Sâmbătă, 25 ianuarie, în Republica Moldova a avut loc un eveniment de amploare la care au participat numeroși foști nomenclaturiști ai RSSM și ai RM (aceiași! din păcate, nu putem, nici barem astăzi, face distincție). Nu, nu mă refer aici la ceremonii sau comemorări ale Holocaustului, care au loc în jurul zilei oficiale de pe 27 ianuarie… Pe 25 ianuarie la Chișinău a fost o mare sărbătoare: 95 de ani de la crearea Comsomolului în Republica Moldova! Aș fi trecut cu vederea această blasfemie, dacă nu aș fi văzut cine a participat la eveniment. Mă rog, indivizi de alde Sapovalov, sau Lucinschi cu Voronin, e firesc să-i găsim printre participanți, dar... mesaje nostalgice relativ entuziaste au venit și de la alți „invitaţi de onoare” precum Braghiş sau Muravschi! Uite-așa o elită am avut și mai avem noi de-a lungul anilor... Mai aveți întrebări referitor la prezent?...

Că să înțelegeți în ce schizofrenie trăim: asta cum ar fi să fie sărbătorită o aniversare a Hitlerjugend undeva pe la Tel-Aviv. Ori iată alt prilej de a compara atitudini și realități: în Germania niște indivizi au comercializat o bere cu o simbolică foarte apropiată de cea nazistă. E deschis dosar penal! La noi?.. Sărbătorim Comsomolul! Ei, dar ce-s 10 % din populație (estimări doar pentru victimile foametei din 46-47...)? O nimica toată.

MAREA MICA UNIRE Pe 24 ianuarie s-au împlinit 161 de ani de la ceea ce poate fi considerat actul prin care a apărut România pe harta lumii: alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domnitor în Muntenia și în Moldova concomitent! Basarabia era deja gubernie rusească pe atunci... O altă referință „la subiect”: în multe din sentințele pentru pedeapsă capitală sau deportare a basarabenilor bolșevicii marcau „cuzist” (abilă apelațiune, în cele mai bune tradiții bolșevice: vorbim de un domnitor, de aristocrație - burghezie, nu despre Unire), aparent o acuzație suficient de gravă pentru imperialiștii sovietici. Dar vedeți mai sus ce anume continuăm noi să sărbătorim sau să comemorăm...

CUZISTUL BĂSESCU Traian Băsescu a făcut o declaraţie plină de curaj şi viziune săptămâna trecută: „Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaştem că singura ţară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop - Molotov suntem noi”. Orice nu s-ar spune, orice nu s-ar scrie despre el în România, dar Traian Băsescu rămâne ultimul mare om de stat al României! Și astfel va rămâne în istorie. La fel precum a rămas și A.I. Cuza, indiferent de câte s-au scris și povestit despre el la vremea lui (vom reaminti că a fost izgonit din țară). Nu sunt un fan Băsescu (nici pe aproape) și detest idolatrizarea politicienilor în general. Dar sunt nevoit să fac o constatare onestă.

RĂZBOIUL SIMBOLURILOR La capitolul simbolurilor, dodoniştii atacă masiv, semn că se tem de alte subiecte și că se simt în mare pericol. Înainte de a „trece în revistă” toate diversiunile la capitolul „limbă - alfabet”, aș dori să adresez o întrebare celor de la ACUM și promotorilor „societăţii civile”: Vă place? Dar atunci când vă cățărați pe scenă alături de acești indivizi, când defilați cot la cot cu ei, vă plăcea?... Iată și realitatea de azi: Academia română a făcut săptămâna trecută o declarație oficială supărată referitor la „limba moldovenească” a lui Dodon. Dacă nu ar exista riscul să ofensez cumva moldovenii de cealaltă parte a Prutului, aș propune să acceptăm oficial sintagma „limba maldavneaskă”, dar s-o folosim exclusiv pentru toți acei care schimonosesc și stâlcesc limba română. Dăncilă, spre exemplu, vorbea o variantă a „limbii maldavneşti” foarte amuzantă. Sau un alt ilustru vorbitor al acestui idio(t)m: Daea... Dar nu o voi face, să nu se supere careva.

