Activistul, jurnalistul de investigaţie şi nu în ultimul rând – artistul Anatol Mătăsaru a fost condamnat din nou. De data asta a primit 4 ani cu suspendare pentru huliganism, pentru că a făcut un judecător bădăran şi a postat un video pe youtube, care a funcţionat mai târziu ca proba principală în dosar.

Anatol Mătăsaru este autorul mai multor happening-uri şi performance-uri artistice, pentru care, de asemenea a fost arestat şi condamnat. După câte se pare, judecătorii, procurorii şi poliţiştii nu gustă deloc arta lui Mătăsaru, ei înţeleg altceva prin acţiuni artistice. Înainte de ultima condamnare a mai luat alţi doi ani cu suspendare pentru isprava cu Marian Lupulu – falusul gigantic din faţa procuraturii. Ni-l mai amintim pe Mătăsaru cu măgarul-poliţist, cu porcul-colorado de la ambasada Federaţiei Ruse, cu fundul gol pe un veceu în faţa Procuraturii Anticorupţie şi multe altele.

Oamenii legii au un rol foarte important în acţiunile lui Mătăsaru. Dacă ei n-ar reacţiona, happening-urile ar fi incomplete. Nici nu ştiu ce a fost mai amuzant: instalaţia cu falus sau arestarea falusului de către poliţişti şi introducerea lui în dubă. Oamenii legii mai fac şi ei „acte artistice” retroactive, dar nepedepsite – vă amintiţi cum Anatol Mătăsaru a fost „arestat” din faţa casei sale de o gaşcă de poliţişti în civil, care nu s-au legitimat, care arătau mai degrabă ca un grup infracţional. Un alt „performance” al poliţiei – arestarea şi torturarea lui Mătăsaru în aprilie 2009. Pentru acesta din urmă, desigur că n-a fost condamnat nimeni, ceea ce mă face să-i dau dreptate artistului şi activistului: justiţia în Moldova este chioară, surdă, selectivă.

Oamenii ca Mătăsaru pun sarea pe rană, ne arată unde lucrurile sunt putrede, unde ceva nu merge sau merge de-a-ndoaselea. Cum Moldova are multe astfel de răni, noi ar trebui să le fim recunoscători, pe lângă catharsis-ul actelor lor artistice. Totuşi, în loc de mulţumirile noastre artistul şi activistul primeşte ani buni cu suspendare pe bandă rulantă. Că nu e corect, asta-i clar oricui, deşi Mătăsaru îşi asumă consecinţele, ştie ce va primi răsplată. Vă place sau nu, reformele justiţiei vin nu doar cu fondurile europene, ci şi cu acţiunile unor oameni ca Anatol Mătăsaru, care, apropo, mai are mult de lucru.

PS: Ieri, pe o reţea de socializare, istoricul Virgil Pâslariuc a scris: „Cazul cetăţeanului amendat pentru faptul că ar fi agresat un procuror, mi-a adus aminte un banc vechi. În Africa de Sud perioadei apartheidului, un indigen a fost lovit la trecerea de pietoni de un şofer alb, târât vreo 30 de metri cu maşina şi, să-i nu pară puţin, înjunghiat. Drept rezultat, indigenul primeşte 15 ani de puşcărie pentru spargerea premeditată a parbrizului cu capul, tentativă de a evada de la locul faptei şi port ilegal de arme. Păcat că în RM nu mai este banc, ci avertizare...”