Super Tuesday, Marțea alegerilor primare masive din SUA, a trecut cu o surpriză majoră pentru perspectiva candidaturii democrate: Vicepreședintele lui Barack Obama, moderatul Joe Biden, a preluat prim planul cursei pentru nominalizarea democrată în fața socialistului Bernie Sanders. Cel de care se temea Donald Trump, ținta intervențiilor sale în Ucraina prin intermediul lui Rudolph Giuliani, Joe Biden s-a plasat în prim planul cursei democrate. Finalul competiției este, încă, departe, dar lucrurile par pregătite pentru înfruntarea Trump-Biden.

Miracolul Biden: renașterea după Carolina de Nord

Sitauția înaintea zilei de marți 3 martie, cunoscută și ca Super Tuesday, părea să anunțe răsturnarea de scor care a avut loc, dar fără a discuta proporțiile. E vorba despre faptul că fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden, a reușit să câștige detașat alegerile primare din South Carolina, primele într-un stat după un debut mai complicat. Apoi au urmat retrageri și susțineri succesive a sa din partea a doi contracandidați democrați Pete Buttigieg și Amy Klobuchar.

Ceea ce a urmat vineri a fost o victorie detașată a moderaților din Partidul Democrat: Victorii pe linie ale lui Joe Biden în 9 state, apoi în cursa pentru cele mai mari două state, contributoare cu delegați la Convenția Democratică - Texas și California - Joe Biden a cîștigat, neașteptat, Texasul iar la California, și-a adjudecat o parte importantă din electori. Totalul delegaților e clar în favoarea lui Biden care, într-o singură zi, l-a depășit de Bernie Sanders la numărul de reprezentanți în Convenție acum, când s-au adjudecat o treime dintre delegați din două cincimi dintre statele americane: 435-381.

Sistemul american presupune două lucruri deosebite: faptul că fiecare candidat se validează prin strângeri de fonduri, convingerea alegătorilor nu numai să voteze, să se alăture din punct de vedere al susținerii virtuale, ci chiar să și depună donații pentru a-și susține candidatul. De asemenea, alegerile primare reclamă ca un candidat să adune 1991 de delegați pentru a-și adjudeca nominalizarea, statele venind cu număr distinct de delegați. Cum după Super Tuesday, multimiliardarul Michael Bloomberg s-a retras din cursă susținându-l pe Joe Biden iar Elisabeth Warren și-a pierdut (terminând a treia) propriul stat, cursa democrată s-a transformat într-un joc în doi, cu Bernie Sanders uitându-se de jos în sus la Joe Biden în cursa primarelor.

Câștigurile lui Joe Biden și perspectiva alegerilor prezidențiale contra lui Donald Trump.

Dacă ne uităm la întregul scandal privind ingerințele ruse în campania electorală americană, în 2016 și, acum, problemele privind suspendarea lui Donald Trump pentru că a condiționat un ajutor militar Ucrainei de anunțul deschiderii unei investigații la adresa băiatului lui Joe Biden, se poate prezuma, ca în teoriile conspirației că președintele american și-a așezat contracandidatul democrat cu mâna. Pe de altă parte, disputele aduc avantaje majore fostului vicepreședinte american: e cunoscut, tot ce se putea spune despre el s-a spus, e considerat rival de moarte al lui Donald Trump și are atuuri pentru a-l învinge la urne la început de noiembrie. Dar mai este până acolo, voturi în primare dintr-o altă suită de 30 de state americane, apoi Convenția Democrată de nominalizare, în fine cursa electorală propriu-zisă contra lui Trump, cu dezbateri, lovituri pe sub masă, etc.

Până una-alta, Joe Biden s-a dovedit cel mai bun în atragerea electoratului african-american și a celui din suburbii. Apoi e cel mai bine plasat în a atrage minoritățile – chiar dacă hispanicii par mai degrabă apropiați de Bernie Sanders. La capitolul tineretului, Sanders pare să domine actuala bătălie, pe mâna progresiștilor și a liberalilor. Dar diferența majoră o face o categorie care era mai puțin reprezentată până astăzi, femeile cu studii superioare și, în general, femeile. Acesta e un puternic avertisment pentru Donald Trump, e vorba de electorat nevotant altădată, astăzi prezent la urne ca formă de protest împotriva abordărilor mai puțin deferente ale actualului președinte. Și votează cu Joe Biden.

Un alt avantaj major al lui Joe Biden este echilibrul său și moderația. În condițiile unui Bernie Sanders auto-intitulat socialist care-și dorește sănătate pentru toți și o revoluție împotriva multinaționalelor, investițiilor și Wall Street-ului, Joe Biden a devenit, prin retragerea moderaților din cursă – și, probabil, prin valorificarea unora dintre fondurile lui Bloomberg – principalul candidat nu numai la nominalizarea democrată, dar și la câștigarea alegerilor americane.

Surpriza alegerilor americane. Republicanii Never Trump!

Zona cea mai interesantă la nivelul votanților aduși de Joe Biden sunt conservatorii. Am văzut cazuri de votanți conservatori și republicani care au venit la primare și au votat cu Biden. E un pas mare înainte pentru fostul vicepreședinte și un semnald e alarmă pentru Donald Trump. Într-adevăr, construirea unei candidaturi decente, dar a unui om bine echilibrat, cunoscător al politicii externe, de securitate și apărare și a Casei Albe creează o zonă de atracție deosebită pentru grupul intitulat Never Trump!

E vorba despre conservatori republicani care nu l-au susținut pe Donald Trump, ba chiar nu au putut vota cu el în alegerile anterioare. Și nu e vorba aici despre votanți celebri, ci despre cei mai obișnuiți. Într-adevăr, Joe Biden are în biografia sa credențiale ca să fie acceptabil și zonei conservatoare. Și nu mai vorbim despre independenți – acolo unde Sanders era câștigător acum 4 ani – Joe Biden a preluat un alt argument de câștigare a alegerilor prezidențiale finale, nu numai a primarelor. Nu degeaba a fost ales de către Barack Obama ca vicepreședinte. Fostul Președinte american nu a dorit, încă, să aleagă partea înaintea încheierii cursei primarelor, dar îl va susține pe candidatul democrat ales, cu atât mai mult pe fostul său vicepreședinte.

Firește că un moment cel puțin important va fi alegerea vicepreședintelui. Joe Biden are nevoie să-și consolideze postura și să utilizeze candidatul care-l va însoți pe buletinul de vot ca vicepreședinte tocmai ca să acopere ceea ce nu poate el atinge ca electorat, cu preponderență electoratul foarte tânăr. Pe de altă parte, această alegere pare să devină și mai importantă, după nominalizare, cu cât există zvonuri și știri de presă care suțin faptul că Mike Pence nu va mai fi alegerea lui Donald Trump ca vicepreședinte pentru acest al doilea mandat prezidențial. Cu atât mai relevantă miza alegerii vicepreședintelui democrat. Dar drumul până-n noiembrie e lung!