No, ce să vă zic? Dacă ar fi să considerăm serios ceea ce s-a întâmplat în această săptămână, cred că ne-ar apuca damblaua. Cum n-ai da, dar guvernanții noștri dau dovadă de un optimism imbatabil, nemărginit, și asta ar trebui să ne îngrijoreze la maximum. Săptămână după săptămână ne spunem că mai rău nu se poate, dar ei găsesc întotdeauna resurse pentru a ne surprinde. Ceea ce a învârtit Dodonul țării Republica Moldova în ultimile șapte zile este stratosferic. Dar am impresia că am folosit într-atât de des acest cuvânt în ultimul timp încât nu mai cred că e relevant. Am atins deja un alt nivel, străbatem sistemul solar în lung și lat la capitolul prostiei. E timpul să ne agățăm inelele Saturnului de gât. La urma urmelor, de la Râm ne tragem, iar de la perioada tradiţională a saturnalelor râmeşti nu a trecut nici măcar o lună. Dar să le luăm la rând, chiar dacă, și sper că mă veți ierta pentru acest fapt, nu am nici curajul, nici voința să cheltui mulă „cerneală” pe tâmpeniile lui Dodon. Mă tem însă că suntem abia la început de cale, de aceea am decis să-i consacru o rubrică specială cu care voi începe sintezele de azi şi cât va mai fi în scaun. Să începem:

DODONIADA

DODON ŞI EMINESCU Dodon a depus flori la bustul lui Eminescu. Trădare! Înaltă trădare! Dragi alegători ai lui Dodon, Eminescu a fost un naționalist român din cei mai aprigi! Chiar dacă din cauza iletrismului cronic absolut Dodon și acoliții au încurcat data nașterii cu cea a morții, ei au depus flori la bustul lui Eminescu! Cum de nu s-au ars la tălpi apropiindu-se de aleea clasicilor?... Acolo nu sunt decât români desăvârșiți și incorigibili...

DODON CERE REVOCAREA LUI GRIBINCEA Dodon ameninţă că nu va mai numi niciun ambasador de acum încolo până când Guvernul nu-l va rechemă pe Gribincea, ambasadorul nostru de la București. Inofensivă și protocolară funcția, nu-i așa?

DODON UMILIT LA MOSCOVA Cu adevărat de cap însă Dodon și-a făcut la Moscova. Isprăvile lui ar fi ajuns pentru un an întreg, dacă nu pentru mai mult. Nici nu am chef să mai revin asupra lor. Dar ceea ce rămâne de neînțeles este cum poate suporta un om normal constituit o umilință precum acea la care a fost supus Dodon de către Putin... A vorbi la briefing după o întâlnire de înalt nivel pe subiecte diferite e deja o lipsă totală de respect, dar a vorbi despre prostituate e de-a dreptul bătaie de joc. Bine, cel puțin am aflat de la Putin cum trebuie să-l numim de acum încolo pe Dodon: politician cu responsabilitate socială limitată ("с пониженной социальной ответственностью"). Cred că i se potrivește de minune.

DODON NE PUNE 6 MLRD ÎN CÂRCĂ Acel care urla despre furtul „meleardului” de la toate tribunele, declară fără a icni că R. Moldova ar trebui să-și asume încă 6 pe de asupra. Cam atât datorează, cică, transnistrenii Gazpromului. Această datorie e o întreagă poveste și ar merita de una singură tratate întregi de geopolitică. Dar nu avem timp și spațiu anume aici. Ceea ce trebuie să ținem minte e altceva: Dodon care cică vrea să anuleze legea prin care „meleardul” s-a făcut datorie publică ne-ar pune în cârcă fără a sughiţa tocmai șase! Consecvent politician, nu-i așa?

DODONUL DE BOBOTEAZĂ Și dacă a ostenit și făcut atâtea fapte blagoslovite, marele nostru PSRMevod a hotărât, respectând tradițiile habotnicilor pravoslavnici, să treacă pe la vlădâca Vladimir (mai știi, poate avea și misiune de la Centru pentru acesta) ca să bea apă de la robinet (de bobotează ea se transformă miraculos în agheazmă), iar apoi, respectând alte tradiții, mai păgâne și mai mazochiste, a plonjat într-o copcă, à la russe!

Cam atât despre Dodon... sa trecem şi la celelalte. Şi să începem cu câteva veşti bune:

UE NE MAI DĂ 100 DE MILIOANE Eu nu știu ce cretin trebuie să fii că să-l crezi pe Dodon atunci când acesta anunță că UE nu ne-a dat nimic. Ce să mai comentezi aici? Poate doar un sfat pentru donatori: concediați în boala toți managerii responsabili de comunicare! Ori investiţi mai mult! Să bagi într-o țară cât un păduche pe hartă sute de milioane și să-și bată joc inși de alde Dodon de asta...

MASTER CLAS DE LA AMERICANI James PETTIT, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, a ținut o prelegere în fața profesorilor, doctoranzilor și masteranzilor de la Academia de Administrare Publică, sub genericul: ,,Relațiile moldo-americane-25 de ani de cooperare". În română. Tot el s-a adresat cetățenilor de la Edineţ. În română. El are doar doi ani de când se află în Moldova, din Ianuarie 2015. Farit Muhametşin este ambasador în Moldova din Aprilie 2012. Poate cineva să-mi trimită un link în care acesta vorbește româna? Eu știu că pe mulți îi obosește acest subiect. Dar atunci când vorbim despre respect...

