Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat deunăzi că extrădarea lui Vlad Plahotniuc din SUA ar fi „destul de problematică”. Pesimismul său este pe deplin justificat.

Eforturi zadarnice

Eforturi pentru  a obține localizarea și predarea fostului lider al PDM în Republica Moldova au început să se facă  din vara anului trecut, odată cu schimbarea puterii la Chișinău. Toate însă s-au dovedit  a fi zadarnice.

Potrivit lui Stoianoglo, încă „fostul procuror general interimar a expediat o solicitare la oficiul Interpol pentru anunțarea lui Vladimir Plahotniuc în căutare internațională”.  Deocamdată Chișinăul nu a „primit niciun răspuns”.

Asta e. Toate demersurile Chișinăului în privința lui Plahotniuc sunt ignorate și de SUA, și de Interpol.

Apropo, un detaliu curios a atras atenția în declarațiile procurorului general. Stoianoglo  s-a arătat sceptic în privința extrădării lui Plahotniuc după ce a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău. Și acest fapt nu este întâmplător.

O procedură anevoioasă

La ora actuală, procedura de extrădare dintr-un stat în altul este destul de anevoioasă. Într-un   impediment în calea acestui proces se constituie nepotrivirile dintre legislațiile naționale, interesele divergente  și adesea neîncrederea reciprocă.

Lucrurile se complică în condițiile în care îndărătul cererii de extrădare se întrezăresc motivațiile politice. În acest caz, democrațiile occidentale refuză să recunoască necondiționat mandatele de arestare emise în alte țări.

Singura excepție care întărește regula este Uniunea Europeană, unde a fost introdus așa-numitul „mandat european de arestare”, care reclamă executarea automată a solicitării de predare a prezumtivului infractor. Numai că Republica Moldova nu face parte din UE și nu are deci cum beneficia de atare facilități.

Și asta nu-i tot. Mai există o hibă. În Republica Moldova, deși prevăzut în Constituție, nu funcționează principiul separației puterilor în stat.

Or, și Interpol, și SUA, alte instituții sau state occidentale refuză extrădarea în țările fără justiție independentă. Mai cu seamă, în cazul în care există suspiciuni că urmărirea penală ascunde motive politice. Tocmai de aceea, de exemplu, Rusia, Kazahstan și alte țări cu regimuri autoritare  sau doar parțial libere nu pot obține transferul forțat de persoane  din Europa sau SUA. 

Și Republica Moldova se confruntă mereu cu astfel de probleme. Nimeni în Interpol sau în Germania, de exemplu, nu a luat în serios cererea Chișinăului de extrădare a magnaților Victor și Viorel Țopa, chit că aceștia sunt condamnați acasă la ani grei de închisoare.

S-a bucurat de sprijinul SUA

Însă dincolo de aspectele formale sau juridice, mai există și câteva inconveniente de ordin personal și politic. Ele cântăresc greu împotriva extrădării lui Plahotniuc.

Vorba e că fostul lider PDM a fost puternic sprijinit politic de Washington de-a lungul anilor. Ca să nu mai vorbesc de relațiile sale informale mai vechi cu SUA și România.

La cumpăna dintre secole, Plahotniuc a condus o firmă româno-americană care, după cum au presupus unii experți internaționali, ar fi fost legată cu serviciile de informații ale celor două țări. În anii 2000, el a fost directorul PETROM Moldova, o instituție strategică care urma să asigure prezența statului român pe piața energetică a Republicii Moldova controlată de Rusia.

În timpul crizei politice din lunile decembrie 2015– ianuarie 2016, Vlad Plahotniuc a fost susținut de Washington, fapt dezvăluit, de altfel, de Ion Sturza care candida atunci pentru funcția de prim-ministru. „Acum patru ani, la 13 ianuarie 2016, SUA au avut de ales între mine și Plahotniuc, mărturisea acesta. În ultimul moment au decis în favoarea lui Plahotniuc”. Potrivit lui Sturza, americanii au luat în calcul capacitatea liderului PDM de a se opune influenței ruse.

Ulterior, Plahotniuc, a fost primit ostentativ la Washington de Victoria Nuland, influenta asistentă a Secretarului de Stat american, ceea ce a contribuit la potolirea protestelor opoziției de la Chișinău și la stabilizarea situației politice. Liderul democrat a avut relații amicale cu mai mulți senatori și membri ai Camerei Reprezentanților.

În ciuda regimului clientelar, instalat pe Plahotniuc, americanii îl sprijineau pentru că era în stare să înfrunte expansiunea rusă. Pentru Washington, loialitatea liderilor străini față de SUA contează mai mult decât atașamentul lor pentru democrație.

Și-a făcut-o cu mâna lui

Statele Unite l-au abandonat în cele din urmă pe Plahotniuc nu atât pentru derivele sale autoritariste, cât pentru că o luase razna și pierduse controlul asupra situației politice. Aroganța, voluntarismul și ignorarea ostentativă a valorilor statului de drept l-au făcut nefrecventabil în Europa și l-au izolat pe plan intern, niciun partid pro-occidental de la Chișinău nu mai dorea să aibă de a face cu el.

Altfel spus, Plahotniuc și-a făcut-o cu mâna lui. A trecut niște linii roșii și astfel și-a atrofiat propria utilitate pentru SUA. S-a iluzionat că lupta sa cu revanșa rusă îl pune la adăpost indiferent de derapajele antidemocratice pe care le-ar comite. A greșit.

La începutul anului curent a fost declarat indezirabil în SUA, întrucât autoritățile americane au dorit să transmită un semnal de încurajare opoziției pro-europene de la Chișinău și, concomitent, un avertisment președintelui Dodon. Asta însă nicidecum nu înseamnă că Washingtonul ar fi dispus să-l dea pe Plahotniuc pe mâna Chișinăului.

Luați-vă gândul!

Totuși, fostul președinte al PDM a făcut servicii SUA, iar americanii nu dau cu piciorul în aliații lor externi, oricine și oriunde ar fi ei. Pe urmă, Plahotniuc, după cum am spus, e un apropiat al establishmentului de peste Ocean, fapt ce de asemenea nu poate fi neglijat.

El știe multe. Doar un naiv poate să creadă că americanii l-ar trimite cu forța în lumea largă pe un personaj de-al casei care deține informații sensibile pentru interesul național al SUA.

Cu atât mai mult cu cât președinte al Republicii Moldova este un putinist. Există riscul, în cazul în care ar fi extrădat la Chișinău, ca Plahotniuc să ajungă pe mâna serviciilor secrete ruse care îl vânează de multă vreme. SUA nu pot să permită asta nici în ruptul capului.

De unde și concluzia că influentul oligarh de odinioară nu va fi predat de americani. Luați-vă gândul! Și nici Interpol-ul nu-l va căuta, firește, ca să-l aducă încătușat la Chișinău, oricâte  cereri ar trimite în Vest Procuratura Generală.

Poate să stea liniștit

Care va fi situația lui Plahotniuc pe teritoriul SUA este greu de spus deocamdată. Există mai multe soluții și pentru el, și pentru oficialitățile americane.

Ar putea să se facă nevăzut, de exemplu, în cazul în care va cădea sub incidența Programului american de protecție a martorilor. Nu pun însă mâna-n foc pentru asta. Nu-i exclus să se identifice o altă acoperire pentru el.

Oricum, atâta timp cât Republica Moldova nu are justiție independentă, iar regimul politic este subordonat Rusiei, Plahotniuc poate să stea liniștit. Predarea acestuia din SUA la Chișinău este o utopie curată.