SUVOROV VS. GOGA Alt element al războiului „simbolurilor”: socialiștii cică vor să schimbe numele străzii O. Goga înapoi și s-o numească „Suvorov”. Inițiative din astea tot vor exista. Cu ceva trebuie amuzată galeria, cu ceva trebuie asmuţată... Din păcate, nu avem de ales: trebuie să reacționăm. Așa-i când pui „batiste” peste chestii care trebuie să sune...

PUŞKIN VS. KOGÂLNICEANU Dodon, după o vizită la muzeul Pușkin, a cerut să se aloce mai mult de jumate de milion de lei pentru reparație. Îl doare pe om sufletul pentru patrimoniu, nu șagă! Dar îl doare nu știu cum selectiv, căci la apelurile directoarei Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Maria Şleahtiţchi, nu a reacționat nicicum. Până la urmă și-a trimis ministrul de resort în vizită. Vom vedea câți bani vor fi alocați și care edificiu va fi reparat primul.

DODON MUNCEŞTE LA NEGRU Oficial, Dodon este Președinte al Republicii Moldova, dar adevărata lui funcție, adevărații bani îi vin din alt job: ambasadorul lui Putin! E o dovadă a moldovenităţii lui profunde! Adevărat fiu al neamului! Unde s-a văzut cetățean al RM fără venit la negru? Iată și săptămâna trecută, de la tribuna APCE, Dodon a promovat activ poziția Kremlinului atacând unioniştii și insistând asupra neutralității RM, uitând totodată să menționeze ocupația militară a Transnistriei. Jobu-i job, iar banii se merită. Nimic ieșit din comun.

ROSSPOTREBNADZOR INSPECTEAZĂ MOLDOVA O comisie de la Rosspotrebnadzor va veni să inspecteze întreprinderi din R. Moldova. Eu consider că este umilitor, în primul rând. Aș vrea să știu pe la ce întreprinderi rusești merg cu inspecția moldovenii. Și în al doilea: cine plătește? Certificări mai există în lumea largă, diverse și variate, dar de regulă compania care dorește un standard anume e și cea care plătește. Bănuiesc că în cazul nostru, tot noi plătim, din bani publici. Că să-l îmbogățim pe Dodon ulterior!

PG ÎL TRIMITE PE DODON LA ANI PG a zis că nu va ancheta despre veniturile lui Dodon, iar sesizarea lui Năstase a fost respinsă și trimisă la ANI (despre care se spune că este în proces de reorganizare, adică acolo nici nu are cine căuta!), care ar fi unica abilitată să caute bani iliciţi. Apropo, dar fiscul poate ori ba? Și încă o întrebare: pe când era la MAI, Năstase s-a făcut cunoscut prin intentări de dosare și rețineri care-i depășeau atribuția, căci teoretic el avea putere să ancheteze doar chestii care țin de poliție. Ce l-a încurcat atunci să investigheze veniturile lui Dodon?... Batista? Iar lui Morari, acel care a deschis dosar împotriva lui Dodon, i s-au înaintat învinuiri și i s-a prelungit mandatul de arest încă cu 20 de zile. Mai pe scurt, PG i-a zis lui Dodon: „La mulți ANI!”

SPECTATORUL VOICU Din câte înțeleg eu, Voicu, acel care a venit în locul lui Năstase, este un mare amator de filme despre mafioți. Pariez că ar vota pentru „The Irishman” dacă ar alege filmul anului pentru Oscar! Altfel, cum putem înțelege declarația lui: „Capii lumii interlope din Republica Moldova sunt documentați și se află sub supravegherea Ministerului de Interne”. Tovarăşe Ministru, misiunea matale e să-i prinzi şi să-i bagi la răcoare, nu să-i contempli! Ministerul nu ţi-e cinematograf!

