Cum au înfruntat românii amestecul rusesc în alegerile prezidențiale

Amestecul Moscovei  în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România a fost direct și ostentativ. Pentru a influența votul, rușii au pus  în mișcare întregul lor arsenal disponibil de înșelăciune, manipulare și spălare a creierului.

Suporturile dezinformării

Kremlinul nu s-a dat după deget. Nu a căutat să-și camufleze intențiile. S-a bazat  fățiș pe cunoscutele suporturi ale propagandei sale oficiale.

Tonul l-au dat Russia Today și Sputnik, cu precădere filialele lor din Chișinău și București. Anume ele au răspândit temele dezinformării pe care s-au grefat ulterior mesajele deturnate.

Totuși, ca stratagema să pară credibilă și să se plieze perfect pe realitatea românească, s-a recurs la diverse manevre de disimulare a scopurilor urmărite. Era și firesc acest fapt. Nici că se putea altfel.

România și Polonia, potrivit ultimelor sondaje, sunt cele mai rusofobe țări din UE. Este la mintea oricui că, în aceste condiții, promovarea deschisă a intereselor ruse nu are sorți de izbândă. Iată de ce nici la București, nici la Varșovia nu există forțe pro-moscovite sau pro-putiniste declarate.

Din punctul de vedere al Kremlinului, și stânga, și dreapta românească, sub aspectul orientării strategice a țării sunt o apă și un pământ. Viorica Dăncilă și Klaus Iohanist nu sunt rusofili și nici n-au cum fi, orice acuzații reciproce și-ar aduce PNL și PSD.

Ce urmăresc rușii?

Totuși, Putin are preferințe și interese la București. Și acestea nu sunt deloc puține.

Rușii urmăresc slăbirea flancului de la Marea Neagră a Alianței Nord-Atlantice. Concomitent, ei și-ar dori ca Uniunea Europeană să se clatine cât mai mult cu putință.

Kremlinului îi convine o Românie vulnerabilă și derutată. Iar dezinformarea, precum se știe, nu este altceva decât subminarea capacității de rezistență a unui stat inamic fără a fi necesară folosirea forțelor armate clasice.

Privind lucrurile din acest unghi, revenirea actualului PSD la putere i-ar plăcea lui Putin. Nu pentru că Dragnea sau Dăncilă ar fi filoruși, ci pentru că, în interese personale sau de grup, aceștia sunt gata să fractureze coloana vertebrală a țării. 

Luptele pe care le poartă Dragnea și adepții săi împotriva afirmării unei justiții independente și a unei efective separații a puterilor slăbesc, volens nolens, sistemul politic românesc. O țară coruptă , prost guvernată, capturată de plutocrație poate fi mai ușor îngenuncheată.

Din acest punct de vedere, Iohannis, PNL și întreagă dreaptă care optează pentru instituții democratice puternice sunt indezirabili pentru  ruși. Viorica Dăncilă și PSD în formula lui de astăzi, dimpotrivă, vrând-nevrând, dau apă la moară intereselor Moscovei.

Nu e de mirare că Sputnik și întreaga propagandă putinistă au pariat în alegerile prezidențiale pe candidata social-democraților și, totodată, au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a-l demola pe  Iohannis. Au purtat săptămâni întregi campanii subversive menite s-o  favorizeze pe cea dintâi și să-l îngroape pe cel de-al doilea.

Arta ocolului

Și cum dezinformarea este arta ocolului, propaganda rusă a căutat să ajungă la destinație nu pe calea cea mai dreaptă sau apropiată, ci pe departe. Pe ocolite, făcând înconjurul punctului ochit.

Cu toate că s-au folosit, după cum arătam mai sus, de cunoscutele unelte de dezinformare, ruși și-au ambalat astfel temele și mesajele ca publicul țintă să nu știe de unde sare iepurele.

Propaganda rusă  n-a îndemnat fățiș, bineînțeles, să fie votată Dăncilă. Asta, într-o țară rusofobă, după cum spuneam, ar fi avut efecte contrare. În plus, reprezentanta PSD părea atât de dezagreabilă, sub aspectul imaginii politice, încât apologia ei ar fi fost pur și simplu comică.

Sputnik și Russia Today s-au centrat pe subiecte reale și sensibile: independența politică, economică și culturală a țării, respectul pentru familie, tradiție etc. Se vântura ideea, de exemplu, că UE ar însemna  o colonizare modernă a României, o acaparare a bunurilor ei de către finanța mondială etc. 

Mesajele și temele Sputnik-ului erau preluate de serviciile oculte de dezinformare, de ferma de troli a lui Evgheni Prigojin, de agenții de influență de la București, mascați în intelectuali de stânga ș.a.m.d. De aici informațiile false sau interpretate cu rea voință ajungeau în mass-media normală, chiar în paginile unor publicații de top de la București.

Din fericire, până la urmă muntele propagandei ruse a născut un șoarece. Românii nu s-au lăsat păcăliți. Klaus Iohannis a învins cu un scor zdrobitor la nivel național, adjudecându-și victoria în nu mai puțin de 37 de județe.

Este simptomatic faptul că Sputnik a dat chix și în cel de-al doilea stat românesc, unde electoratul este mai puțin imun la propaganda rusă decât cel din dreapta Prutului. În Republica Moldova la alegeri au participat peste 52 de mii de persoane, ceea ce reprezintă un record absolut al votului din această zonă.

Cura de dezintoxicare

A fost câștigată însă doar o bătălie. Războiul psihologic al Rusiei împotriva României continuă. Neîndoios, acesta va lua o amploare și mai mare în materie de dezinformare, de spionaj, de intoxicare a elitelor politice. Și nu întâmplător.

Odată cu anexarea Crimeii de către Rusia semnificația strategică a Mării Negre crește exponențial. Interesele Moscovei și cele ale Occidentului se ciocnesc în această regiune.

Or, în virtutea așezării sale geografice și a apartenenței la NATO, România este un jucător extrem de important pe acest aliniament. De aceea, Moscova va unelti și de acum încolo împotriva Bucureștiulu, fapt care se va răsfrânge, bineînțeles, și asupra Republicii Moldova.

Marea Neagră va fi cel mai probabil viitorul teatru de confruntare între NATO, pe de o parte, și Rusia, pe de alta, avertiza deunăzi generalul american Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Terestre Americane în Europa (USAREUR). Iar într-o zonă de potențial conflict armat  nu are cum fi liniște. Să nu ne facem iluzii.

Ca să reziste în fața dezinformării, ambele state românești, dar mai cu seamă Republica Moldova, au nevoie de o cură de dezintoxicare. De curățare. Se impune o descotorosire grabnică de prejudecățile comuniste și o întărire temeinică a instituțiilor democratice.