A fost eclipsat, în sfârșit, evenimentul de presă numit „trădarea lui Aureliu Ciocoi” care a fost cap de afiș în mass-media de la Chișinău mai mult de o săptămână. Luni, 17 februarie, a căzut ca un trăsnet știrea despre o ședință comună cu ușile închise a PSRM și PDM la care au asistat președintele Igor Dodon și premierul Chicu.

Cu Dodon și Chicu în capul mesei

Iată doar câteva titluri: „Întâlnire secretă dintre PSRM și PDM”, „O platformă social-democrată?”, „Mariaj politic PDM-PSRM?”, „Întreaga conducere a PDM a participat la o ședință comună cu Dodon, Chicu și PSRM” ș.a.m.d.

Mulțimea de întrebări pe care și le-a pus presa sunt explicabile. Ca și supozițiile și speculațiile care s-au făcut la cald, de altfel.

Ședința PSRM-PDM cu Dodon și Chicu în capul mesei a fost intempestivă și discretă. Jurnaliștii nu au fost anunțați despre acest eveniment. Nu e de mirare că i-a lăsat cu gura căscată.

Gaz în foc

Gaz în foc au turnat comentariile unor fruntași ai Partidului Democrat. Sergiu Sârbu, de exemplu, a spus, vădit nemulțumit, că deputații nu au fost informați despre această ședință și nu a exclus că s-ar putea discuta chiar formarea unei alianțe politice PSRM-PDM.

Și Andrian Candu s-a arătat consternat. El a mărturisit că nu a știut nimic despre întâlnirea cu socialiștii, precizând, totodată, că șefii partidului nu au mandat să negocieze constituirea unei coaliții sau majorități parlamentare.

Ulterior, și Dodon, și unii reprezentanți ai PSRM au explicat că ar fi avut loc un schimb de opinii despre activitatea guvernului Chicu. Potrivit președintelui republicii, liderul PDM, Pavel Filip, ar fi cerut ca Executivul „să urmeze direcția de dezvoltare europeană, inclusiv în ceea ce privește întărirea statului de drept și eradicarea corupției”.

Nu-i  exclus că, de bună seamă, PDM, deranjat de ultimele declarații antieuropene și rusofile ale lui Dodon, Ciocoi sau Chicu, să le fi cerut acestora să se explice pentru a elimina niște îndoieli. Numai că efectul a fost exact invers și în societate, și chiar în mijlocul Partidului Democrat.

Ședința a provocat o puzderie de nedumeriri, frustrări și dubii. Faptul că s-a desfășurat cu ușile închise, departe de ochii jurnaliștilor, a trezit suspiciuni că PDM dorește să intre oficial la guvernare cu PSRM.

Aceste presupuneri sunt întărite de o recentă declarație a lui Pavel Filip potrivit căreia votarea guvernului Chicu ar „fi un capitol încheiat”, iar democrații ar fi astăzi pregătiți să revină la guvernare. Cu cine?

Nu-și face datoria de opoziție

De dragul adevărului trebuie spus că și anterior au avut loc consultări între fracțiunile parlamentare ale celor două partide. Iar Dumitru Diacov, după ședința de luni, consideră că astfel de întâlniri vor mai avea loc.

Până la un punct, acest lucru poate fi înțeles. Deși, formal vorbind, la ora actuală nu există o majoritate parlamentară, guvernul Chicu n-ar fi în stare să funcționeze fără votarea proiectelor sale de legi de către democrați. Consultările între guvern, PSRM și PDM în aceste condiții sunt indispensabile.

Numai că în politică partidul este judecat nu în funcție de bunele sale intenții, ci după reputația pe care și-o face. Or secretomania, duplicitatea și absența din jocul politic nu fac decât să-i boțească imaginea Partidului Democrat.

Poate găsi înțelegere, bunăoară, votul PDM din noiembrie 2019 pentru guvernul Chicu. Nu există scuze însă pentru faptul că partidul condus de Pavel Filip nu-și face datoria de opoziție, evitând orice critică la adresa Executivului.

Chiar și atunci când scandalul iscat de Aureliu Ciocoiu dădea în clocot, liderul PDM a refuzat să ia atitudine, mulțumindu-se să spună doar că „a fost o exprimare nereușită”. Astfel de greșeli, a adăugat cu delicatețe Pavel Filip, a făcut și fostul șef al diplomației moldovenești Nicu Popescu.

Democrații evită să comenteze derapajele antioccidentale și antidemocratice ale președintelui Dodon care promovează deschis pe plan intern și extern agenda Kremlinului. A rămas fără reacția PDM și prezența penibilă a șefului statului la Munchen.

Partidul Democrat repetă erorile comise de Partidul Popular Creștin Democrat după ce, în 2005, l-a votat pe Vladimir Voronin președinte. Necazurile PPCD au fost generate nu atât de sprijinul acordat liderului comunist, cât de refuzul ulterior de a-și onora statutul de opoziție. Iu. Roșca și compania s-au eschivat de la orice critică a regimului PCRM, solidarizându-se în totalitate cu acesta, fapt ce i-a fost fatal.

Un impact negativ

Poziția incertă și netransparentă a Partidului Democrat are deja un impact negativ. Taifasul la care au stat democrații cu socialiștii a dat în vileag disensiunile din sânul formațiunii politice. Și Andrian Candu, și Sergiu Sârbu s-au arătat afectați de zvonurile privind o posibilă coaliție cu PSRM, sugerând că nu agreează deloc un atare pas.

Bănuiesc  că în vârful PDM sunt destui politicieni tentați să revină la putere în urma unui concubinaj cu PSRM. Dacă blocului de dreapta ACUM i s-a permis, s-ar fi întrebat ei, de ce să nu i se poată asta unui partid de centru stânga?

Numai că PPDA și-a pierdut electoratul, riscând să nu treacă pragul electoral în viitoarele alegeri, iar Andrei Năstase a fost înfrânt în alegerile din Chișinău în urma coaliției cu PSRM. Maia Sandu se menține pe linia de plutire datorită sprijinului european.

Or, o coaliție PDM cu socialiștii va fi privită în UE la fel de prost ca și „guvernul tehnocrat” Chicu. Ca să nu mai spun că alierea cu un partid pro-Kremlin va conduce la ruperea partidului în două.

De ce PDM e altfel?

Nu trebuie uitat că în urma coaliției cu partidele de dreapta de la 2009 încoace, s-a schimbat  substanțial și electoratul PDM. Acesta este în prezent în cea mai mare parte favorabil cursului european, iar o coaliție cu PSRM ar lăsa partidul fără alegători.

Atâta timp cât lasă nelămurit gheșeftul cu socialiștii, PDM își taie craca de sub picioare. Iar incidentele de genul celui produs luni nu fac decât să înrăutățească lucrurile.

Prezența nesigură și insipidă a Partidului Democrată pe scena politică este și rezultatul izolării sale care a început încă pe vremea lui Vlad Plahotniuc. Deunăzi, Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA, a declarat că o alianță cu PDM nu este posibilă, deoarece acesta  nu „s-a curățat”. Îmi vine să-l întreb dacă Platforma DA și PAS s-au „curățat” deja de „Alianța Kozak”, soldată cu instalarea regimului pro-rus al președintelui Dodon?

Oricum, Partidul Democrat nu are cum depăși izolarea băgând capul în nisip, aidoma struțului. Doar o poziție militantă proeuropeană, consecventă și lipsită de ambiguități, îi poate oferi șansa de redresare.