RĂZVRĂTIRE LA HÂNCEŞTI Organizația teritorială a PAS-ului nu o va susține pe Olesia Stamati, persoana pe care o propunea Maia Sandu. Ei îl vor susține pe Grigore Cobzac, om de pe loc, care în asemenea circumstanțe va candida independent. Curioasă situație, dar care descrie perfect partidul respectiv. Dacă vă aduceți aminte, și la parlamentare ACUM și-a impus candidați din gașcă în circumscripții. E suficient să vedeți cine au fost candidații din așa-numita „diasporă”.

UE SE AMÂNĂ Cu hăt 9 ani în urmă publicam un text pe care-l întitulam „Fumisteria europeană”. 9 ani! În sfârșit a fost spus clar și răspicat: Partenariatul Estic nu înseamnă aderare le UE. Și au spus-o europenii. Dacă nu m-ați crezut pe mine cu 9 ani în urmă, poate îi veți crede pe francezi astăzi... Moldova are în continuare o ușă larg deschisă pentru a face parte din familia statelor europene, dar noi ne încăpățânăm, hoțește, să intrăm pe oberliht... Bine zicea Busuioc: neam de găinari... Iar ușa se cheamă simplu: UNIREA.

CE FACEM CU MOLDOVA? Săptămâna trecută vă ziceam că nimeni nu știe în Occident ce să facă cu și ce atitudine să aibă față de Republica Moldova, nemaivorbind de o viziune, strategie sau plan de acțiuni. O dovadă în acest sens este și declarația Ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu: „Avem nevoie de o coordonare mai bună și de unitate în Uniunea Europeană, în relația cu Republica Moldova.” Tradus din limbaj diplomatic asta înseamnă că nu există nicio coordonare nimic.

ROMÂNIA CREAZĂ LOCURI DE MUNCĂ Această absență de strategie clară nu poate să nu irite România, care, în afară de banii alocați pentru toate sectoarele sociale din Republica Moldova, mai este și principalul partener de afaceri,fiind principală piață de desfacere pentru RM, mai este și unul din principalii investitori în economia RM. 8.000 de locuri de muncă au fost create la noi în țară de către oamenii de afaceri din România! (îmi aduc aminte de un fost premier de la noi care își fixa drept obiectiv să creeze 2000...). Mai am o curiozitate: din acești 8.000 câți sunt unioniști? Ori sunt și din acei care pun umărul la edificiul socialiștilor?

 

Cam atât a fost. Cireșica de pe tort din această săptămână o voi trimite Ministrului Educației și Culturii, Popovici. Se pare că devine gaffeurul de serviciu! Nu știu cât de deliberat este, dacă nu o face special pentru a servi drept paratrăsnet protejându-și șefii, dar a comis tocmai două mari și groase săptămâna trecută. Prima e că a încurcat fiţuicele și a început a îndruga verzi și uscate până când nu a fost atenționat de anturaj (aici se cuvine să ne aducem aminte de bancurile cu Brejnev). Iar a doua e o declarație absolut abracadabrantă la acuzația venită din partea artiștilor de la Teatrul de Operă și Balet care nu și-au ridicat salariul: „Artistul trebuie să fie flămând”! No, ce să zic? În acest caz nu ar trebui să-l supere nici declarații de genul „Un Ministru e bun de tras în ţeapă”, „Capul lui Moţoc trebuie să cadă” ș.a.m.d.

