Politica ucraineană s-a confruntat cu un nou scandal. Prankerul „Joker” a avut mai multe convorbiri cu deputații ucraineni, prezentându-se drept Procuror General și a publicat detalii scandaloase. Ținta atacului este partidul lui Vladimir Zelenski „Slujitorul Poporului”. Deputații au divulgat detalii compromițătoare ce țin de politica internă a partidului. Deputații compromiși sunt Mihail Raduțki, Bogdan Iaremenko și Nikolai Tișcenko. „Joker” a promis că va publica corespondența cu 30 de politicieni ucraineni și că va porni un adevărat „Bullying politic”.

În cârlig 

„Jokerul” ucrainean a ieșit la suprafață pe 30 octombrie, în plin scandal sexual în jurul șefului Comisiei pentru politică externă a Radei Supreme, Bogdan Iaremenko. Jurnaliștii au filmat o conversație a deputatului cu o prostituată. Iarenenko a venit cu un val de amenințări asupra jurnaliștilor care au publicat convorbirea intimă, însă și-a schimbat retorica în scurt timp. Prankerul „Joker”, prezentându-se drept procuror general, l-a somat pe deputat să scrie o postare cu scuze pe Facebook. Pentru prima dată, capturile de ecran cu corespondența deputatului cu „Joker” au apărut într-o publicație care în Ucraina este numită drept „portavocea Kremlinului”.

Mai târziu a apărut canalul Telegram al lui „Joker”, care a fost promovat de un blogger apropiat Kremlinului care locuiește în Austria. 36.000 de cititori au devenit abonați ai canalului prankerului „Joker”. Prankerul promite noi materiale compromițătoare pentru un număr de 30 de politicieni, iar la canalul acestuia se abonează 50.000 de cititori. Luând în considerare avântul prankerului, scandalul adevărat abia urmează.

„Dacă nu vă abonați la acest canal, eu vă voi găsi. În telefonul vostru. În chat-urile voastre. În gândurile voastre. Eu voi ajunge în cele mai locurile voastre cele mai întunecate”, a scris „Joker” pe canalul său.

Victimele prankerului, pe lângă Bogdan Iaremenko, au devenit și deputații Nikolai Tușcenko și Mihail Raduțki. „Slujitorii Poporului” au scris despre multe lucruri, despre bani, trădare, președinte, mită, intrigi de după cortină. Raduțki a confirmat că corespondența este autentică. Tișcenko, care a vent în partidul „Slujitorul Poporului” din mediul de afaceri, nu comentează situația. Printre altele, deputatul poporului este proprietarul a unei rețele de restaurante de elită în Kiev. La fel ca în cazul altor victime, prankerul a discutat din numele Procurorului General Ruslan Riaboșapka.

Experții ucraineni afirmă că atacul informațional are un caracter planificat. Farsele prankerului „Joker” sunt asociate cu urma rusească, deoarece el a apărut pentru prima dată pe un site care este numit „portavocea Kremlinului”. Se spune că SBU are sarcina de a-l găsi pe autorul farselor. Totuși, asta nu va rezolva problema. În locul lui „Joker„ poate apărea alt pranker, dacă „Slujitorii Poporului” nu vor lucra asupra propriilor erori. De aceea, SBU este a doua ușă în care trebuie să bați.

Benzină pe foc pune și faptul că oficiul prezidențial lansează campanii informaționale privind discreditarea jurnaliștilor, răspândește fake-news și agită spațiul mediatic.

„Puterea a spus că nu are nevoie de jurnaliști - ok. Jurnaliștii au spus că ei sunt puterea. Băieți, atât de ușor cădeți în plasă, câte unul, fiecare în parte”, a scris Joker.

Echipa președintelui poate crede că este ceva creativ, însă tactica de ștergere a granițelor are efectele sale negative.

Tehnologia pentru export

Prankerismul a devenit demult o metodă cunoscută de provocare politică. Victimele prankerlor ruși Vladimir Kuznețov (Vovan) și Aleksei Kuznețov (Lexus), a devenit recent președintele francez Emmanuel Macron, înainte acestuia, Petro Poroșenko și alți politicieni europeni. Luând în considerare nivelul tehnic al legăturii speciale de care se folosesc primele persoane, acest lucru nu putea fi realizat fără serviciile speciale. De aceea, atenția la mâini. Pe Putin nu a devenit niciodată obiectul unei farse.

Internetul și corespondența au devenit o altă problemă. În comunicarea virtuală, manevrele psihologice, la capitolul cărora rușii nu rămân în urmă, prevalează asupra măiestriei actoricești și a posibilităților tehnice. Este vorba despre o operațiune specială pe bune. Pentru a face așa ceva este prea puțin doar să copiez numărul Procurorului General. Este important să înțelegi „victima”, contextul, maniera de a vorbi, punctele slabe în echipă, să fii la curent cu atmosfera din colectiv și alți factori foarte subtili, dar foarte importanți. Nimeni dintre deputații ucraineni nu a pus la îndoială că discută anume cu Procurorul General. Dar potrivit prankerului, el a stors secretele a zeci de politicieni ucraineni. Aceștia nu au altceva de făcut decât să fie nervoși și să aștepte. Cea mai bună strategie pentru ei e să tacă precum o face Tișcenko.

Apropo, Ucraina a fost dintotdeauna un câmp experimental pentru noile tehnologii: de la farsele virtuale foarte subtile până la provocări cu minorități naționale, Apoi, toate acestea vor merge spre export. Deci, vecinilor, pregătiți-vă!

Slujitorii sistemului

Contextul filosofic este mult mai larg. Inferioritatea dureroasă și dependența de sistem determină modul în care ne construim viața, politicienii pe care îi alegem, cum ne dezvoltăm țara. Ne-am obișnuit să ne mulțumim cu o „vitrină” și suntem bucuroși atunci când suntem înșelați. Nu este vorba despre duble standarde, ci despre faptul că noi înșine preferăm să trăim într-o realitate paralelă.

Și ce e cu deputații "vinovați"? În Ucraina, aceștia nu mai formează o clasă politică. Aceștia sunt slugi. În cercurile jurnalistice se spune, „au primit pe toți de pe Internet”. Principalul lucru pe care l-a arătat corespondența nu sunt plățile în plicuri, ci faptul că aleșii poporului sunt gata să se lingușească în fața procurorului general. A fost demonstrat că ei rămân slugi ale sistemului. 

Nu contează cine este președintele - un politician experimentat sau un actor. O societate obișnuită cu fetișismul de partid și subordonarea nesănătoasă nu se va scufunda în „nevrozele” sale, ci se va linguși. Și totuși e foarte bine că a venit acest prankerul, nu contează de unde a venit. Tehnologia este șansa noastră de a ne privi în oglindă și de a evalua în mare măsură situația, chiar dacă trebuie să plătim un preț ridicat pentru faptul că ne înșelăm pe noi înșine.