Epopeea deputatului Ștefan Gațcan a scos la iveală ceea ce mulți știau de mult: Igor Dodon și PSRM-ul sunt de fapt doar un grup de crimă organizată, ce exploatează Republica Moldova folosind instituțiile statului. Sechestrarea și aplicarea ”corecțiilor,” inclusiv fizice, parlamentarului socialist au produs stupoare în cancelariile statelor europene. Dacă până nu de mult Igor Dodon era doar ignorat de partenerii vestici de dezvoltare pentru atitudinea lui pro-rusească și anti-reformă acum a devenit efectiv nefrecventabil deoarece orice asociere cu președintele moldovean în funcție s-ar trasforma în complicitate. Tot complicitate la raket, sechestrare și șantaj ar fi și o re-asociere a partidelor pro-europene cu Igor Dodon și PSRM-ul său. Pur și simplu partidele pro-europene trebuie să-și maximizeze colaborarea pentru debarcarea și trimiterea în fața instanței a tuturor celor implicați în cazul Gațcan.

Întârzierile în debarcarea guvernului Chicu folosind argumentul lipsei voturilor devine mai mult o stratagemă electorală de cât o realitate obiectivă. Perpetuarea guvernului Chicu, anemia acțiunilor anti-Dodon, calculele pur electorale sunt rețeta perfectă de al mai avea încă patru ani pe Dodon în fruntea statului. Este normal ca fiecare componentă a fostului bloc ACUM să vrea să-și maximizeze rezultatatele dar nu cu prețul rămânerii la putere a lui Dodon.

Ceea ce s-a întâmplat cu deputatul Gațcan transformat din medic în răzgândac prin presiune, șantaj și forță fizică este imagine viitorului Republicii Moldova dacă actualul președinte va mai rămâne în funcție. O republică a raketului în care democrația și statul de drept sunt doar o pojghiță subțire sub care colcăie lumea interlopă reânviată la umbra instituțiilor statului.

Maia Sandu și Andrei Năstase nu trebuie să fie uniți de iubiri și prietenii ci de interesul național și aspirațiile Republicii Moldova iar interesul statului este să scape de raketul socialist, care a deturnat micul teritoriu într-o feudă interlopă.