Mare zaiafet pe la toate curțile înalte de la Chișinău după ce Președintele socialist pro-rus, Igor Dodon, a realizat că-i fuge pământul de sub picioare, că-și pierde instrumentele puterii, mai grav, că riscă să-și piardă orice șansă la al doilea mandat, odată ce guvernul său fără nume pică. Ba în ajutorul său a venit și un senator rus, Aleksei Pușkov, membru al Consiliului Federației, care a denunțat cu mânie eforturile Occidentului de a desființa coaliția de guvernare și a slăbi pozițiile Președintelui cu Rusia-n suflet.

Coaliția Covid-19 în autoizolare

E adevărat, coaliția PDM – PSRM a ajuns la o majoritate fragilă de 52 de parlamentari. Dacă mai adăugăm și coronavirusul care a dat iama în fracțiunea democraților, care intră toți în carantină și autoizolare timp de 2 săptămâni, deja situația majorității parlamentare e discutabilă. Totuși, regula și legea a fost încălcată joi în Parlament, toți parlamentarii majorității – mai puțin infectatul probat Nichiforciuc - rămânând să voteze anti-constituțional legea procuraturii modificate, pentru a bloca și posibilitatea ca lui Dodon să-i fugă și Procurorul General printre degete, în timp ce Curtea Constituțională a discutat deja problematica numirii acestuia.

Ba președintele pro-rus a început să facă și spirite, acum, când îl prind de la spate și marile afaceri și mișmașuri cu bani negri în finanțarea PSRM și a activității sale de zi cu zi. Dodon declară că o alianță între PAS, Platforma DA și Pro Moldova respectiv Partidul Șor l-ar favoriza la prezidențiale. Că ar fi un cadou politic. Firește că președintele pro-rus al Republicii Moldova privește, mucalit, dar cu mare spaimă, la cele ce i se vor întâmpla: nimeni nu-i va da jos guvernul în plină criză, ci-l va lăsa să încaseze cu totul blamul crizei medicale și sanitare în fața populației. Asta până să vină din urmă criza economică și financiară. Dar într-o lună, când populația va fi sătulă de amatorismele lui Dodon, Guvernul pleacă și singur acasă.

Nici Dodon nu se simte prea bine. Presiunile în raport cu banii luați la negru, la pungă, de la Plahotniuc, conținutul discuțiilor despre câți bani îi dă Rusia la pungă și cum finanțează un stat străin socialiștii pro-ruși sunt la fel de incriminante. Și dacă actualul Procuror General nu-l anchetează, o comisie de anchetă parlamentară care vine, acuș-acuș, cu majoritatea reașezată, îl va ancheta. Ca și viitorul Procuror general care se încălzește în culise, chiar dacă-l cheamă Andrei Năstase.

Explicațiile privind un joc făcut cu serviciile secrete ruse este mult mai incriminant decât însăși finanțarea ilegală și banii la pungă. A remarcat corect Iurie Reniță, fostul ambasadorul al Republicii Moldova la București, că Dodon poate fi acuzat de trădare. Mai grav, chiar juridic dacă dorea să facă un joc, admițând că-l provoacă și-l păcălește pe Oligarhul Rău care a Capturat Statul, orice asemenea acțiune trebuia făcută cu anunțarea prealabilă, înregistrarea și coordonarea unui procuror, și mai ales cu predarea banilor după flagrant.

Or Dodon nu a spus niciodată ce a făcut cu banii, unde și când i-a returnat, cum i-a pus în mâinile autorităților penale care anchetau flagrantul. Beleaua legată de trădare e egală ca impact  public și percepție cu cea legală, de luare de mită și foloase necuvenite în funcția de șef al statului. Iar lațul se strânge și juridic, dar mai ales în planul imaginii, cu fiecare ieșire publică și fiecare explicație mai abracadabrantă a pro-rusului Dodon.

Faptele care incriminează: îmbolnăviri, decese, medici infectați, ridicare prematură a situației de urgență    

Dar dacă această componentă e de durată și implică bătălie politică și de comunicare, există o componentă mult mai gravă pe care Dodon o ignoră, dimpreună cu Guvernul său fără nume, și care e mult mai apăsătoare și evidentă: criza dată de pandemia de coronavirus. În timp ce președintele pro-rus și partidul său se joacă de-a politicianismele – iar însăși Parlamentul se umple de cazuri de infecție cu coronavirus– cetățenii Republicii Moldova se confruntă singuri cu pandemia și iresponsabilitatea conducerii statului în care trăiesc.

Să fim concreți, cu cifre seci. În Republica Moldova, am înregistrat joi seară 6704 cazuri, 233 decese și 2953 vindecați. S-au efectuat 40.565 teste, puțin peste 10,000 la 1 milion de locuitori. În ultimele 2 zile, numărul de cazuri a crescut dramatic: 202 joi, 213 miercuri. Tendința de creștere a numărului de cazuri e confirmată și de statistica săptămânală. Luni se înregistraseră un record total de 1.133 de cazuri de COVID-19 la 7 zile, în creștere cu 327 față de săptămâna precedentă.

Dacă mai trebuia cineva să menționeze situația dramatică, avem reprezentarea clară a raportului dintre numărul cazurilor totale și cele deja închise, prin vindecare sau prin consecința tragică a decesului. Astfel, doar 47,5% este procentul de cazuri închise în numărul total al cazurilor din Republica Moldova. Fiind sub jumătate, înseamnă că suntem în creștere iar vârful pandemiei nu a fost încă atins în Republica Moldova!!!

Dar statistica cea mai sumbră pentru Guvern este cea a medicilor infectați. Nu mai puțin de 22%, mai mult de 1300 de cazuri de medici au fost atinși de boală, cu 12 dintre ei decedați. Dacă pandemia poate avea componente aleatorii și o parte din date sunt dependente de structura populației – speranță de viață înaintată, număr mare de populație vulnerabilă la vârste înaintate și cu co-morbidități(boli grave associate) – în cazul medicilor infectați, aici dependența este directă față de organizarea și gestiunea crizei de către conducerea statului.

Eșecul gestiunii crizei pandemiei de coronavirus doboară guvernul lui Dodon și blochează realegerea sa

Medicii s-au îmbolnăvit din cauza absenței mijloacelor de protecție și a calității reduse a acestora. De aceea, desantul României la Chișinău a fost atât de important și autoritățile pro-ruse, Dodon și Guvernul său, au încercat să îl ascundă și să-l bage sub pod: pentru că sublinia marele său eșec și responsabilitatea directă a gestionării crizei, preluată de către România prin livrarea tuturor echipamentelor necesare și a medicamenelor pentru de două ori mai multe cazuri decât cele pe care le-a avut deja Republica Moldova. Iar sprijinul va continua.

Cu toate acestea, la 15 mai, Republica Moldova a încheiat starea de urgență, care a fost înlocuită cu starea de urgență în sănătatea publică, iar aceasta va fi în vigoare până la 30 iunie. Și acesta e un gest ce ține de modul de înțelegere și de gestiune a crizei și de responsabilitate pe care o decontează direct președintele pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon. Dacă criza continuă pe panta de creștere pe care este angajată astăzi, fără măsuri stricte de distanțare socială, fără reintroducerea stării de urgență în Republica Moldova, numărul de îmbolnăviri și decese va crește în următoarea lună.

Spre comparație, România a înregistrat joi 17,585 cazuri, 1156 decese, 10,581 vindecați. Adică un raport de 66,7% al cazurilor închise, semn clar al pantei descendente a crizei pandemice. În zilele trecute s-au înregistrat mai puține cazuri decât în Republica Moldova, în valoare absolută, adică 196 joi, 155 cazuri miercuri. România a efectuat 342.000 teste, adică 17,789 la 1 milion de locuitori.

Deci, deși România a trecut cu mult de vârful crizei, deși își protejează pe deplin medicii, deși are de două ori mai multe teste decât Republica Moldova, mai puține cazuri pe zi – la o populație de 7 ori mai mare – România nu și-a permis să ridice decât cu extreme precauții starea de urgență, introducând, în schimb, situația de alertă. Cu obligativitatea purtării măștilor de protecție în interior și nenumărate măsuri de precauție în continuare. Cu munca de la distanță, de la domiciliu, cu Parlamentul votând online, nu în ședințe plenare. Așa se probează responsabilitatea față de cetățeni. Și asta într-un stat cu mult mai multă populație vulnerabilă – speranță de viață mai mare, sistem sanitar mai bun și performant, care a adus în remisie și salvat mult mai multe cazuri de boli grave, ce sunt vulnerabile la coronavirus.

Deci Igor Dodon va pierde alegerile prezidențiale din cauza proastei gestiuni a crizei pandemiei de coronavirus! Guvernul său fără nume va cădea la vot, nu acum, ci în circa 30 de zile, din același motiv. Nu pentru că îl lucrează în subteran Occidentul și nu-l ajută Rusia. Nu pentru că nu-i dă bani de cheltuit în campanie UE și Rusia e supărată. Căderea e dată de eșecul său în administrarea treburilor publice. Acolo unde nu mai contează propaganda, numărul de televiziuni și banii de cumpărat voturi ai lui Dodon. Acolo contează bolnavii, morții, locurile de muncă pierdute, situația economică dezastruoasă. Cam ca la cazul similar pe care-l traversează azi modelul său Putin și-n Rusia campioana infectării și deceselor, alături de numărul de doctori care s-au sinucis sărind pe geam din nemulțumire că nu au cum să-și facă misiunea și să se protejeze de coronavirus.