Anul trecut, când treceai prin centrul Chișinăului, inevitabil trebuia să mergi cel puțin pe lângă unul din „orășelele protestatare”: al lui Dodon, al lui Usatâi sau al platformei DA. Deşi corturile erau amplasate urât, de ziceai că o şatră (sau mai multe) s-a mutat în centru de la marginea oraşului, nu asta uimea străinii. Spun pentru străini, pentru că noi nu ne mai mirăm de nici o invenţie, prostie sau de lipsa de civilizaţie a concetăţenilor noştri. Era şocant mirosul care venea din teritoriile ocupate de protestatari: de mâncare.

Da, protestatarii noştri găteau de zor. Nu făceau răcituri şi clătite (cred), în schimb grătare, şaşlâc – la greu, asta se simţea. Trei orăşele ale protestatarilor: trei nunţi rurale la cort în centrul Chişinăului. De băutură nu mai zic nimic: unde-s trei moldoveni e şi o sticlă de vin cel puţin. Apoi începeau chiuielile, dacă tot era vorba şi despre proteste.

I-am urmărit uluiala prozatorului irlandez, Philip O Ceallaigh, venit pentru o lectură la cenaclul Republica, atunci când s-a oprit vizavi de parlament şi mirosea grătarele gătite cu voie-bună în orăşelul lui Usatâi. Iar ca fundal, pe ecranul imens, rula o comedie cu Adam Sandler. Am mai scris despre asta, atunci Philip a zis: „Acesta nu-i protest, voi sunteţi nebuni!”

Azi am văzut două ştiri, legate între ele. Pe de o parte moldovenii care merg acum de sărbători la munte în România ar mânca în cameră, fără să meargă la restaurant, pentru că gătesc la reşou şi au băutură de acasă. Pe de alta, noi am fi cei care dau cei mai mulţi bani din Europa pe mâncare. Şi foarte puţin pe băutură şi ţigări. Că dăm cei mai mulţi bani pentru mâncare nu e de mirare: noi nu producem mai nimic, aproape totul importăm. Şi cum nu suntem în UE, taxele sunt mai mari. Ce e aproape gratis în Germania – la noi e scump. Acesta-i paradoxul, la cei bogaţi, cu salarii mari şi cu economia pusă la punct le merge bine şi alimentele sunt ieftine, iar la noi, la sărăntocii Europei, totul e scump şi, evident, prost.

Moldovenii gătesc la reşou prin hoteluri, ca nomazii, din cauza lipsei de civilizaţie, dar şi din cauza falei. Dacă deja au dat banii pe excursie şi pe hotel, nu mai dau şi pe mâncare. Chiar dacă o să pută în cameră, ce poze faine vor posta pe facebook!

Alte perspective nu avem, căci nomazii socialişti de la putere merg acum spre hotelurile din Moscova, deci Europa se îndepărtează iar de noi. Interesant, vor avea în bagaje vreun reşou? În rest, înţelepciunea populară are câte-o dezlegare pentru toate: la cei săraci şi mâţa-i socialistă.