În fruntea luptei cu molima

După mai multe zile de brambureală la vârf când părea că autoritățile moldovene s-au culcat pe o ureche, încremenind cu degetul în gură, guvernanții s-au pus în mișcare în cursul săptămânii curente. Și asta, desigur, numai datorită președintelui Dodon care, temerar și ferm, a declarat război molimei periculoase. 

Potrivit unui comunicat oficial din  ziua de miercuri, 11 martie, șeful statului, însoțit de prim-ministrul Ion Chicu (sic!), a efectuat o vizită la Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, unde a prezidat prima ședință a Centrului unic de comandă pentru gestiunea crizei provocate de COVID-19.

La reuniune au asistat disciplinați membrii guvernului și conducătorii unor departamente implicate direct în  acțiuni de prevenire a răspândirii coronavirusului și de identificare a persoanelor infectate. Totodată, oficialii au decis ca supravegherea luptei cu strașnica afecțiune să nu înceteze nicio clipită.

Ședințele operative ale Centrului unic de comandă vor avea loc de două ori pe zi, dimineața și seara, sub conducerea Președintelui (în primul rând) sau a Premierului (în al doilea rând). Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va informa publicul în fiecare dimineață despre evoluțiile  epizootiei.

Experiența istorică

N-am nimic împotriva hotărârii îndrăznețe a președintelui  Dodon de a se bate personal pe prima linie de foc cu temutul virus precum se lupta popa cu demonii în filmul hollywoodian  The Crucifixion. Atâta doar că el n-ar trebui să ignore experiența istorică.

Coronavirusul nu este  prima pandemie care bagă lumea în boală. Au fost și alte năpaste mult mai groaznice. Variola, tifosul etc. În Evul Mediu, de exemplu, ciuma bubonică a ucis peste jumătate din populația Europei.

În secolul al XIII-lea, sinistra boală  transmisibilă, numită și pesta, făcea ravagii în Italia, Spania,  Franța, în alte ținuturi europene. Într-un singur anotimp, golise la Avignon, reședința de atunci a papilor, șapte mii de case. Cadavrele erau adunate cu căruța. La Paris moartea neagră făcea câteva mii de victime pe zi.

Ticăloasa regină a Franței, Ioana de Burgundia, supranumită Jeanne Șchiopa, știind că o urăște poporul, a anunțat, precum Dodon astăzi, că va conduce personal lupta cu epidemia și, în fruntea unei cete de nobili petrecăreți și mereu beți, a început a cutreiera localitățile pustiite de maladia contagioasă. După cum era de așteptat, până la urmă, s-a molipsit și ea de ciumă bubonică și, la 12 septembrie 1348, și-a dat obștescul sfârșit.

Își bagă nasul unde nu-i fierbe oala

Nu-i rău că Dodon se implică. Urât e că n-are măsură. Că se consideră șmecher. Că își bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Că ține cu tot dinadinsul să-și facă niscaiva capital politic pe seama coronavirusului.

Dodon nu-i nici medic, nici virusolog, nici felcer, nici soră de caritate, nici ministru al Sănătății, nici reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății. Nu-i nici măcar prim-ministru care, în virtutea atribuțiilor constituționale, este șeful Executivului și are dreptul să administreze afacerile statului. 

Rolul președintelui în Republica Moldova nu-i decât unul preponderent ceremonial, iar Dodon trebuie să-și cunoacă locul și să-și vadă lungul nasului. Numai că el, probabil, dorește să fie împărat precum stăpânul său Putin sau, în cel mai rău caz, tatăl națiunii aidoma idolului său Aleksandr Lukașenko.

Ca să-și vadă visul cu ochii, Dodon trebuie să câștige mai întâi al doilea mandat prezidențial. Iar pentru asta urmează să-și ia niște măsuri de precauție. Și el, recunosc franc, nu stă cu mâinile în sân. S-a apucat de treabă și a pus ceva în practică.

Mai întâi, s-a descotorosit de guvernul Sandu și a rămas singurul jupân al statului. Apoi și-a tras un guvern personal și un prim-ministru marionetă.

Pe urmele ticăloasei Jeanne Șchioapa

Și iată o nouă găselniță marca Dodon. A hotărât, precum ticăloasa Jeanne Șchiopa, să se posteze personal în fruntea luptei cu epidemia. 

Săptămâna trecută, docilul premier Ion Chicu, căznindu-se să-și onoreze obligațiile constituționale, prin joc de glezne și datul prin gropi, își făcea vânt în spinoasa problematică a coronavirusului. A fost oprit însă de șeful statului când îi era lumea mai dragă.

Dodon s-a gândit, pesemne, că laurii victoriei asupra epidemiei sunt mult prea prețioși ca să fie cedați unui neică nimeni, chit că acesta este șeful guvernului său de buzunar.  Mai cu seamă că se apropie campania pentru alegerile prezidențiale și un eventual succes în lupta cu mârșava epizootie îi poate aduce președintelui o puzderie de puncte valoroase în palmaresul electoral.

Ciocu’ mic şi mergi pe burtă!

Și Dodon a aruncat zarurile. A ordonat premierului și cabinetului său: „ciocu’ mic şi mergi pe burtă!”. Cu alte cuvinte, „vorbește mai puțin și treci la treabă, că de vorbit și de condus de acum înainte voi fi abilitat eu personal, președintele republicii”.  

Ideea lui Dodon de a conduce personal bătălia cu nocivul COVID-19 este ambițioasă. Asta nu încape discuție, desigur. Șeful statului caută să încalece mișelul coronavirus pentru a-l prinde la carul său electoral.

El poate fi înțeles până la un punct. Nu găsești nicăieri un alt animal de tracțiune mai vivace decât acest agent patogen invizibil până și cu microscopul obișnuit. Nu se compară cu el nici drona americană care recent i-a făcut felul generalului iranian Soleimani. Robotul zburător ucide câțiva oameni dintre lovitură, virusul însă omoară mii de persoane dintr-o singură contaminare.

Dacă  biruiește în lupta cu afurisitul COVID-19, soarta politică îl miluiește pe Dodon. Îi iartă abuzul de putere, îl scutește de pedeapsa meritată pentru corupție și înaltă trădare, îl oploșește în cel de-al doilea jilț prezidențial și îi aduce faima de mare tămăduitor al poporului în anii de grea cumpănă.

Dar dacă totul va fi invers?

Dar dacă totul va fi invers? Dacă pierde bătălia cu blestemata boleșniță? Dacă totuși calcă prin străchini și, în loc să ajute cauzei, îi va aduce daune? Cu îndrăcita molimă nu te joci. Te poate oricând retrograda din statura de șmecher în cea de fraier. Vorba lui Ion Creangă: „Din ce în ce dau peste dobitoci“.

Dodon, se vede de la o poștă, este  puternic vitaminizat și imunitatea robustă nu-l va da de sminteală în cazul în care, ferească Sfântul, pune stăpânire pe el spurcatul virus chinezesc. Politic însă COVID-19 îl poate învinge. Până și Donald Trump a început să aibă emoții în privința rezultatului alegerilor prezidențiale de la toamnă din SUA, darămite bietul său omolog de la Chișinău.

Coronavirusul nu-i ciumă bubonică, bineînțeles. Dar nici Dodon nu-i Ioana de Burgundia.