Sâmbătă, 25 ianuarie, în Republica Moldova a avut loc un eveniment de amploare la care au participat 
numeroși foști nomenclaturiști ai RSSM și ai RM (aceiași! din păcate, nu putem, nici barem astăzi, face 
distincție). Nu, nu  refer aici la ceremonii sau comemorări    ale    Holocaustului, care au loc în jurul zilei 
oficiale de pe 27 ianuarie… Pe 25 ianuarie la Chișinău a fost o mare sărbătoare: 95    de    ani    de    la    crearea 
Comsomolului în Republica Moldova!  fi trecut cu vederea această blasfemie, dacă nu  fi văzut cine a 
participat la eveniment.  rog, indivizi de alde Sapovalov, sau Lucinschi cu Voronin, e firesc să-i găsim 
printre participanți, dar... mesaje nostalgice relativ entuziaste au venit și de la alți „invitaţi de onoare” 
precum Braghiş sau Muravschi! Uite-așa o elită am avut și mai avem noi de-a lungul anilor... Mai aveți 
întrebări referitor la prezent?... 
  înțelegeți în ce schizofrenie trăim: asta cum ar fi  fie sărbătorită o aniversare a Hitlerjugend 
undeva pe la Tel-Aviv. Ori iată alt prilej de a compara atitudini și realități: în Germania niște indivizi au 
comercializat o    bere    cu    o    simbolică    foarte    apropiată    de    cea    nazistă. E deschis dosar penal! La noi?.. 
Sărbătorim Comsomolul! Ei, dar ce-s 10 % din populație (estimări doar pentru victimile foametei din 
46-47...)? O nimica toată. 
MAREA MICA UNIRE Pe 24 ianuarie s-au împlinit 161 de ani de la ceea ce poate fi considerat actul    prin 
care     a     apărut     România pe harta lumii: alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domnitor în 
Muntenia și în Moldova concomitent! Basarabia era deja gubernie rusească pe atunci... O altă referință 
„la subiect”: în multe din sentințele pentru pedeapsă capitală sau deportare a basarabenilor bolșevicii 
marcau „cuzist” (abilă apelațiune, în cele mai bune tradiții bolșevice: vorbim de un domnitor, de 
aristocrație - burghezie, nu despre Unire), aparent o acuzație suficient de gravă pentru imperialiștii 
sovietici. Dar vedeți mai sus ce anume continuăm noi  sărbătorim sau  comemorăm... 
CUZISTUL BĂSESCU Traian Băsescu    a  făcut    o    declaraţie plină de curaj şi viziune săptămâna trecută: 
Unirea trebuie  rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, 
după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie  recunoaştem  singura ţară care nu a lichidat efectiv 
efectele Pactului Ribbentrop - Molotov suntem noi. Orice nu s-ar spune, orice nu s-ar scrie despre el în 
România, dar Traian Băsescu rămâne ultimul mare om de stat al României! Și astfel va rămâne în istorie. 
La fel precum a rămas și A.I. Cuza, indiferent de câte s-au scris și povestit despre el la vremea lui (vom 
reaminti  a fost izgonit din țară). Nu sunt un fan Băsescu (nici pe aproape) și detest idolatrizarea 
politicienilor în general. Dar sunt nevoit  fac o constatare onestă. 
RĂZBOIUL SIMBOLURILOR La capitolul simbolurilor, dodoniştii atacă masiv, semn  se tem de alte 
subiecte și  se simt în mare pericol. Înainte de a „trece în revistă toate diversiunile la capitolul „limbă - 
alfabet”,  dori  adresez o întrebare celor de la ACUM și promotorilor „societăţii civile”:  place? Dar 
atunci când  cățărați pe scenă alături de acești indivizi, când defilați cot la cot cu ei,  plăcea?... Iată și 
realitatea de azi: Academia română a făcut săptămâna trecută o    declarație    oficială    supărată referitor la 
„limba moldovenească a lui Dodon. Dacă nu ar exista riscul  ofensez cumva moldovenii de cealaltă 
parte a Prutului,  propune  acceptăm oficial sintagma „limba maldavneaskă”, dar s-o folosim exclusiv 
pentru toți acei care schimonosesc și stâlcesc limba română. Dăncilă, spre exemplu, vorbea o variantă a 
„limbii maldavneşti” foarte amuzantă. Sau un alt ilustru vorbitor al acestui idio(t)m: Daea... Dar nu o voi 
face,  nu se supere careva. 
 
