În ziua în care vă scriam acest text a ars Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici". A ars de dot, nu e nicio metaforă nimic… E o pierdere enormă, mai ales pentru o țară mică și necăjită ca a noastră, în care fiecare edificiu și instituție culturală trebuie păzită ca ochii din cap. Bănuiesc că dacă nu ne dă România cu Occidentul bani autoritățile de la noi nu se vor grăbi s-o reconstruiască. În țara în care e posibil ca înalți demnitari de stat să spună că pianul se învață pe muntele Athos prin mană cerească (nu zic de faptul că acel care a zis-o e ditamai președinte, se mai întâmplă să ajungă calici la putere și pe la case mai mari, ci de însuși posibilitatea acestei declarații), conservatoare și filarmonici nu trebuiesc...

Apropo, greșesc amarnic acei care zic că mai bine ar arde Președinția, ori Parlamentul ori alte instituții de stat... Înțeleg că sunt declarații emotive, dar pe alea, vă asigur, se vor grăbi să le „reabiliteze” și o vor face pe banii noștri, nu ai lor. Ori vor mai vinde pe cineva cuiva pentru o „reparaţie”...

Pe bune, nu-mi vine a mai scrie despre nimic altceva... Dar cred că e necesar, fiindcă atunci când nu pricepem că există o legătură directă între indivizii care ajung la noi la putere (aici putem lărgi lista „oamenilor iluştri” și nu ne limita doar la turistul fidel al Kremlinului și muntelui Athos) și pojarul de la filarmonică, riscul ca să ardă și ce mai rămâne e mare. Să fiu înțeles corect: anume în acest caz concret nu voi învinui „guvernarea”. Pur și simplu există medii în care prostia, incompetența, neglijența, bădărănismul, ignoranța, incultura, bigotismul dogmatic se află în perfectă armonie cu pojarul de la filarmonică.

Vin alegerile. Gândiţi-vă bine la ce anume mai doriţi să daţi foc!

MOLDOVENISMUL INTERZIS Și fiindcă am ajuns la electorală, voi începe de la decizia CEC-ului de a nu-l admite pe Adrian Candu în cursă. Voi trece peste toate demagogiile cu „Plahotniuc & C°”. Ceva simbolic s-a întâmplat. CEC, involuntar, ne-a anunțat tare și răspicat: opțiunea „moldovenistă” nu mai există în RîMî. Formațiunea lui Candu „Pro Moldova” era una din rarele, dacă nu singura, care anunța fără reticență că sunt statalişti desăvârșiți. CEC ne-a spus clar (ceea ce vă zic și eu dintotdeauna): în Moldova doar opțiunea geopolitică e posibilă! Ori votăm cu rușii, ori cu românii, alte opțiuni nu-s. Să le mulțumim celor de la CEC și pentru atât.

+27 PENTRU RUSIA! Față de ultimul scrutin, parlamentarele din 2019, autoritățile din Moldova au intenția să deschidă în Rusia cu tocmai 27 de secții de votare mai mult! Tocmai 38! Cum se votează în Rusia o știm foarte bine, iar epizodul cu acele aproape 3000 de cereri scrise (scrise, dom’le!) pentru înregistrare prealabilă colectate în Rusia ne anunță destul de bine ce se va întâmpla pe 1 noiembrie...

KITAEŢ DECORAT Un interlop notoriu a fost decorat cu ordinul Gloria Muncii de către Dodon. În țara în care se consideră că indivizi ca acest Mihail Aizin sau ca Elena Hrenova, ca „ziaristul” Mihai Conţiu, ca deputații Oleg Savva și Vlad Bătrincea ne-au fericit cu „rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice” (căci pentru astfel de merite se dă ordinul respectiv!) e firesc și banal ca să ardă filarmonica.

MOLDOVA OUT DE LA OMC Chiar dacă ar exista, cred eu, suficiente motive, fiți pe pace: suntem într-atât de neînsemnați încât nimeni nu ne va da afară din OMC. Despre altceva voiam să vă spun aici. O noutate a trecut aproape neobservată săptămâna trecută. Tudor Ulianovschi, ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că-și retrage candidatura din concursul pentru șefia OMC și a acuzat autoritățile de la noi de lipsă de susținere. Ținând cont de cine erau ceilalți candidați (din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic), cred că avea șanse. Mai bine zis ar fi avut șanse dacă RîMî ar fi fost o țară cu imagine pozitivă. Dar reprezentantul țării care se declară prietenă cu Putin nu poate spera la nimic în ziua de azi. Nigeria, Kenya, Egipt – pot. Iran, Corea de Nord, Belorusia, Siria, Moldova – nu. Iar Ministerul nostru de Externe i-a răspuns lui Ulianovschi următoarele: „La moment, MAEIE se concentrează pe etapele ulterioare de identificare a viitorului Director al OMC”. Vom urmări şi noi ştirile ca să identificăm directorul când va fi anunţat.

STABILITATE Există totuşi şi lucruri stabile pozitive la noi:

-          România continuă să fie principalul partener comercial al Moldovei. Un simplu exemplu: a fost principalul importator de struguri din RîMî anul acesta.

-          SMURD din România salvează în continuare vieți: săptămâna trecută un bărbat de 35 de ani, după ce i s-a acordat ajutorul necesar în urma unui accident rutier, a fost transportat de la Iași la Chișinău.

-          Primarii de la Cahul și Iași au anunțat un program de modernizare a Cahulului în valoare de 23 de milioane de euro, bani acordați de UE.

-          Șase instituții de învăţământ din diferite raioane ale ţării au fost reconstruite pe bani acordați de Banca Mondială. Alte două sunt aproape finisate.

-          Până și polițiștii circulă în mașini (produse în România) cumpărate pe bani europeni! 52 de Dacia Duster au fost livrate IPN-ului săptămâna trecută.

Cam astea au fost... Nu uitaţi, pe 1 noiembrie vor fi alegeri. Păzea! Nu carecumva să mai daţi foc la ceva!