Igor Dodon intră în alegerile prezidențiale cu cel mai complicat dosar al gestionării dezastruoase a pandemiei de coronavirus. Președintele ostentativ pro-rus al Republicii Moldova este mai preocupat de fotoliul său de președinte la al doilea mandat decât de sănătatea oamenilor acum, în cel de-al doilea val al pandemiei, început brusc dar fără ca Republica Moldova să fie ieșit vreodată din valul unu. Deși trebuia să fi închis deja lumea în case pentru a combate cu eficiență pandemia, Dodon face mitinguri la care vin multe persoane   fără mască și cu un întreg staff de campanie deja îmbolnăvit. Pregătit să fure alegerile, avertizat din toate părțile, Dodon nu știe decât să se plângă patronilor săi de la Moscova care au atacat, la nivelul directorului Serviciului de Informații Externe, Serghey Narîshkin, Statele Unite pentru pregătirea unei revoluții colorate. De vină nu e Dodon care fură alegerile, ci SUA și cetățenii Republicii Moldova care protestează față de această enormitate de nerespectare a voturilor lor.

Avertismente multiple, în cascadă: nu fura alegerile!

Ambasadorii diferitelor state acreditate la Chișinău, în frunte cu Ambasadorul Statelor Unite, Dereck Hogan, și cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, au bătut drumul în ultimele 10 zile la Președinția Republicii Moldova în întâlniri cu Președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat pentru un al doilea mandat, pentru a-l avertiza în legătură cu organizarea alegerilor și desfășurarea alegerilor libere și corecte, cu finanțarea lor de către Moscova și amicul său Ceaika, fiul fostului procuror general rus, cu prezența unor oameni de diferite apartenențe inclusiv serviciul de informații externe al Rusiei și mai ales GRU, serviciul Armatei.

Nu am să privilegiez susținerile de la Rise Project. M-am uitat pe elementele de probă pe care le-au introdus, dar cred că e o abordare exagerată, de campanie, profund jurnalistică și mai puțin susținută cu documente. În plus, știind cum arată în general lucrurile, nici un președinte, șef de stat, nu ar accepta un asemenea statut, de ofițer de informații al unui serviciu extern. Fie el și rus, fie și dacă ești ostentativ pro-rus în declarații.

Limita unei asemenea cooperări la acest nivel este cea de agent de influență, utilizat cu bună știință pentru că crede în anumite idei și promovarea intereselor Rusiei în Republica Moldova. Nu există sume de bani interesante pentru racolarea la acest nivel, iar avantajele de afaceri ale lui Dodon la Moscova sunt mult mai importante decât cele pe care i le-ar oferi o protecție de tip relație strictă cu un serviciu de informații străin. De aceea, mi se pare exagerată susținerea, chiar dacă e legitimă interpretarea făcută la nivel jurnalistic.

Cât despre avertismentele și recomandările la adresa lui Dodon, ele sunt extrem de clare. Le regăsim și în Parlamentul European, și la raportori, și la nivelul finanțărilor, și în privința reformelor, peste tot. Mesajul e clar: preocuparea pentru modificarea Codului electoral și nerespectarea recomandărilor în favoarea corectitudinii Codului, deschiderea secțiilor de vot în Rusia pe falsuri, deschiderea secțiilor pentru zona separatistă cu achiziția de voturi pe bani, toate alterează votul și voința publică și amenință să ducă la nerecunoașterea rezultatelor alegerilor și la declanșarea protestelor publice.

Republica Moldova și Dodon se îndreaptă cu pași mari astăzi spre modelul Belarus și Lukashenko, și nu e vorba despre amenințare ci avertisment și transparență din partea statelor democratice, UE și SUA. Monitorizarea e strictă, iar mersul pe drumul pe care a pornit îl duce pe Dodon acolo, admițând că ar câștiga alegerile. Maia Sandu deține încă șanse de câștigare a turului doi, în cazul unei mobilizări generale anti-Dodon.

Campania lui Dodon plină de infectați cu coronavirus

Spuneam că problema principală a lui Igor Dodon este explozia pandemiei de coronavirus. E o nebunie totală, niște cifre și niveluri greu acceptabile, și nici un fel de reacție. Din contra, propriul său staff este plin de cazuri. Purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, Ludmila Munteanu, nu confirmă și nici nu infirmă numărul mare de persoane infectate din cadrul staff-ului electoral al lui Dodon. Aceasta a declarat pentru DESCHIDE.MD că dacă „astfel de cazuri vor fi înregistrate, informația va fi publicată de fiecare persoană vizată”.

„Nu am niciun drept să confirm sau să neg astfel de informație, care ține de viața personală. Dacă astfel de cazuri vor fi înregistrate, informația va fi publicată de fiecare persoană vizată. Trebuie să ținem cont de faptul că există dreptul persoanei la confidențialitate medicală. Iar regula autoizolării va fi respectată, dacă va exista situația contaminării și testării pozitive”, a declarat Ludmila Munteanu.

