Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis un mesaj de felicitare Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, cu ocazia cștigării alegerilor prezidențiale pentru al doilea mandat. Până aici un comportament decent, fără nimic ieșit din comun. Însă dublul limbaj, moldovenismul primitiv și neînțelegerea sensibilităților esențiale la București (sau tocmai această perspectivă) au făcut ca mesajul să vină în două variante. Firește rămâne și ipoteza nefericită a unui sabotaj la care este supus Președintele de la Chișinău de către oamenii săi de comunicare, care fac postările pe site-ul președinției altfel decât le asumă șeful statului pe pagina sa de facebook.

Povestea comunicatelor paralele, inegale

Astfel, în cadrul mesajului plasat pe contul de Facebook personal al Președintelui de la Chișinău, Igor Dodon scrie:

 “Îmi doresc ca în acest nou mandat al Dumneavoastră să reușim împreună să ținem România și Republica Moldova cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar, în același timp, să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor”.

În același timp, pe site-ul Președinției Republicii Moldova, se menționează:

“Nutresc convingerea că în acest nou mandat să reușim împreună să ținem ambele state și popoare cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar, în același timp, să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor”.

Diferențele sunt minore, dar relevante. Dacă în primul caz e vorba despre un limbaj personal și respectuos  - vezi referirea la al doilea mandat „al Dumneavoastră”, cu majuscule – și referirea la cele două state România și Republica Moldova, în cel de-al doilea caz, pe site-ul oficial al Președinției a dispărut referința de politețe față de o persoană mai importantă sau mai în vârstă față de care te adresezi cu deferență și a apărut, în schimb, mențiunea „ambele state și popoare”. Or este cunoscut că, dacă există, cu adevărat două state diferite, România și Republica Moldova, nu avem, în schimb decât un singur popor, cel românesc, nu există decât o singură țară, România. Un popor ce trăiește și locuiește în două state, prin efectul vicisitudinilor istorice.

Moldovenismul anti-românesc al Președintelui de la Chișinău

Ieșirile publice ale domnului Dodon cu abordări moldoveniste și anti-românești sunt vechi. Nu aici e problema. De altfel, Igor Dodon nu a beneficiat – și am toate întemeierile să cred că nu va beneficia – de nici o vizită sau întâlnire oficială cu Președintele Klaus Iohannis, așa cum, după valorificarea nepotrivită a întrevederii scurte din marja Adunării Generale a ONU, smulsă într-un mod pe care nu vreau să-l calific nici să-l descriu aici, și exploatat public într-un mod complet diferit față de cele petrecute, cu text neconvenit vreodată în acești termeni, nici nu va mai beneficia altodată de asemenea privilegii.

Dar la momentul felicitării Președintelui României pentru obținerea unui nou mandat să folosești dublul limbaj, să faci asemenea referiri este o împietate. Ce ar trebui să facă Președintele României? Să mulțumească politicos pentru mesajul de pe Facebook, sau să obiecteze la formulările din mesajul de pe site-ul Președinției Republicii Moldova? Sau să ignore, pur și simplu, o asemenea abordare cu dublu limbaj al unei comunicări banale de 3 paragrafe. Dacă ar mulțumi public pentru mesajul de pe Facebook, cel personal, nu cumva ar fi utilizat mesajul său de mulțumire pentru a arăta că Președintele României a salutat formularea vizând două popoare, român și moldovenesc, cum le califică, implicit, Igor Dodon pe site-ul Președinției Republicii Moldova?

Scurtă lecție de istorie, cu note adânci de geopolitică imperial țaristă, bolșevică și sovietică

Nu mai vorbim aici de referirile la geopolitică. Poate tema renunțării la geopolitică e bună pentru Chișinău, poate are o relevanță pentru votanții sau cetățenii ce constituie electoratul lui Igor Dodon, dar referirea aceasta, în totalitatea sa, este absolut inacceptabilă la București. Ideea evitării discuțiilor geopolitice, sau a ignorării lor, este un afront pentru București, atunci când tu vehiculezi pe scară largă moldovenismul deșănțat și vetust al bolșevicilor, ulterior al sovieticilor, plătești filme, cărți și simpozioane parcă desprinse din propaganda anilor 1924 și din campaniile staliniste din RASSM Moldovenească în 1975, sau vehiculezi teoriile lui Artiom Lazarev – fără mai aplicatul său exeget Vasili Stati, ci cu cărți semnate de plagiatorul Victor Stepaniuc și alți “istorici stataliști”, mult mai puțin citiți și erudiți pentru a produce un material care să merite măcar combătut.