 
 
SUVOROV VS. GOGA Alt element al războiului „simbolurilor”: socialiștii cică vor  schimbe numele 
străzii O. Goga înapoi și s-o    numească    „Suvorov”. Inițiative din astea tot vor exista. Cu ceva trebuie 
amuzată galeria, cu ceva trebuie asmuţată... Din păcate, nu avem de ales: trebuie  reacționăm. Așa-i 
când pui „batiste” peste chestii care trebuie să sune... 
PUŞKIN VS. KOGÂLNICEANU Dodon, după o vizită la muzeul Pușkin, a cerut  se aloce mai mult de 
jumate de milion de lei pentru reparație. Îl doare pe om sufletul pentru patrimoniu, nu șagă! Dar îl   doare 
nu    știu    cum    selectiv, căci la apelurile directoarei Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, 
Maria Şleahtiţchi, nu a reacționat nicicum. Până la urmă și-a trimis ministrul de resort în vizită. Vom 
vedea câți bani vor fi alocați și care edificiu va fi reparat primul. 
DODON MUNCEŞTE LA NEGRU Oficial, Dodon este Președinte al Republicii Moldova, dar adevărata lui 
funcție, adevărații bani îi vin din alt job: ambasadorul lui Putin! E o dovadă a moldovenităţii lui profunde! 
Adevărat fiu al neamului! Unde s-a văzut cetățean al RM fără venit la negru? Iată și săptămâna trecută, 
de la tribuna APCE, Dodon a promovat activ poziția Kremlinului atacând    unioniştii și insistând    asupra 
neutralității    RM, uitând totodată  menționeze ocupația militară a Transnistriei. Jobu-i job, iar banii se 
merită. Nimic ieșit din comun. 
ROSSPOTREBNADZOR INSPECTEAZĂ MOLDOVA O comisie de la Rosspotrebnadzor    va    veni       inspecteze 
întreprinderi din R. Moldova. Eu consider  este umilitor, în primul rând.  vrea  știu pe la ce 
întreprinderi rusești merg cu inspecția moldovenii. Și în al doilea: cine plătește? Certificări mai există în 
lumea largă, diverse și variate, dar de regulă compania care dorește un standard anume e și cea care 
plătește. Bănuiesc  în cazul nostru, tot noi plătim, din bani publici.  să-l îmbogățim pe Dodon 
ulterior! 
PG ÎL TRIMITE PE DODON LA ANI PG a zis  nu va ancheta despre veniturile lui Dodon, iar sesizarea lui 
Năstase a fost respinsă    și    trimisă    la    ANI (despre care se spune  este în proces de reorganizare, adică 
acolo nici nu are cine căuta!), care ar fi unica abilitată  caute bani iliciţi. Apropo, dar fiscul poate ori ba? 
Și încă o întrebare: pe când era la MAI, Năstase s-a făcut cunoscut prin intentări de dosare și rețineri 
care-i depășeau atribuția, căci teoretic el avea putere  ancheteze doar chestii care țin de poliție. Ce l-a 
încurcat atunci  investigheze veniturile lui Dodon?... Batista? Iar lui Morari, acel care a deschis dosar 
împotriva lui Dodon, i s-au    înaintat    învinuiri și i s-a prelungit mandatul de arest încă cu 20 de zile. Mai pe 
scurt, PG i-a zis lui Dodon: „La mulți ANI! 
SPECTATORUL VOICU Din câte înțeleg eu, Voicu, acel care a venit în locul lui Năstase, este un mare 
amator de filme    despre    mafioți. Pariez  ar vota pentru The Irishman dacă ar alege filmul anului 
pentru Oscar! Altfel, cum putem înțelege declarația lui: Capii lumii interlope din Republica Moldova sunt 
documentați și se află sub supravegherea Ministerului de Interne. Tovarăşe Ministru, misiunea matale e 
să-i prinzi şi să-i bagi la răcoare, nu să-i contempli! Ministerul nu ţi-e cinematograf! 
RĂZVRĂTIRE LA HÂNCEŞTI Organizația teritorială a PAS-ului nu o va susține pe Olesia Stamati, persoana 
pe care o propunea Maia Sandu. Ei îl    vor    susține    pe    Grigore    Cobzac, om de pe loc, care în asemenea 
circumstanțe va candida independent. Curioasă situație, dar care descrie perfect partidul respectiv. Dacă 
 aduceți aminte, și la parlamentare ACUM și-a impus candidați din gașcă în circumscripții. E suficient  
vedeți cine au fost candidații din așa-numita „diasporă”. 
UE SE AMÂNĂ Cu hăt 9 ani în urmă publicam un text pe care-l întitulam Fumisteria    europeană”. 9 ani! 
În sfârșit a fost spus clar și răspicat: Partenariatul Estic nu înseamnă aderare le UE. Și au spus-o europenii. 
 
