Raționalul în politică înseamnă, citându-l pe Traian Băsescu, să faci ceea ce trebuie nu ceea ce vrei. Cu cât se apropie alegerile prezidențiale cu atât mai mult clasa politică moldovenească pare a se scufunda într-un somn adânc al rațiunii politice.

Mesajele și declarații aruncate prin emisiuni tv, conferințe de presă, dispariția oricărui dialog între PAS și PPDA, creionează un proces accelerat de dezbinare ce riscă să devină garanția unui eșec cu atât de mulți vinovați că nici nu va mai conta a cărui vină este mai mare sau mai mică. Din această dezbinare, care poate fi încă evitată, vor avea de pierdut și partidele din blocul ACUM și partidele unioniste dar mai ales Republica Moldova.

La acest moment nu este pentru nimeni clar de ce PAS și PPDA evită să se întâlnească și să discute. Nici PAS și nici PPDA nu sunt pregătite să câștige bătălii politice de uni singuri, cu atât mai mult să câștige fotoliul prezidențial. Victoriile PAS și PPDA, atât cât au fost ele, s-au câștigat împreună nu separat și în nici un caz în concurență.

Crearea unui front comun anti-Dodon în perspectiva alegerilor prezidențiale nu are șanse de izbândă fără existența blocului ACUM în integritatea sa. Orice combinație sau candidaturi separate ale PAS și PPDA va face ca Igor Dodon să defileze fără probleme către al doilea mandat datorită antagonizării propriului electorat.

Nu există nici un dubiu că cel mai bine plasat posibil candidat la acest moment este Maia Sandu și este greu de crezut că până la scrutinul din noiembrie 2020 va putea fi devansată de un alt contracandidat de pe dreapta.

În acest context intrarea PPDA în cursa prezidențială cu un candidat separat, chiar apartinic, poate fi interpretată mai mult ca o acțiunea anti-Maia Sandu decât ca o intenție reală de a câștiga alegerile.

Singura soluție este îngroparea orgoliilor, rediscutarea și updatarea acordului ce a reglementat funcționarea blocului ACUM astfel încât, PPDA să primească ceea ce merită pentru renunțările în favoarea Maiei Sandu.

Un război între PPDA și PAS sau chiar și ignorarea reciprocă va avea efecte dezastruoase pe termen lung pentru Republica Moldova și cetățenii ei.