Înfrângerea rușinoasă a candidaților pro-occidentali și euro-unioniști în alegerile de la Hâncești a fost pe cât de previzibilă, pe atât de logică. Succesul lor era la fel de neverosimil ca și norocul în viața nătăflețului împrăștiat din comediile cu Pierre Richard.

Perdanții cronici

„Distratul” sau „Marele blond cu un pantof negru” în interpretarea celebrului actor francez, era un ghinionist prin excelență care pierdea chiar și atunci când avea 99 de șanse de a câștiga dintr-o 100. Dar eroul său avea cel puțin haz.

Ratații politici de la Chișinău sunt însă niște mizantropi plicticoși. Au avut la Hâncești 100 de șanse dintr-o sută și au capotat lamentabil.

Nu-și fac însă procese de conștiință și nu-și pun cenușă pe cap.  Purtarea lor, orice s-ar întâmpla, rămâne bățoasă. Unii dintre ei nu recunosc rezultatul votului și cer anularea scrutinului. Alții amână explicațiile, așteptând să piară coronavirusul.

Vina pentru eșec este dată acum pe Dodon, pe pandemie, pe dezbinare. Înainte totul era pus pe seama lui Plahotniuc, pe subordonarea politică a puterii judecătorești, pe statul capturat. Justificări se găsesc întotdeauna cu nemiluita. Și nici nu-i de mirare.

Perdantul cronic nu suportă autocritica. El  vede doar paiul din ochiul altuia, nu însă  și bârna din ochiul său. Caută mereu pricină cuiva.

Dodon, cu sprijinul justiției obediente, și-a făcut mendrele, desigur. A scos din cursă un candidat de stânga pentru a crește șansele candidatului PSRM. Dar parcă sluga lui Putin a fost cândva corect?

O perioadă neagră

Cele mai stupide lucruri care i se întâmplă Republicii Moldova de la 2016 încoace sunt căderile nenorocite ale partidelor de dreapta pe drum neted și vreme bună. Pro-occidentalii, fiind majoritari în societate, potrivit tuturor sondajelor, sunt învinși constant și în cel mai jenant mod posibil în fața filorușilor minoritari.

De când electoratul euro-unionist a ajuns la discreția Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, cauza democratică trece în Republica Moldova printr-o perioadă neagră. În patru ani de zile s-a ales praful din vectorul european.

S-a risipit tot ce fusese câștigat cu greu de-a lungul anilor. Maia Sandu, în 2016, a pierdut președinția în favoarea putinistului Dodon. Andrei Năstase, în 2019, i-a cedat Chișinăul socialistului Ceban. Și ca nătăfleții să nu se dezmintă, s-au șters pe bot duminica trecută și de Hâncești care, vorba unui blogger, a redevenit acum Kotovsk.

Pe spatele pro-europenilor

Încă niciodată Republica Moldova n-a fost într-o situație atât de penibilă de la 2009 încoace, când ne-am descotorosit de cea de-a două venire a comuniștilor sub regimul Voronin. Chișinăul a ajuns pe mâna Moscovei chiar la începutul campaniei putiniste de refacere a imperiului de altădată, căzând practic de pe harta Europei.

Ironia sorții: Rusia a revenit între Prut și Nistru pe spatele a două partide pretins pro-europene care promiteau că, dacă ajung la putere, vor spăla statul în doi timp și trei mișcării de impuritățile  oligarhice ale trecutului și vor oferi oamenilor o societate la fel de curată precum  Danemarca sau Luxemburgul.  

A ieșit exact pe dos. Din captivitatea unui oligarh local, oricâte păcate ar avea acesta, Republica Moldova a ajuns în vasalitatea Kremlinului, chiar sub talpa unuia dintre cele mai malefice regimuri ale modernității. S-au pierdut alegeri, s-au compromis proiecte europene, s-au spulberat speranțele oamenilor că vor părăsi odată și odată zona gri a continentului pentru a reveni în Europa unită.

Un ghinion programat

Înfrângerile în lanț ale Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase nu sunt consecința unui blestem. Sau a unor circumstanțe nefavorabile. Și nici a unui ghinion ce se ține scai.

Ei nu sunt niște perdanți nativi, Doamne ferește! Nu-i exclus ca în alte domenii să fie oameni la locul lor.

În viața politică însă neșansa lor a fost programată  de strategii războiului hibrid al Rusiei. Le-a fost  indusă deliberat. Ghinionul fusese inoculat cu bună știință în rătăcirile unor indivizi rupți de realitate care de patru ani de zile umblă cu capul în nori fără să-și dea seama pe ce lume trăiesc.

Putin a recâștigat Republica Moldova așa cum s-a obișnuit, în stilul său kaghebist. A pus la cale împotriva Chișinăului o operațiune secretă primitivă, dar sigură.

Victimele predilecte

Pentru a reuși, serviciile speciale ruse au amestecat visul de aur al integrării europene în noroiul vieții cotidiene. Ca victime predilecte care urmau să interpreteze cântecul de sirenă al promisiunilor mincinoase și așteptărilor deșarte au fost alese Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceștia fuseseră încurajați, fără să-și dea seama, să transmită poporului câteva mesaje abracadabrante.

  1. 1. Plahotniuc este mai dăunător decât Rusia, el fiind singurul impediment în calea râurilor de lapte între maluri de miere ce vor curge mâine peste tot locul.
  2. 2. Geopolitica în condițiile actuale nu mai contează, e de domeniul trecutului, o sperietoare vânturată de naționaliști și rusofobi.
  3. 3. Republica Moldova poate deveni un stat efectiv european dacă nu cu sprijinul Rusiei cel puțin cu asentimentul acesteia.

Anume cu astfel de utopii balcanice blocul ACUM a căzut ușor în plasa mariajului politic cu PSRM. Să nu-și facă iluzii Maia Sandu și Andrei Năstase. Nu ei l-au învins pe Plahotniuc. Putin s-a folosit de ei pentru a se descotorosi de cel care a dat în vileag schema spălătoriei rusești de bani negri pentru familia și prietenii președintelui rus.

După cum am avertizat în repetate rânduri de la 2016 încoace, văzându-se cu sacii în căruță, rușii s-au debarasat de aliații lor naivi de pe dreapta scenei politice moldovenești ca de o măsea stricată. Pierzând totul, Maia Sandu și Andrei Năstase s-au transformat în niște frustrați cosmici. N-au nici minte, nici caracter să-și recunoască în sfârșit greșelile.

O proiecție în viitor

Se războiesc astăzi între ei și își varsă năduful asupra partidelor euro-unioniste mai mici care caută cu înfrigurare o alternativă și nu o găsesc în disperare de cauză. Alegerile de la Hâncești care, până și în condițiile unui absenteism crâncen, puteau fi lesne câștigate de un candidat comun al dreptei, au arătat că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au înțeles și nu au învățat nimic.

Votul de duminică a fost o proiecție în viitor. Acesta ne-a trimis cu câteva luni înainte, când cetățenii vor fi chemați la urne să aleagă șeful statului.

Dacă nu se trezesc în ceasul al unsprezecelea, PAS și PPDA vor pierde scrutinul prezidențial într-un mod la fel de rușinos ca votul de duminică. Pentru Maia Sandu și Andrei Năstase începe astfel numărătoarea inversă. Viața lor politică are deja ecouri din Shakespeare: a fi sau a nu fi.