 
 
Dacă nu m-ați crezut pe mine cu 9 ani în urmă, poate îi    veți    crede    pe    francezi astăzi... Moldova are în 
continuare o ușă larg deschisă pentru a face parte din familia statelor europene, dar noi ne încăpățânăm, 
hoțește,  intrăm pe oberliht... Bine zicea Busuioc: neam de găinari... Iar ușa se cheamă simplu: UNIREA. 
CE FACEM CU MOLDOVA? Săptămâna trecută  ziceam  nimeni nu știe în Occident ce  facă cu și ce 
atitudine  aibă față de Republica Moldova, nemaivorbind de o viziune, strategie sau plan de acțiuni. O 
dovadă în acest sens este și declarația    Ministrului    de    Externe    al    României, Bogdan Aurescu: Avem 
nevoie de o coordonare mai bună și de unitate în Uniunea Europeană, în relația cu Republica Moldova. 
Tradus din limbaj diplomatic asta înseamnă că nu există nicio coordonare nimic. 
ROMÂNIA CREAZĂ LOCURI DE MUNCĂ  Această absență de strategie clară nu poate  nu irite România, 
care, în afară de banii alocați pentru toate sectoarele sociale din Republica Moldova, mai este și 
principalul partener de afaceri,fiind principală piață de desfacere pentru RM, mai este și unul din 
principalii investitori în economia RM. 8.000    de    locuri    de    muncă    au    fost    create la noi în țară de către 
oamenii de afaceri din România! (îmi aduc aminte de un fost premier de la noi care își fixa drept obiectiv 
 creeze 2000...). Mai am o curiozitate: din acești 8.000 câți sunt unioniști? Ori sunt și din acei care pun 
umărul la edificiul socialiștilor?  
Cam atât a fost. Cireșica de pe tort din această săptămână o voi trimite Ministrului Educației și Culturii, 
Popovici. Se pare  devine gaffeurul de serviciu! Nu știu cât de deliberat este, dacă nu o face special 
pentru a servi drept paratrăsnet protejându-și șefii, dar a comis tocmai două mari și groase săptămâna 
trecută. Prima e  a     încurcat     fiţuicele și a început a îndruga verzi și uscate până când nu a fost 
atenționat de anturaj (aici se cuvine  ne aducem aminte de bancurile cu Brejnev). Iar a doua e o 
declarație absolut abracadabrantă la acuzația venită din partea artiștilor de la Teatrul de Operă și Balet 
care nu și-au ridicat salariul: Artistul    trebuie        fie    flămând”! No, ce  zic? În acest caz nu ar trebui să-l 
supere nici declarații de genul „Un Ministru e bun de tras în ţeapă”, „Capul lui Moţoc trebuie  cadă 
ș.a.m.d.