În săptămâna care a trecut nu a existat decât un singur eveniment care ne-a afectat pe toți în egală măsură şi fără excepţii de vreun fel. Chiar și pe acei care sunt plecați din țară. Chiar și pe mine. A nins peste Moldova! A fost ger. Apoi din nou a nins… E foarte bună această iarnă! Unificatoare… Vă invidiez, dragii mei! Vreau și eu puțină iarnă cu zăpadă și ger… Un singur lucru mă nedumerește de fiecare dată când vine: autoritățile și mass-media se comportă de parcă se întâmplă ceva absolut excepţional… Oameni buni, iarna pentru asta și e iarnă: să fie ger și să ningă. Și cu cât mai multă zăpadă este, cu atât mai bun va fi anul. Așa parcă știam eu… Nu știu dacă zăpada e de vină ori altceva, dar și noutăți parcă au fost mai puține. Și slavă Domnului!

Azi, cică, e Sfântul Vasile. Anul nou pe vechi. Pe undeva se va mai hâi. Este a patra și ultima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de iarnă de la noi. Apoi vom intra într-un an nou. Pe nou, pe vechi, pe toate stilurile.

JTV KAPUTT Se pare că Jurnal TV și-a dat ortul popii. Și oricât patos ar emite JTV-iştii, oricât de mult l-ar acuza ei pe Plahotniuc, adevărul pare să fie umilitor de banal: proprietarii Sky Tower îi roagă să părăsească localul pentru care JTV ar avea datorii de vreo 2 mln de lei pentru chirie. Ţopii s-au cam săturat de jucărică… Iar televiziunea trăia în mare parte din banii de la partide politice. Dar PLDM bani nu mai dă (n-are de unde), PSRM poate că ar și da, dar nu chiar atât. Și-apoi Dodon își construiește treptat propriul imperiu TV. La ce-i mai trebuie JTV? Curioasă, totuși, asociere: JTV, oficial, încasa bani anume de la aceste două partide… Restul elementar e prea mărunt. Ținând cont de salariile practicate la JTV, cred că încasările pur comerciale nu ar acoperi nici măcar leafa anuală a unei vedete… Eu, unul, după ce am văzut de unde le vin banii și înțelegând că și ceilalți funcționează cam tot așa, am zis că mai mult nu mă uit la nicio televiziune, poate în afară de TVM, așa de stat cum este ea.

CSJ SĂ DECIDĂ, NU CC Dacă mai țineți minte, mahării noștri ne tot calmau după alegeri și ne ziceau că nu schimbă mare lucru dacă e Dodon președinte ori altcineva, că, cică, nu ar avea putere și atribuții. Însă până acum tipul a făcut cam tot ce i-a trecut prin cap și se pare că ac de cojoc nu i s-a găsit încă. Iată, eu așa și nu am înțeles: avea dreptul Dodon să-i retragă cetățenia lui Băsescu ori ba? Curtea Constitutională a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea din 6 ianuarie 2016, deoarece aceasta a fost depusă cu încălcarea competenței stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova. Inofensiv, Dodonul, nu-i așa?

ŞALARU O IA DE LA ÎNCEPUT Nu doar JTV e pe cale să-și dea duhul, dar și PL-ului îi sună kaputt-ul la ușă. După ce l-au demis pe Şalaru, își dau seama că nu știu cum să facă pentru a-l băga pe Munteanu în loc. Cer avizul şi ajutorul CC. Să le urăm succes!... După ce a fost demis din funcția de vicepreședinte al PL-ului, pentru că a încercat să conteste supremația marelui Ghimpe, cerând organizarea unui congres, Şalaru a plecat și din partid. Previzibil. Declarațiile lui Mihal Fiodorâci nu mai suscită nimic altceva decât zâmbet. Iar ex-ministrul Apărării i-a invitat pe toți, la 15 ianuarie, la bustul lui Eminescu. Că în 1988… Nu mai este un mare secret și taină că Şalaru intenționează să lanseze un proiect politic. A discutat și cu Băsescu. Probabil, pe 15 va face și careva declarații în acest sens. Acest lucru însă are mai puțină importanță acum. Totuși, cum e să începi totul de la început? Cum e să bifezi 28 de ani? Desigur, lucrurile nu stau deloc așa, dar acest gând, vrei nu vrei, îmi dă târcoale. Știți, ca-n cântecul ăla al lui Tudor Gheorghe: Degeaba. Chiar așa, să fi fost totul degeaba?...

