Declarațiile lui Ion Chicu la adresa României au dovedit că actualul binom Chicu-Dodon devine cu fiecare zi mai toxic pentru Republica Moldova, pentru cetățenii ei. În lipsa capacităților de a oferi propriilor cetățeni pâine, înțeles în sensul oferirii unei vieți mai bune, actualul guvern oferă un circ ieftin, menit să acopere eșecurile lui Chicu, dar și scandalul banilor de la Plahotniuc. Ieșirea în decor a premierului mai arată rolul pe care actualul guvern îl va juca în obținerea unui nou mandat pentru Igor Dodon și, mai ales, că  nu se va da în lături de la nimic fiind dispus să sacrifice totul, inclusiv relațiile externe cu partenerii de dezvoltare.

În noul context generat de afirmațiile premierului, dar și de recentele dovezi ale corupției lui Igor Dodon, PAS și PPDA trebuie să iasă din paradigma de mirese virgine, pentru că nu sunt, și să demită actualul guvern anti-național și anti-european. Interesul național al Republicii Moldova nu este în final păstrarea PAS și PPDA pe post de imaculata concepție, ci salvarea de vieți omenești, salvarea economiei și relansarea reformelor necesare continuării parcursului european.

Argumentele conform cărora nu facem alianță cu celelalte forțe anti-Dodon pentru că sunt corupte, după ce ai făcut alianță cu PSRM și Igor Dodon, este o atitudine cel puțin ciudată în condițiile în care cei doi au arătat de ce sunt în stare. Să lași Republica Moldova la cheremul lui Chicu și Dodon pentru că tu nu vrei să te murdărești este egoism politic și cinism, nu respectarea unor principii.

Partidele pro-europene trebuie să dea dovadă de înțelepciune și să demareze discuțiile cu toate forțele politice de opoziție, cu toți parlamentarii, inclusiv cu PDM, pentru debarcarea cât mai grabnică a acestei guvernări. Pavel Filip are, dupa atacurile lui Chicu la adresa României, posibilitatea să iasă elegant din guvernarea în care a fost dus de interesele mercantile ale lui Nichiforciuc, Andronache și Diacov. PAS și PPDA, împreună, și nu separat, au acum șansa de a dovedi maturitate și responsabilitate, iar liderii lor pot dovedi - până la un moment dat - că au ieșit din pubertatea politică inerentă.

Debarcarea guvernului Chicu ține de însăși existența Republicii Moldova ca stat, așa cum este el cunoscut și definit azi de Constituție, și un exercițiu necesar pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. Un refuz de creare a unei alianțe contra ciumei roșii și corupte doar pentru a nu se „murdări” va transforma PAS și PPDA în complici la dezastrul Republicii Moldova, iar alegerile prezidențiale vor aduce un dezastru pentru dreapta pro-europeană. Cheia câștigării alegerilor prezidențiale stă în demiterea guvernului Chicu.