Asistenta a deschis uşa şi mi-a strigat să merg la medic. Domnul Ciobanu s-a ridicat de la masă şi mi-a ieşit în întâmpinare, împingându-mă înăuntru şi închizând uşa după mine. Mi-a făcut un semn cu mâna să mă aşez în fotoliu. De când m-am internat la nebuni pentru prima dată îmi cerea să mă aşez în fotoliu. De regulă, mă ţinea în picioare şi îmi vorbea foarte aspru, dar acum era tot numai un zâmbet.

-Uite de ce te-am chemat, şi mi-a spus.

Am ieşit de la domnul Ciobanu, cu obrajii arzând, pentru că doleanţa sa mi se părea foarte ciudată. Mi-a dat liber până diseară şi bani pentru drum. Când am ieşit din clădirea spitalului, soarele care a ţâşnit de după un copac m-a izbit în ochi. Am urcat în primul autobuz care pleca în oraş şi m-am aşezat pe un scaun din fundul salonului. Prin fereastră, mă uitam la spitalul de nebuni din vale. La Costiujeni m-au trimis cei de la comisia de recrutare pentru ca să afle dacă sunt cu adevărat schizofrenic, aşa cum pretindeam eu, sau doar mă prefăceam ca să nu merg la armată. În fiecare zi făceam noi investigaţii şi domnul Ciobanu se purta din ce în ce mai dur cu mine. Dar acum o oră, brusc, a schimbat foaia. Mi-a promis chiar că, dacă o să-i îndeplinesc rugămintea, atunci o să mă declare schizofrenic. Ce m-am mai bucurat. Autobuzul a pătruns în oraş, şerpuind printre blocurile cu nouă etaje. Am coborât la staţia de lângă Piaţa Centrală şi până la Biblioteca Naţională am mers pe jos. Am deschis uşa masivă şi am păşit pragul. Nu aveam însă permis şi domnul de la poartă nu voia să-mi dea voie să merg mai departe. Şi atunci i-am spus o minciună. I-am spus că sunt nepotul directoarei şi că vin de la ţară şi că trebuie neapărat să-i spun ceva. Numai să nu mă întrebe cum o cheamă că nu i-aş fi putut spune. Dar nu m-a întrebat şi m-a lăsat să urc scările. Ştiam unde e cabinetul directoarei,  pe lângă care am vâjâit însă în sus, la etajul unde puteai să citeşte ziarele. Am cerut Moldova Socialistă, de acum zece ani. De pe data de 23 iulie. Femeia de la pupitru mă privea cu nişte ochi îngheţaţi şi, vrând-nevrând, am început să citesc ziarul. Când însă ea s-a uitat în altă parte, am tăiat ziarul cu o lamă pe care mi-a dat-o domnul Ciobanu şi mi l-am dosit în sân, după care i-am predat teancul de ziare doamnei cu ochi de peşte şi am coborât scările, trecând în fugă pe lângă portar.

Am luat acelaşi autobuz, de altfel, singurul care rula spre Costiujeni şi până să ajung la spital am tot răsfoit Moldova socialistă ca să înţeleg de ce-i trebuia medicului ziarul, încât m-a pus să i-l fur, dar aşa şi nu am înţeles. Articole ca toate articolele. Se întuneca când am intrat în Costiujeni. Am bătut la uşă şi doctorul mi-a deschis-o imediat de parcă în tot răstimpul ăsta nu ar fi făcut nimic altceva decât să mă aştepte pe mine. A luat ziarul şi l-a răsfoit. L-a strâns la piept şi a închis ochii.  Era aşa de bucuros că a scos un strigăt puternic şi şi-a fluturat pumnul în aer. Pe loc mi-a întins un certificat care confirma că sunt schizofrenic şi mi-a spus că mă pot externa chiar şi acum din spital. Un vale de fericire m-a cuprins şi pe mine. Ura, eram schizofrenic. Puteam scăpa de armată. Amândoi eram bucuroşi. El era aşa de transportat că nici nu a observat când i-am spus la revedere şi am ieşit afară. Răsfoia ziarul. Un ziar care mie nu-mi spunea nimic. Un ziar pe care domnul Ciobanu m-a pus să i-l fur şi mi-a eliberat drept recompensă un certificat fals. Pentru el, acel ziar era foarte important. Dar eu aşa şi nu mi-am dat seama ce articole grozave erau publicate în acel ziar încât mi-a putut elibera mie un certificat fals, cu ajutorul căruia am scăpat de armată. Dar nici să aflu nu mai aveam de unde, pentru că lipsea din colecţia Bibliotecii Naţionale.

 

 

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare