Andrei Năstase a pierdut Primăria Chișinău. Pentru prima dată după 1989, Chișinăul a intrat în mâna pro-rușilor declarați, a stângii și a zonei depășită, a trecutului. O arată și structura pe vârste a votanților săi, unde viitorul rămâne la dreapta, iar cei peste 55 de ani aleg pro-rușii în Chișinău. O arată și zona de non răspunsuri de la exit poll-ul făcut de IMAS. Dar acum vine momentul greu în care se împart costurile eșecului, vina și responsabilitățile

Evident, de vină e Plahotniuc! Oligarhul Rău care a Capturat Statul a făcut ca azi Andrei Năstase să piardă capitala, deși acum un an a câștigat-o în fața aceluiași contracandidat. Plahotniuc a ocupat toate preocupările guvernării anti-oligarhice, toată energia dezoligarhizării și toate gândurile și eforturile guvernului pro-european. Asta în timp ce Dodon a tăcut și a făcut, a preluat elemente de putere, mass media, politică externă, temele Transnistriei și multe altele.

Dar de vină e Plahotniuc pentru că au rămas rețelele sale, pentru că justiția, pentru că Dodon, pentru că Chirtoacă, pentru că Țîcu.... Pentru că Plahotniuc a fugit acum 6 luni și nu s-a lăsat prins, nu s-a predat, pentru că și-a dat demisia din Parlament, pentru că nu și-a luat averea și a lăsat-o amanet, sechestrată în Republica Moldova. Și, firește, în primul rând pentru că el e vinovatul de serviciu! Altfel, de vină ar fi România!

Acum, după ce trece gluma și mesajele pentru cei mai săraci cu duhul și repede înclinați spre a crede orice element de propagandă și dezinformare, este evident că vine decontul. Un decont direct, care vizează procese concrete. În primul rând lipsa forței de a convinge noi votanți între cele două tururi de scrutin – după sondaje, noii votanți, circa 18%, au fost aduși majoritar de către Ceban. Dacă ne uităm la diferența din prezența la vot între tururi – circa 1,5% la 40% prezență la vot - vedem unde este sursa de voturi care a dat câștigătorul, dar și voturile lipsă. Pentru că, dacă toți votanții lui Chirtoacă și Țîcu din primul tur ar fi venit la vot, Năstase câștiga. Dar nu a fost așa.

Calculele arată clar greșelile fundamentale ale strategiei actuale, dar și a poveștilor false sau măcar neconvingătoare pe care stau azi partidele din ACUM și purtătorii lor de mesaje. Referința la Oligarhul Rău care a Capturat Statul e depășită și nu mai produce nici o emoție. Ba din contra, mezalianța cu socialiștii pro-ruși ai lui Dodon i-a albit pe cei din PSRM și i-a făcut frecventabili, deși au fost și ei mână în mână cu Plahotniuc. Apoi tentația prostiei numite „națiune civică” și cea a „evitării disputelor geopolitice” a conturat și consolidat eșecul. Dacă cineva are vreo îndoială, uitați-vă la motivația votului pentru Năstase, acolo unde vom regăsi și votul negativ, și alegerea răului cel mai mic și votul direct geopolitic.

În fine, tot sondajele de opinie la nivelul studiului calitativ arată că Ion Ceban a avut votul pozitiv, lumea l-a votat pe el pentru ceea ce este, iar din contra, Andrei Năstase a fost votat cât a fost votat pentru a i se opune lui Ceban. Absența votanților lui Chirtoacă și Țîcu arată foarte clar că Andrei Năstase nu a convins exact aceste segmente ale populației - pe români, pro-români și unioniști - decât în foarte mică măsură. Și aceasta ca urmare a politicilor făcute și, respectiv, a mezalianței cu pro-rușii lui Dodon: e singura acțiune majoră care face diferența între momentul anului trecut când a avut loc votul la Primărie și momentul curent - dacă nu adăugăm intrarea la guvernare și funcția de Ministru de Interne a lui Năstase, ambele evenimente care trebuiau să fi adus voturi noi.

Ce urmează acum? Ne-a anunțat-o transparent Igor Dodon(și a lansat-o fără perdea Bătrâncea): o presiune majoră pentru schimbări în Guvern, în primul rând preluarea a jumătate din guvern de socialiști. Creșterea presiunii și riscul direct ca, în timp foarte scurt, întreg guvernul să fie trimis acasă, iar Dodon să preia fie imediat, fie după alegeri anticipate, întreaga putere în stat. În condițiile sale. Cu o putere executivă prezidențială consolidată chiar de pro-europenii din ACUM – vezi Curtea Constituțională, CNA-ul, justiția, SIS-ul, funcțiile executive și atribuțiile Consiliului de Securitate – scăpate cu larghețe către Dodon. Consolidarea a ceea ce va fi Regimul Dodon cu mâna pro-europenilor de la ACUM.

Cu toată părerea de rău, în ciuda multor critici și a nemulțumirii prietenilor și multor dușmani, sunt nevoit să o spun din nou: V-am spus eu? Am avut, din păcate, din nou dreptate! Și asta deși am stat deoparte și m-am abținut să critic acțiunile guvernului pro-european pentru a nu îl defavoriza în vreun fel pe Andrei Năstase sau a afecta alegerile generale și șansele candidatului pro-european.

Păcat! Drumul pro-european al Republicii Moldova riscă să fie definitiv deraiat după alegerile de duminică și după eșecul lui Andrei Năstase la Primăria Chișinău. Să fie măcar învățătură de minte, iar greșelile acestor ultime 6 luni să nu se mai repete niciodată!