Abordarea e cel puțin rizibilă și neconformă cu regulile și uzanțele democratice. Ideea ca să protejezi identitatea unui om care e bolnav e una de bun simț, nu când e vorba despre transparență și persoane publice, implicate în alegeri. Dacă nu sunt persoane publice – parlamentari, lideri de partid, președintele de Parlament – răspunsul corect este un număr și un moment al infectării, un nivel al impactului infecției de coronavirus – asimptomatic, simptome ușoare, stare gravă, critică, etc – la nivel statistic. În cazul celor cu relevanță, persoane publice, asumarea infectării e obligatorie, și nu ține de fiecare dintre ei, e o informație publică. Pentru conformitate, uitați-vă la comunicările la nivelul guvernelor europene, la nivelul Comisiei sau la situația din campanie peste ocean cu alegerile americane.

Amintim că după ce Vlad Batrîncea, șeful staff-ului electoral al lui Igor Dodon, a fost testat pozitiv cu COVID-19 au apărut mai multe zvonuri, inclusiv din partea opoziției, despre un număr mare de membri infectați din staff-ul lui Dodon. Și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat zilele trecute că a fost testată pozitiv la COVID-19. Igor Dodon a fost în contact la evenimentele electorale cu Batrîncea și Greceanîi, însă nu s-a autoizolat pentru a preveni o posibilă răspândire a infecției. Dodon a anunțat că are zilnic câte 10-12 întâlniri cu alegătorii la care participă câte 150-200 de persoane.

Școli transformate în focare

Și în sistemul de învățământ, coronavirusul face ravagii. Asta din ambiția și orgoliul lui Dodon care preferă să vadă cetățenii infectați, suferind, îmbolnăviți decât să închidă activitatea și să diminueze numărul de cazuri. Campania e pe primul loc, indiferent de suferințele alegătorilor care nu contează. Astfel, la data scrierii prezentei analize, 13 instituții de învățământ din R.Moldova se aflau în carantină. Totodată, 265 de elevi și 368 profesori erau confirmați pozitiv la infecție cu COVID-19. Datele au fost prezentate chiar de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit ministrului, din numărul total de 1240 de instituții de învățământ general, în 1227 de instituții procesul educațional se desfășoară fizic, față în față, iar 13 se află în carantină. Totodată, 305 clase sunt închise, Referindu-se la cazurile pozitive la COVID-19, Igor Șarov a declarat că 265 elevi sunt confirmați pozitiv, iar 6334 de elevi se află în autoizolare. Ce ține de cadre didactice, 368 profesori sunt confirmați pozitiv, iar 382 se află în autoizolare.

Și în municipiul Chișinău, situația îmbolnăvirii elevilor și cadrelor didactice e la fel de alarmantă. Numărul cazurilor de îmbolnăviri este în creștere și pronosticul este nefavorabil. Concluziile aparțin viceprimarului capitalei Republicii Moldova, responsabil pentru domeniul social și educație, Angela Cutasevici. Astfel, în mun. Chișinău la momentul de față există 144 elevi bolnavi și 2238 în autoizolare, după contactarea infectaților confirmați și 127 cadre didactice cu coronavirus, și 65 în autoizolare, iar personal nedidactic 20 bolnavi și 13 în autoizolare.

Cifrele eșecului lui Dodon: dezastrul morților, cazurilor critice și grave de care este vinovat Dodon

Până la ora scrierii acestei analize, Republica Moldova avea 67.958 infectați determinați cu Covid-19, 656 în ziua de referință, cu 17 decese, 17258 respectiv un procent de 25,39% cazuri active din total cazuri înregistrate din februarie, 876 bolnavi critic și grav, cu o rată de 401 morți de coronavirus/ la un milion de locuitori. Asta rezultând dintr-un număr de doar 331.184 teste, respectiv 82157/un milion de locuitori.

Comparativ, România vecină, intrată în al doilea val – și aflată pe lista roșie a țărilor ai căror cetățeni trebuie să intre în carantină 14 zile la intrarea în Republica Moldova, s-au înregistrat în total 186254 infectări, cu 3400 în acea zi, 5996 decese de la începutul pandemiei și 45863 cazuri curente – 24,6%, o rată de 9702/un milion de locuitori și 312 decese la un milion, 768 persoane în stare critică și gravă, toate la 2,890 mln teste, adică 150359/un milion locuitori.

Pentru a avea perspectiva, să reținem doar că Republica Moldova are mai multe persoane în stare critică și gravă în valoare absolută – 876, decât România – 768, care-și face probleme și a extins secțiile ATI pentru Covid-19. În stânga Prutului, sunt cu un sfert mai mult de decese la milionul de locuitori. Procentele de cazuri actuale sunt comparabile - 25,39% la 24,6% România – dar numărul de teste dublu la milionul de locuitori pentru România (și în creștere substanțială).

România a luat însă măsuri drastice la mult mai puțină incidență(la jumătate comparativ cu Republica Moldova), în schimb Dodon nu a închis școlile și nici restaurantele, cafenelele, activitățile în interior. Doar masca e obligatorie în spații publice, mai puțin la întrunirile electorale și la Dodon, care umblă fără mască peste tot. O dovadă crasă de iresponsabilitate a președintelui ostentativ pro-rus care aspiră la scorurile record ale Federației Ruse, fosta metropolă care depășește ca impact chiar și situația din Republica Moldova, plasându-se pe locul 4 în statistica globală a infectărilor cu Coronavirus.