Dumitru Diacov nu degeaba, în toiul dezbaterii din plenul Parlamentului a moțiunii de cenzură, a comparat în glumă mariajul politic  PSRM/ACUM cu o poveste de dragoste  (love story). Instalarea și căderea guvernului Sandu, volens nolens, amintește de basmul „Frumoasa și Bestia” în care o fată inocentă alege să trăiască sub același acoperiș cu un monstru.

Iubirea ei este poporul

În cele din urmă, totul are un final fericit. Ea se atașează de urâciosul său partener, iar acesta se transformă într-un prinț.

Cum în viața reală rareori se întâmplă minuni, în versiunea moldovenească, nu în varianta Disney, dragostea Frumoasei pentru Bestie nu se termină cu happy end. Monstruosul său concubin s-a dovedit a fi un nesimțit fără inimă și fără scrupule. I-a dat un șut în fund și s-a spălat pe mâini de mariajul lor politic de scurtă durată.

Acum Frumoasa se erijează într-o victimă înșelată în cel mai mișelesc mod posibil. Fanii îi plâng de milă, ovaționând-o în plină stradă.

Unii cârcotași, ce-i drept, o întreabă dacă a avut cap pe umeri când s-a întorlocat cu o bestie. Frumoasa le  răspunde cu nonșalanță că iubirea ei adevărată este de fapt poporul, de dragul căruia a așteptat zadarnic ca monstrul să se convertească în prinț. Și nu-i vina ei că acesta n-a fost în stare să se schimbe la față.

Ora H

Dacă e să vorbim serios însă, trântirea guvernului Sandu de către socialiști era previzibilă și chiar inevitabilă. Am spus-o în repetate rânduri: când va veni ora H, președintele socialist îi va da în gât premierului acumist fără să ezite o clipă măcar.

Toate aveau să se întâmple la timpul lor. Rămânea de văzut când anume.

Momentul potrivit s-a dovedit a fi atât pentru stânga, cât  și pentru dreapta imediat după consumarea alegerilor locale. Mentorul de la Kremlin al socialiștilor a aprobat desfacerea căsniciei cu blocul ACUM.  Și nu întâmplător.

După ce, cu sprijinul fracțiunilor PAS și PPDA, a transformat Consiliul Suprem de Securitate într-o bâtă pentru țeasta guvernului, a preluat controlul asupra SIS, CNA, Serviciului de Pază și Protecție, și-a subordonat Apărarea și Curtea Constituțională, Igor Dodon mai avea nevoie să se cuibărească temeinic în administrația locală. În urma scrutinului de duminică acest obiectiv a fost atins și socialiștii s-au văzut cu sacii în căruță.

Astfel, președintele republicii și PSRM și-au asigurat spatele. După alegerile locale stânga rusofilă s-a simțit suficient de puternică și protejată ca să nu să se mai teamă de revenirea lui Plahotniuc.

În aceste împrejurări, Dodon și compania nu mai aveau nevoie de Maia Sandu de care s-au folosit pentru a urca în vârful piramidei. Cacealmaua rusească a funcționat fără cusur.

Miza merita riscul

Pe de altă parte, înfrângerea lui Andrei Năstase în alegerile pentru primăria Chișinăului a debusolat blocul ACUM care a simțit că-i fuge pământul de sub picioare. Alegătorii, decepționați de perpetuarea coaliției cu PSRM, au început să întoarcă spatele partidelor PAS și PPDA.

În această situație, Maia Sandu a făcut în mod deliberat un gest teribilist pentru a distrage atenția opiniei publice de la înfrângerea din Chișinău: a angajat răspunderea Executivului pentru amendarea legii procuraturii. Costurile acestui scandal s-au dovedit a fi mai mari decât își imagina prim-ministra. Miza însă merita riscul.   

Reforma justiției eșuase în urma lipsei unei strategii guvernamentale. Concursurile pentru selectarea judecătorilor sau procurorilor, organizate de guvern, au fost anulate chiar de autorii lor.

Faptul că Dodon și PSRM le-ar fi trucat și obstrucționat, după cum sugerează Maia Sandu,  nu salvează nicidecum reputația primului-ministru și a oamenilor săi din guvern. Dimpotrivă. Scoate în evidență naivitatea și superficialitatea lor.

La un moment dat, actul guvernării a degenerat într-un circ ieftin. Până și unii experți care anterior au susținut cu fervoare guvernul Sandu, și-au pus mâinile în cap când au văzut ce se întâmplă. Dacă aceștia nu sunt capabili să organizeze ca lumea un concurs, cum pot ei să conducă țara? se minunează ei.

Moțiunea de cenzură, oricât ar părea de paradoxal, a ajutat blocul ACUM. Deși guvernul a căzut, Maia Sandu a evitat prăbușirea propriei popularități, ceea ce îi oferă șanse în viitoarele alegeri prezidențiale.

Mai mult decât atât. Ea poate negocia acum de pe poziții de victimă nedreptățită formarea unei noi coaliții cu PSRM.

În cazul în care discuțiile cu socialiștii eșuează, nu-i niciun bai. PAS și PPDA vor prefera să treacă în opoziție, sperând că astfel se vor alege cu un plus de simpatii populare.

Doar mutări proaste pe tabla de șah

Ca rezultat, în urma căderii guvernului Sandu pe tabla de șah politic au rămas doar mutări proaste. Cu excepția uneia.

Singura alternativă rezonabilă cabinetului destituit ar fi o coaliție ACUM - PDM. Această soluție ar fi acceptată de partenerii occidentali și ar  asigura continuarea  finanțării  europene.  Nu cred însă  că PAS și PPDA sunt pregătiți mental să coopereze cu democrații.

Toate celelalte variante ridică mari semne de întrebare. Ori nu sunt fezabile, ori arată ca dracul și de aceea, pe plan extern vor priva de orice credibilitate autoritățile de la Chișinău.

O coaliție a PSRM cu PDM, de exemplu,  nu este realizabilă, întrucât nu va fi permisă de Putin, pentru care Plahotniuc rămâne inamic public. Unde mai pui că nici democrații, care se reinventează astăzi ca partid pro-occidental, nu-și doresc o alianță cu socialiștii.

Un guvern minoritar PSRM sau un cabinet tehnocrat,  votat de socialiști și democrați, va fi slab și nu va realiza nimic. Ca să nu mai spun că nu va fi privit cu ochi buni de UE.