500 DE EURO PENTRU EDUCAŢIE Începând cu acest an fiecare copil, cetățean român, născut după 9 februarie 2011, va primi de la statul român 500 de euros. Pentru educație. Pe care îi va putea utiliza când va împlini 16 ani. Parcă nu-i mare treabă. Dar când îmi aduc aminte de anii mei de studenție, zic că nu mi-ar fi stricat deloc.

CETĂŢENIE ROMÂNEASCĂ MAI IEFTINĂ Multe din taxele percepute în cadrul procedurii de redobândire a cetățeniei românești au fost anulate. Întotdeauna am perceput aceste costuri drept o nedreptate. Și mă bucur că sunt anulate. Și mai mult mă voi bucură când va fi simplificată până la minimum procedura. Eu în genere consider că ar trebui să fie suficientă o simplă cerere. Iar statele, România și Moldova, să-și asume mai departe toate procedurile, căutările și costurile. Fiindcă anume astfel ar fi just și corect. În 1944 nimeni n-a întrebat nimic...

Acum şi despre cele mai nebune:

BOTNARI ATACĂ PRESA Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chişinău, cere tragerea la răspundere penală a ziaristei Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Raţă. Dacă ar putea, ar da și cu piciorul în jurnaliștii ăștia impertinenți. Precum au făcut zbirii săi în 2009... Cică presa ar fi folosit date cu caracter personal. Eu am citit materialul Marianei Raţă. Și materialul Ziarului de Gardă. Nu am găsit date care ar perturba excesiv intimitatea domnului Botnari. Să vedem ce va găsi procuratura.

38 VS. NEANT A fost publicat un sondaj de opinie. PSRM-ul lui Dodon ar lua 38%! În spatele său – niciun partid, niciunul! nu depăşeşte 10%...

ŞALARU ÎŞI LANSEAZĂ PROIECTUL POLITIC Anatol Şalaru, după ce a fost demis de către Ghimpu, a anunțat în această săptămână că lansează un nou proiect politic. Ținând cont de vidul abisal pe segmentul politic respectiv, formațiunea în curs de constituire are toate șansele. Depinde și de calitatea persoanelor implicate în proiect. Multe vor depinde, de asemenea, și de alianțele pe care formațiunea le va face. Numai că aici ar trebui să fie foarte precaut: să nu se întâmple ca acest vid să-l tragă și pe el la fund...

GHIMPU VREA REFERENDUM Ghimpu vrea, cică, referendum pentru a-l destitui pe Dodon. El ar trebui să se uite pe sondaje înainte de a mai vrea ceva. Dodon – 38. Ghimpu – 1. Scorul la zi.

JTV ŞI DATORIA Nu despre datoria de jurnalist a celor de la Jurnal TV vreau să vă scriu, aici fiecare să decidă cum îl duce capul, ci despre una mult mai banală, fără milă și discriminare: JTV datora 2 milioane 600 de mii de lei pentru chirie și sunt cu datorii cronice din 2013. Putem desigur regreta că au fost rugați să plece din SkyTower și că asta a însemnat sistarea activității. E o chestie de gust. Eu nu-i priveam. Dar atunci când nu plătești chiria ești dat afară. Și e absurd să-l învinuiești pe Plaha. Teatru ieftin...

PROFESORII NU MAI PROTESTEAZĂ Gata, s-a terminat. Repede și fără mare gălăgie. Ce-a fost asta, așa și nu am înțeles. Dar am văzut un video pe blogul lui Veaceslav Balacci în care protestatarilor li se împart bani. Cum? De ce? Pentru ce?... Eu la proteste nu prea am fost în viața mea. La doar câteva. Dar bani nu am primit niciodată. Cred că am greşit protestele.

CIOCLEA LA RUŞI Nu doar Dodon a fost la ruși săptămâna trecută. Guvernatorul Băncii Naționale a fost și el în ospeție la ruși. La un guleai. La nunta unui oligarh rus. Poate el să zică orice. Da, noi știm că Cioclea a lucrat la Moscova. Și că e absolut firesc să-și fi făcut prieteni. Dar tocmai aceasta și-i problema! Problema celor care l-au angajat. Și încă ceva: trebuie să fii tare hâtru pentru ca, fiind un înalt demnitar de stat în Moldova, să mergi la o asemenea nuntă. Fie și la un prieten apropiat. Mai ales dacă e un prieten apropiat de acest gen.

Numai că pe ei îi doare-n cot!

P.S.: Amatorilor renumitei sintagme „stat capturat” - o dedicație specială: Un tip este oprit de un polițist. Nu știu, poate polițistul și a exagerat, habar n-am. O amendă de 100 de lei a generat un telefon la un vice ministru și deplasarea unui ditamai șef de brigadă. Eu unul am găsit acest filmuleţ de un simbolism incredibil. L-aș recomanda pentru Oscar.