PLAHA SCRIE LA FOX Foxnews a publicat un articol semnat de Vladimir Plahotniuc. A fost o mică bombă mediatică. Absolut neașteptată. Dar e semnificativ că e Fox, că e Plaha și că e o adresare către Trump. Restul e bla-bla…

AMERICANII VOR CĂUTA PETROL ÎN MOLDOVA Guvernul nostru a semnat un contract de concesiune cu o companie americană. Contractul vizează explorarea, producția și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din Republica Moldova. Eu am fost pe situl oficial al companiei. Par a fi oameni serioși în conducere. Cu experiență la companii serioase.

 Și acum am să vă vorbesc despre știrea care m-a enervat cel mai mult:

RUSIA VREA SĂ CONTROLEZE ŞI AEROPORTUL DE LA BĂLŢI Ani de zile Aeroportul de la Bălți nu a trebuit nimănui. Nici Chișinăului, nici Rusiei, nici Tiraspolului. Nimănui! Până când a apărut o petiție online militând pentru deschiderea lui. Nimic deosebit până aici: petiții există cu zecile… Numai că în cazul dat inițiatorul petiției a mers mai departe și proiectul începea să devină promițător de avansat. Și uite aici s-au activat imediat separatiștii de la Tiraspol! Un oarecare Likiorov cumpără compania care ar gestiona proiectul investițional de la Bălți în cazul în care autoritățile moldovenești l-ar accepta. Vi-l prezint pe Likiorov: vicepreședinte al Congresului Comunităţilor ruse din RM, fost membru al mişcării „Ravnopravie”, adjunctul atamanului suprem al Uniunii trupelor de cazaci din Rusia și din străinătate, etc., etc. Eu sper ca așa-numiții investitori să înțeleagă că în această zonă nu există decizii pur economice! Le voi aduce aminte că tot ce se va face se va face pe banii lor, nu ai lui Likiorov. La urma-urmelor, Tiraspolul nu de Aeroport are nevoie și nici de profituri, ci de control asupra lui. Doar atât. Le voi mai aduce aminte și de Aeroportul din Donetsk, care a fost, de asemenea, un obiectiv civil și un proiect pur economic, nu-i așa? Ce s-a ales din el? Da, și eu sunt cu două mâini pentru reabilitarea aeroportului, pentru a scăpa de monopulul AIC, cel puțin, dar nu dându-l pe mâna FSB-ului! Le-aș mai aminti investitorilor cât de abil l-a avut Putin pe Sarkozi cu Mistralurile, atunci când Franța s-a pomenit prinsă într-o alianță comercială cu rușii exact înaintea anexării Crimeii. Eu înțeleg că banul nu miroase, dar nici aşa… Cât privește autoritățile de la noi, ele mai au încă posibilitatea de a stopa proiectul în configurația actuală, cu transnistreni la comandă. Asta, desigur, dacă elementare noțiuni de securitate națională le sunt cunoscute. Îmi voi permite să vă aduc aminte că celor care băteau alarma atunci când a fost vândută BEM rușilor de la VEB li se răspundea cu argumente similare: e doar o logică pur economică, proiect investițional, creare de locuri de muncă și alte prostii de acest gen. Cine-i acum Ministru al Transporturilor? Un membru PL? Iată acum, Mihal Fiodorâci, aici să-ți vedem determinarea și lupta pentru idealuri naționale, nu în altă parte!

Cam atât pentru astăzi…

N-ar strica să ţinem minte că fiecare doarme după cum îşi aşterne.

Iar pentru acei care se pornesc azi cu pluguşorul, vă propun o hăitură (vezi aici). Invăţaţi-o pe de rost şi recitaţi-o de luni la şcoală!