Renunțarea la geopolitică pe care o cere Igor Dodon într-un mesaj de felicitare e mult mai injurios decât o arată cuvintele care ar putea părea, altfel, nevinovate la Chișinău. În România nu există nimic de această factură la confluența dintre falii, aici la marginea imperiului, și nici nu se poate șterge cu buretele Pactul Ribentropp Molotov și sfâșierea Basarabiei de patria mamă, nici pretinsul document ce a stat la baza Păcii de la București, în 1812, când Imperiul Otoman a dat Rusiei, prin corupție și bani, teritoriul dintre Prut și Nistru care nu-i aparținea, ci aparținea principatelor române, respectiv a Moldovei lui Ștefan cel Mare. De altfel, cel care a semnat actul de partea otomană, prințul fanariot Dumitru Moruzi (1768-1812, fiu al domnitorului Moldovei, Constantin Moruzi și Mare Drogman al Imperiului Otoman din 1808) a fost condamnat de moarte de Sultanul Murad pentru trădare și decapitat. Deci geopolitica a fost impusă României de Rusia Țaristă, apoi de bolșevici și sovietici deopotrivă, mână în mână cu fasciștii, atât de huliți ulterior de propaganda moscovită.

Apoi un gest de bunăvoință cerut unui alt stat ar trebui să înceapă cu respectarea regulii chiar de cel care o propune. Deci un Dodon care să nu mai bată drumurile Moscovei, nici să reclame ostentativ apărarea intereselor Rusiei în Republica Moldova. Încă o dată, cu toate problemele și metehnele sale de comunist, cu toate năzbâtiile din 9 aprilie și de după, Vladimir Voronin nu a putut fi niciodată acuzat că nu-și apără propria viziune și statul său, Republica Moldova, fiind un naționalist moldovenist, cu aceeași bază ideologică-istorică dar, măcar, mult mai credibil, afectat de istoria predată în timpurile în care a trăit, dar apărându-și statul, nicidecum interesele fostei metropole, ale ocupantului rus. Mai tânărul președinte Igor Dodon, crescut în epoca manualelor de Istoria românilor și într-o familie de toată isprava - care a trecut biserica din sat la Mitropolia Basarabiei, de exemplu - nu are nici măcar această scuză.

Pentru conformitate:

Mesaj de felicitare adresat Domnului Klaus Werner IOHANNIS cu ocazia realegerii în funcția de Președinte al României

STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE,

Vă adresez felicitări cu ocazia realegerii Dumneavoastră în funcția de Președinte al României și Vă doresc succes în îndeplinirea înaltelor responsabilități ce Vă revin.

Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova prin mandatul pe care Vi l-au încredințat și am toată încrederea că Veți continua să contribuiți activ la buna conlucrare dintre țările noastre.

Republica Moldova apreciază efortul Dumneavoastră și al românilor în cursul evoluției sale europene, dar și sprijinul constant pe care ni-l acordați prin diverse proiecte de dezvoltare.

Nutresc convingerea că în acest nou mandat să reușim împreună să ținem ambele state și popoare cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar, în același timp, să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor.


Republica Moldova rămîne o țară angajată pe calea reformelor, o țară care își dorește să contribuie la întărirea securității în regiune, împreună cu România și Ucraina.


Reiterînd urările de bine cu ocazia victoriei repurtate, Vă rog să acceptaţi, Stimate Domnule Președinte, expresia înaltei mele consideraţii.

Postare pe Facebook, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova:

Stimate domnule Klaus Iohannis,

Vă adresez felicitări cu ocazia realegerii în funcția de Președinte al României și vă doresc mult succes în îndeplinirea importantelor responsabilități care vă revin. Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova, prin mandatul pe care vi l-au încredințat, și am toată încrederea că veți continua să contribuiți activ la buna conlucrare dintre țările noastre.

Republica Moldova apreciază contribuția Dumneavoastră și a românilor la evoluția sa europeană, dar și sprijinul constant acordat prin mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea țării noastre. Îmi doresc ca în acest nou mandat al Dumneavoastră să reușim împreună să ținem România și Republica Moldova cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar în același timp, să reușim să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor.

Republica Moldova rămîne o țară angajată pe calea reformelor, o țară care în același timp își dorește să contribuie la întărirea securității în regiune, împreună cu România și Ucraina.