Unii cititori își imaginează, probabil, că întrebarea din titlu ar fi o figură retorică, întrucât răspunsul li se pare evident. Mesajul lui Plahotniuc, vor spune ei, este destinat cetățenilor Republicii Moldova, în special, electoratului și clasei politice. Eroare.

Misivă cu ecouri de toamnă târzie

Ultima misivă a fostului lider al Partidului Democrată, postată pe Facebook, n-a trecut neobservată. A stârnit ecouri în mass-media și controverse printre politicieni, colorând în nuanțe reci un tablou posomorât de toamnă târzie.  

Vlad Plahotniuc avertizează de peste Ocean că, în urma instalării guvernului Chicu, Dodon a făcut Moscova „stăpână peste politica moldovenească”. El regretă faptul că astfel Chișinăul este privat de șansa de a urma,  „ca altădată, un traseu euro-atlantic de dezvoltare și orientarea fermă proeuropeană din ultimii ani”.

Potrivit lui, „miza anti-Plahotniuc” a constituit, de fapt, „o capcană pentru blocul ACUM, a fost o miză prorusească”, aruncându-i pe liderii săi „în brațele socialiștilor”. El consideră că democrații, supuși intimidărilor și hărțuielilor în ultimele luni, au votat pentru instalarea noului guvern Chicu dintr-un reflex de autoapărare, fapt care, în opinia sa, putea fi evitat.

Concomitent, Plahotniuc lasă să se întrevadă că lupta nu-i pierdută definitiv. Este posibil să se revină totuși pe „făgașul normalității”. Profilul pro-occidental al Republicii Moldova, scrie el, poate fi salvat doar în urma coalizării blocului ACUM cu Partidul Democrat.

Textul fostului președinte al PDM a provocat reacții amestecate. Unii observatori politici refuză să-l creadă pe cuvânt. Alții apreciază caracterul pertinent al poziției sale.

 Nicolae Negru, de exemplu, crede că mesajul „este rezonabil”. Totodată, el consideră că ”prima intenție a lui Plahotniuc” este cea de „disculpare”.

Disculpare, dar în fața cui?

Colegul Nicolae Negru se vede că are dreptate. De bună seamă, se creează impresia că Plahotniuc a ieșit la rampă pentru a nega orice implicare personală în demiterea guvernului Sandu și votarea cabinetului marionetă în frunte cu Ion Chicu.

Însă pentru a lămuri lucrurile, trebuie să precizăm un amănunt. „Disculpare” în fața cărei instanțe? 

Înaintea cui se dezvinovățește Plahotniuc din îndepărtata Americă? În fața opiniei publice? În fața alegătorilor? În fața Partidului Democrat? Mă îndoiesc.

Omul forte de odinioară al Republicii Moldova la ora actuală este într-un fel de exil politic în SUA.  Șansele sale de a reveni acasă sunt nule pentru moment, deoarece Chișinăul a căzut din nou în captivitatea Rusiei nu doar din cauza „idealismului orb” al blocului ACUM, ci și în urma propriilor erori, fapt pe care el l-a recunoscut, de altfel, anterior.

În aceste împrejurări, Plahotniuc nu ar trebui să fie preocupat peste măsură în prezent de atitudinea alegătorilor. De rating. De cota popularității sale.

Ce-i drept, chiar și unui politician retras din viața publică sau pensionat nu-i totuna cum este văzut în societate. Bănuiesc totuși că pentru Plahotniuc contează mai puțin astăzi favoarea electoratului. Are el alte  griji și probleme.

De unde și impresia că ex-președintele PDM se justifică nu în fața alegătorilor pro-europeni din Republica Moldova. Nu înaintea simpatizanților Partidului Democrat.

Plahotniuc  se disculpă în fața gazdelor care l-au adăpostit peste Ocean. El are motive să procedeze așa. Orice s-ar spune, fostul lider democrat se  bucură la ora actuală, într-un fel sau altul, de protecția Guvernului  de la Washington.

Deși a comis derapaje antidemocratice în politică internă, în cea externă a fost de partea corectă a istoriei, vorba lui Barack Obama. A contracarat influența malefică a Kremlinului, a optat pentru evacuarea trupelor ruse din Transnistria, a împiedicat aterizarea la Chișinău a avionului lui Rogozin, a destructurat rețelele de spionaj ale Rusiei etc.

Și cum  Washingtonul niciodată nu-și trădează aliații care l-au servit și i-au fost devotați, chit că  reputația acestora adesea ridică întrebări, justiția americană nu-i încriminează deocamdată nimic lui Plahotniuc. El are de fapt peste Ocean un statut de refugiat politic, extrădarea sa în aceste împrejurări fiind exclusă.

Dovada loialității

Totuși, protecția americană impune anumite condiționalități. Nu-i exclus ca lui Plahotniuc să i se ceară neimplicarea în procesele politice curente din Republica Moldova. Tocmai acest fapt, pesemne, l-a forțat să riposteze împotriva acuzațiilor că ar fi tras sforile pentru debarcarea guvernului Sandu și înlocuirea acestuia cu un cabinet marionetă al președintelui Dodon.

Unde mai pui că SUA au căutat să împiedice căderea fostului executiv. Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit cu Igor Dodon, încercând să-l convingă să nu demită cabinetul de miniștri.

Deloc întâmplător, și actualul lider al PDM, Pavel Filip se arată foarte deranjat de speculațiile în jurul mesajului publicat de predecesorului său. El a negat orice ingerință a acestuia în schimbarea puterii de la Chișinău.

„Vlad Plahotniuc, a spus Pavel Filip, nu mai are nicio implicare în deciziile Partidului Democrat, nu a existat nicio discuție sau consultare cu el pe tema votului din parlament și nici pe alte teme, nu a încercat direct sau indirect să influențeze deciziile luate de partid”. Ex-premierul a ținut să sublinieze că nu s-ar afla  astăzi în fruntea PDM dacă fostul lider ar avea vreun amestec în viața de partid.

În treacăt fie spus, Plahotniuc nici nu pretinde că ar fi antrenat cumva în activitatea Partidului Democrat. De aceea, comentariul  detaliat făcut de Pavel Filip pe această temă pare să fie dictat și de necesitatea de a spulbera suspiciunile americanilor că fostul oligarh ar continua în culise să tragă sforile politicii moldovenești.    

Cu toate că își exprimă atașamentul pentru cauza europeană  și occidentală cu aceeași vervă pe care a manifestat-o în alte dăți, fostul lider al Partidului Democrat vrea acum să fie auzit înainte de toate în SUA, nu în Republica Moldova. Ultimul său mesaj, deși pare trimis publicului de acasă, urmează în primul rând să facă dovada loialității față de țara care l-a adăpostit.

Așa fiind, toată tevatura  privind imixtiunea lui Plahotniuc în schimbarea de guvern la Chișinău nu-i decât o furtună într-un pahar cu apă. Nu are cum să se joace el cu focul în actuala situație.