capacitatea a-lor noștri de a face politică. Dimpotrivă, întotdeauna am zis că le lipsește cu desăvârșire un anumit soi de inteligență politică, de fler, de simț al momentelor decisive, de înțelegere a mecanismelor puterii, de viziuni puțin mai largi și mai holistice, de conecţiune cu realitatea, de… Nu știu, multe le lipsesc.

Desigur ați putea să-mi răspundeți că în față au un redutabil aparat de stat, cu experiență și competențe diverse în subversiuni și manipulări de tot felul (mă refer la Kremlin, de la sine înțeles), numai că... Am impresia (și o vagă speranță) că există lucruri elementare care ar trebui însușite. Nu mă refer la combinații cu multe etaje, ci la banalități și erori de începător.

Nu știu dacă ați priceput până acum la ce fac aluzie. Vă zic imediat: la acea „dezbatere” electorală dintre... Ţâcu și Chirtoacă! Nu cred că e momentul să dezvolt anume acum, suntem în prag de alegeri. Vom avea ocazia să revenim mai târziu. De îndată ce ieșim din electorală, mă voi strădui să nu uit acest mic angajament...

KREMLINOVICI Fără îndoială, cea mai răsunătoare poveste a săptămânii a fost publicarea de către rise.md a unei anchete despre legăturile directe pe care le-a avut și le are Dodon cu serviciile specializate rusești. Desigur acele detalii, nume și agenda publicate nu ne spun nimic nou. Nu știu dacă mai există v-un naiv care credea că Dodon nu e pilotat direct de Kremlin. La acest capitol dubii nu au existat niciodată. Ori poate doar în minți cu neuroni într-atât de puțini încât aleargă cu săptămânile prin cutii craniene ca să facă barem o conecţiune... În acest caz, da, poate dura luni întregi... Tocmai din această cauză și consider că, în pofida numărului aparent mare al candidaților, alegere veritabilă nu prea există. Doi candidați și cam asta e tot. Şi, credeţi-mă, ceea ce zic nu se referă doar la unioniști...

DEFILAREA KAMAZURILOR Vinerea trecută Ceban și Dodon au plimbat prin tot Chișinăul cinci Kamazuri pe care rușii le-au trimis în calitate de „ajutor”, cu alai și drapele rusești vizibile tuturor! Ținând cont de starea lor (nu sunt noi), cred ca ruşii le-au trimis în Moldova ca să nu le arunce la gunoi. Ca să înțelegeți cât de „neutră” e această putere amintiți-vă de cele 20 de camioane pline cu echipamente de cea mai stringentă necesitate pe care actualii Kremlinovici le-au ascuns sub pod!

NICIO ZI FĂRĂ CEBAN Și primarul Chișinăului e 100% apolitic! Într-atât de apolitic, încât chiar și atunci când își ia vacanță ca să facă campanie pentru Kremlinovici, el nu lasă primăria fără Ceban! Cât timp Ivan îl ajută pe Igariok, la primărie Ceban rămâne un Ilie.

VOTĂM! Apropo, pentru toți prietenii mei de peste hotare! CEC a publicat lista birourilor de votare din străinătate. O puteți accesa aici. Și nu uitați să votați pe 01 noiembrie!

6 MILIOANE PENTRU O SPĂLĂTORIE Între timp, sub cuvertura vacarmului electoral, relaxările marilor criminali continuă! Vă mai aduceți aminte de enormisima schemă de spălare de bani murdari rusești prin intermediul judecătoriilor din RîMî? Apoi să știți că săptămâna trecută toți au fost scoși de sub urmărire penală! Mai mult decât atât, ei cer să fie restabiliți în funcție și să li se plătească salariul pe toată perioada cât au fost suspendați, ceea ce constituie 6 mln de lei (bani din buget, amintesc)! Incredibil tupeu! Dar știți ceva? Eu cred că vor reuși...

TRACTOARE ÎN VÂNT Iar agricultorii protestează. Vor ajutoare şi stau cu tractoarele de-a lungul drumului. Degeaba. E campanie electorală şi nimănui nu-i pasă.

ROMÂNIA AJUTĂ Mai multe scaune cu rotile, donate de cetăţenii din România, au ajuns la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilităti mintale din satul Bădiceni, raionul Soroca. Donațiile au fost făcute de Asociația „Tighina” din București, în frunte cu președintele, doctorul Alexei Paluţă, și au fost repartizate în teritoriu celor care au nevoie de ele de către Preotul Sorin Huluţă de la Mitropolia Basarabiei.

Cam astea au fost.

Cam demultișor nu am distribuit nicio Cireșică de pe tort. Vă mai aduceți aminte de această mică rubrică? Am cam delăsat-o din neputință de a alege, căci de la o vreme cam tot ce se întâmplă îi corespunde. Dar săptămâna trecută deputata socialistă Ala Dolintă m-a făcut să revin la cireșică. Suntem mulți care în această perioadă lucrăm de la distanță și participăm la diverse reuniuni online. Dar mă îndoiesc că o faceți sorbind zeamă în fața camerei. Asta fiindcă nu participați la ședința Comisiei Juridice, Numiri și Imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova!