Ieșirea surprinzătoare de la pârnaie a ex-premierului Vlad Filat întărește impresia că Republica Moldova nu-i decât o antologie de bancuri cu proști. Bălăcăreală reciprocă dintre Dodon și socialiști, pe de o parte, și fruntașii blocului ACUM, pe de alta, care dau vina unii pe alții pentru scoaterea din pușcărie a principalului inculpat în dosarul devalizării băncilor, conturează pregnant atmosfera de balamuc.

Pe furiș

Nu voi umbla cu chichițe juridice și nu mă voi referi în cele ce urmează la motivațiile legale ale eliberării condiționate a  fostului lider liberal-democrat din detenție. Să se ocupe de ele experții în materie de drept.

Personal, nu doresc nici lui, nici altcuiva să putrezească în închisoare. Ca să nu mai spun că privarea de libertate a unui demnitar pentru infracțiuni de corupție și trafic de influență la nivel înalt, în condițiile unei justiții selective, unde domnește nu legea, ci tocmeala celor din fruntea bucatelor,  îmi provoacă mereu o neîncredere sănătoasă.

Unde mai pui că ridicarea subită a imunității și arestarea fulgerătoare, precum și procesul cu ușile închise împotriva lui Vlad Filat de acum patru ani au ridicat semne de întrebare, fapt despre care subsemnatul am scris încă în anul 2015. N-am pus niciodată mâna-n foc pentru nevinovăția sa, dar graba cu care fusese întemnițat dădea de bănuit.

Nu voi stărui astăzi nici asupra declarațiilor lui Vlad Filat făcute miercuri, 4 decembrie 2019,  după ieșirea din închisoare. El se bucură ca a scăpat de pușcărie și, omenește vorbind, poate fi înțeles. Însă prolixu-i discurs nu lămurește motivele obscure ale punerii sale în libertate.

Voi aminti doar că în martie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a respins cererea înaintată de avocații lui Filat în care acesta se plângea de condițiile inadecvate de detenție. În august 2019, dosarul său a fost reexaminat de instanța națională și pedeapsa i-a fost redusă cu aproape doi ani de zile. El mai avea de ispășit astfel încă vreo trei ani.

Așa fiind, oricum ai întoarce-o, sub aspect politic și moral, modul în care a scăpat Filat de pușcărie este pe cât de șocant, pe atât de suspect. El a fost scos din închisoare exact cum fusese băgat: rapid, netransparent, pe furiș.  Caracterul secret al acțiunii de eliberare a ex-premierului moldovean trezește suspiciuni.

Nicolae Negru scrie că procedura de  punere în libertate a demarat încă sub guvernul Sandu, fapt care  compromite  blocul ACUM. Valeriu Saharneanu  consideră că eliberarea lui Filat a fost pregătită în condiții de maximă discreție, acesta ieșind din pușcărie  datorită unor afaceri dubioase pe care le-ar fi avut cu Dodon la finele anilor 1990.

Nu convine nici dreptei, nici stângii

Părerea mea este însă că nici actualul președinte, nici șefa Guvernului demis în luna noiembrie nu aveau cum să riște, eliberându-l pe Filat dintr-un sentiment de recunoștință sau de loialitate. În vârful piramidei, precum se știe, predomină interesele, nu emoțiile.  

Privită din acest unghi, salvarea de la zdup a ex-premierului nu convine nici stângii, nici dreptei. Nici lui Igor Dodon, nici Maiei Sandu. Îi discreditează pe ambii.

Cel dintâi va fi învinuit că protejează sistemul ticăloșit. Cea de-a doua va fi suspectată că l-a scăpat de închisoare pe fostul ei șef de partid.

Unde mai pui că și asupra actualului președinte, și asupra fostei prim-ministre planează suspiciuni că ar fi dependenți de Filat. Se speculează că acesta ar deține informații compromițătoare despre ambii.  

Și nu contează dacă-i adevărat sau nu ceea ce se zvonește prin târg. Gura lumii este slobodă. Subita punere în libertate a fostului prim-ministru dă apă la moară cârcotașilor. În aceste împrejurări, și Igor Dodon, și Maia Sandu ar măsura de două ori înainte de a tăia o dată.

De unde și concluzia că autorii eliberării lui Vlad Filat din detenție nu se află la Chișinău. Dar unde? Cui prodest? 

Cui folosește totuși?

Nu încape discuție că balamucul iscat în jurul ieșirii din închisoare a ex-premierului folosește exclusiv intereselor Moscovei la Chișinău. Nu degeaba site-urile propagandistice ale Kremlinului în Republica Moldova, după cum ar fi, de exemplu, „PoliAnalitica”, jubilează, titrând cu litere de o șchioapă că eliberarea lui Filat este o „lovitură punctuală” aplicată forțelor pro-europene.

Scoaterea din închisoare a principalului inculpat în dosarul devalizării băncilor, vrând-nevrând, se constituie pentru hoții încă neîncarcerați sau neidentificați într-un semnal sugestiv să stea liniștiți. Dacă Filat a ajuns în libertate, Șor poate fi achitat. Și Platon, probabil, în curând va ieși de după zăbrele.

Ca să nu mai vorbesc de peștii mai mici. Dacă rechinii sunt scoși basma curată, toată liota de tâlhari poate dormi fără coșmaruri.

Astfel, ieșirea din pușcărie a fostului lider liberal-democrat spulberă speranțele cetățenilor într-o societate și o clasă politică mai curată. Se transformă într-o parodie întreaga luptă împotriva corupției. Degenerează într-o farsă jalnică zgomotoasa campanie pentru o justiție independentă.  

A distras atenția opiniei publice

Nu este de neglijat nici faptul că Filat a fost pus pe liber chiar în toiul tapajului provocat de intențiile guvernului Chicu de a construi, în interesele Kremlinuluii, un aeroport internațional la Comrat sau Ceadâr-Lunga. Acest obiectiv din autonomia găgăuză ar putea fi folosit de Rusia ca o bază proprie în sudul Basarabiei indiferent de orientarea politică a viitoarelor guvernări de la Chișinău.  

Cazul Filat a distras atenția mass-media de la dubioasele planuri ale regimului Dodon. Șocul  neașteptatei eliberări condiționate a fostului prim-ministru a eclipsat un scandal ce risca să ia amploare în dauna Rusiei.

Ca întotdeauna, Putin a scos castanele din foc cu mâna altuia. Eliberarea lui Filat din detenție, deși concepută la Moscova, a fost realizată la fața locului de judecătorii moldoveni, manevrați de  decidenții politici de la Chișinău.

Bănuiesc  că Dodon fusese forțat de ruși să se conformeze unei stratageme care îl dezavantajează personal pe el. Iar unii dintre funcționarii guvernului Sandu, implicați în procedurile de eliberare a fostului premier liberal-democrat,  au fost victime ale unei diversiuni  de intoxicare politică.

Cu alte cuvinte, rușii au demonstrat că avariția, corupția și amatorismul în sistemul politic de la noi nu au limite. Ne-au arătat că își pot permite orice. Au puterea să comită aici toate porcăriile de pe lume fără să suporte vreo consecință.

Puterile au luat-o razna

Descătușate de autoritarismul lui Plahotniuc, cele trei puteri ale statului au luat-o razna, fiind lesne manipulate din afară. Chișinăul a ajuns să fie guvernat direct de la Moscova prin politicienii corupți și șantajabili sau pur și simplu prin idioții utili.

Destituirea șefei Administrației Naționale a Penitenciarelor, care ar fi inițiat procedura de achitare a fostului premier, aruncă cartoful fierbinte în mâna Maiei Sandu, dar nu disculpă regimul Dodon, oricât s-ar strădui acesta. Toți sunt mânjiți.  

Comedia eliberării lui Filat din detenție induce o stare  de anarhie în viața publică moldovenească. Privează de ultimele fărâme de credibilitate instituțiile oficiale și clasa politică autohtonă.

Republica Moldova  ca stat s-a  umplut de penibil în ochii opiniei publice internaționale. Și-a dat de gol totala-i  inconsistență. Se vede de la o poștă că nu mai este nici funcțională, nici guvernabilă.

Trăim cu toții într-o anecdotă răsuflată. Această casă de nebuni nu mai are niciun haz afară. Nu stârnește la partenerii externi nici lacrimi de jale, nici zâmbete îngăduitoare.