România a lansat joi, 30 aprilie un adevărat desant în Republica Moldova cu scopul foarte clar de a marca interesul, sprijinul masiv și susținerea cetățenilor Republicii Moldova în luptă cu coronavirusul, așa cum a făcut-o și anterior, cu numeroase ocazii, de fiecare dată când românii din stânga Prutului s-au confruntat cu vicisitudinile vremii și vremurilor. De această dată delegația condusă de Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a marcat multiple puncte subliniind că, atunci când statul Republica Moldova nu mai poate, România vine și preia sarcinile acestuia în combaterea coronavirusului.

Mesajul politic al lui Bogdan Aurescu: cetățenii în prim plan, statul doar dacă face reforme europene

Despre sprijinul masiv adus la Chișinău a aflat toată lumea, chiar și cei ce urmăresc propaganda ce neagă orice ajutor din partea UE și a țării noastre: o echipă complexă formată din 52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, atât civili, cât și militari, 500.000 de măști, 50.000 de combinezoane, o serie de medicamente necesare pentru combaterea pandemiei, alături de un ajutor suplimentar votat în ședința de guvern de joi seara, care să sosească săptămâna viitoare la Chișinău, achiziţia de medicamente, dezinfectanţi, dispozitive medicale şi materiale sanitare necesare prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate COVID-19, pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova în valoare de 3,5 milioane de euro.

Ceea ce a fost mai puțin mediatizat la nivelul instituțiilor de presă oficială a fost mesajul tranașant al ministrului de Externe al României și prezentarea la fel de clară a poziției României față de Republica Moldova, neschimbată, desigur, după alungarea de la guvernare a Executivului pro-european al Maiei Sandu. Iar aici, mesajul ministrului de externe Bogdan Aurescu a fost extrem de clar alături de omologul său și de premier, deopotrivă: Sprijinul este pentru cetățenii Republicii Moldova – care nu pot fi lăsați la nivelul capacității reduse organizatorică, financiară și a gestiunii statului Republica Moldova în timp de criză – și pentru Republica Moldova doar în ceea ce vizează reformele pro-europene.

Bogdan Aurescu a declarat, alături de ministrul de externe și premierul Republicii Moldova:

“Am revenit astăzi la Chișinău, într-un context marcat de criza generată de pandemia de COVID-19, pentru a transmite, o dată în plus, un mesaj ferm de sprijin pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este, și de această dată, alături de dumneavoastră. Vreau să reiterez, în numele României, mesajul de condoleanțe tuturor familiilor celor care și-au pierdut viața în această criză și, de asemenea, să urez însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem deplin solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova în fața acestei încercări foarte dificile.”

“(…)Pornind de la recunoașterea caracterului legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, România va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică, socială, sigură a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.”

Uniunea Europeană a fost, este și va rămâne un partener indispensabil pentru Republica Moldova, așa cum a demonstrat-o inclusiv recent, prin pachetele de asistență  pe care le-a acordat în contextul pandemiei de COVID-19. Mă refer aici la cele 87 de milioane de Euro care reprezintă un ajutor destinat procurării de materiale medicale, dar și la anunțul privind asistența macrofinanciară în valoare de 100 milioane euro anunțată recent de Comisia Europeană.”

Guvernul Republicii Moldova pus la colț: Iresponsabilitate și lipsă de reforme

Într-o formulă diplomatică adecvată statutului de ministru de Externe, Bogdan Aurescu a subliniat în fața oficialilor de la Chișinău și a cetățenilor Republicii Moldova toate neajunsurile și neîmplinirile reformelor și angajamentelor pro-europene a guvernului și majorității ce reclamă bi-vectorialitatea, în timp ce președintele Igor Dodon joacă cartea pro-rusă pe toate diapazoanele:

Alături de ministrul de Externe, dar și de premier, Șeful diplomației române a subliniat:

Locul firesc al Republicii Moldova se află în marea familie europeană. Aceasta este, din perspectiva României, singura opțiune viabilă pentru viitorul prosper și sigur al cetățenilor R. Moldova. Pe 27 aprilie am aniversat 10 ani de la încheierea Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Ne-am fi dorit să fi marcat acest moment  într-un mod diferit, care să ne permită să privim cu responsabilitate și pragmatism spre viitor, astfel încât, prin eforturi comune, să menținem și să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova.”

Per a contrario, Ministrul de Externe român vorbește, de fapt, despre iresponsabilitatea și lipsa de pragmatism, ba chiar lipsa de viitor a actualului curs al Republicii Moldova, indirect despre cursul revenirii în trecut a statului Republica Moldova sub conducerea actuală politică, în detrimentul aspirațiilor cetățenilor la prosperitate, libertate, democrație și stat de drept. În perioada în care la Chișinău sunt urmăriți ilegal Judecătorii Curții Constituționale, se fac presiuni asupra lor de către PSRM și Igor Dodon și se inventează un proces prin care CSM – instituție menționată în Constituție și subiect al judecății CCM – încearcă demiterea a patru judecători incomozi președintelui pro-rus Igor Dodon, cu nesocotirea totală a principiilor statului de drept, această vizită și mesajul aferent este cu atât mai puternică, cu rol de avertisment!

“Trebuie să ne referim și la lucrurile care nu merg (…): România va sprijini în continuare Republica Moldova  în acest efort de integrare europeană, dar este nevoie de reforme și de evoluții concrete în Republica Moldova pe care, din păcate, în ultimele luni, din diverse motive, mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut vedea.

Pe acest fundal, poziția României față de Republica Moldova rămâne aceea pe care am anunțat-o atât în noiembrie 2019, cât și mai recent, inclusiv pe 27 aprilie, atunci când am emis un comunicat de presă în numele autorităților române, cu ocazia aniversării celor 10 ani de Parteneriat strategic: Este nevoie de intensificarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană și respectării, pe deplin, a principiilor democratice și statului de drept. De aceea, sprijinul României, sprijinul Uniunii Europene, va fi în continuare strict condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.”

Monitorizare strictă acțiunilor Republicii Moldova de încălcare a statului de drept și a reformelor pro-europene

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat ferm importanța ca autoritățile din R. Moldova să intensifice, în mod consecvent și credibil, reformele necesare apropierii de UE și respectarea, pe deplin, a principiilor democratice și ale statului de drept. Șeful diplomației române a arătat că sprijinul României va fi pe mai departe condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru R. Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, astfel, importanța realizării de către Chișinău a reformelor asumate prin Acordul de Asociere și prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) cu Uniunea Europeană. Totodată, a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani.

Șeful diplomației române a arătat și faptul că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai mediului politic din Republica Moldova, respectiv cu președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și cu președintele Grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, precum și cu deputații Iurie Renita, Octavian Tacu și Lilian Carp. El a evidențiat, în cadrul acestor discuții, necesitatea continuării în mod susținut, unitar și coordonat a demersurilor care vin în sprijinul avansării parcursului european al țării, de acțiunea tuturor factorilor politici de la Chișinău depinzând viitorul democratic al țării și prosperitatea cetățenilor.

A asigurat că pentru România rămâne de interes strategic sprijinirea orientării pro-europene a Republicii Moldova, respectarea principiilor democratice și ale statului de drept în R. Moldova, și acțiunea în interesul cetățenilor din R. Moldova, în vederea asigurării prosperității și bunăstării acestora – aspecte care trebuie să fie mai presus decât luptele politice.

Marii absenți din poză, Dodon, socialiștii pro-ruși și propaganda anti-europeană și anti-românească de la Chișinău

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a vorbit doar telefonic cu omologul său, insistând asupra drumului european, cooperării militare, în învățământul militar și peste 300 de exerciții comune planificate în acest an, integrarea europeană și nevoia utilizării instrumentelor oferite de NATO pentru Armata Republicii Moldova. Per total, mesajul de imagine și simbolic al vizitei desantului românesc la Chișinău a fost unul fără echivoc: susținerea cetățenilor Republicii Moldova, susținerea acțiunilor pozitive ale Executivului, a reformelor europene, monitorizarea strictă a respectării angajamentelor europene și nemulțumirea implicită pentru repetatele alunecări ale Președintelui Dodon și prestații nepotrivite ale socialiștilor pro-ruși și unei părți importante a grupării PDM care susține Guvernul.

Într-adevăr, din poză a lipsit Igor Dodon. Nu a mai apărut pe nepusă masă pe la vreun colț, pe coridor sau în timpul la dispoziție al oficialilor români, prin vreun ungher sau la masă, pentru o poză. Nici socialiștii pro-ruși, cel mai mare partid din Parlament, cel care dă și o parte din miniștri, nu au fost prezenți. Și nici miniștrii lor. România a marcat foarte clar că nu există nici un fel de dialog pe această dimensiune, indiferent cât de mult își doresc aceștia să fie băgați în seamă. De altfel, contextul politic de la Chișinău arată clar care este preocuparea președintelui pro-rus în campania electorală și anti-europeană, împotriva statului de drept, subminat în toate instituțiile sale, inclusiv Curtea Constituțională – atacată a doua oară după schimbările de la construirea majorității. Și totul pentru interese pecuniare proprii date de onerosul contract de împrumut de 200 mln euro cu Rusia lui Putin.

Tot pe plan imagologic, și eșecul statului și al președintelui Dodon de a gestiona criza de coronavirus este evident: spitalele nu sunt dotate, multiple instituții sanitare sunt contaminate și surse de epidemie, lucrătorii medicali sunt contaminați în proporție inacceptabilă, nu au materiale de protecție, medicamente pentru a trata coronavirusul, nu au bani și sunt obligați să se lupte cu pandemia în condiții de muncă inacceptabile. Practic cu mâinile goale, riscându-și propria viață! Asta în timp ce pacienții internați în spitale se plâng de foame și lipsa alimentelor și tratamentului. Cetățenii Republicii Moldova mor cu zile, în timp ce șeful statului și partidul său pro-rus joacă țonțoroiul, își plătesc beneficii de imagine și fac politică și campanie electorală în plină criză.