Am mers la studii în România în 1997, când în Moldova era o sărăcie lucie și președinte devenise Petru Lucinschi. Pe atunci nici în România situaţia nu era roz, tranziţia era grea şi acolo şi am avut impresia că atât România, cât şi Moldova se află cam la acelaşi start pentru construirea unei vieţi mai bune, din toate punctele de vedere. Pentru studenţii basarabeni însă, cu puţinele probleme de adaptare (totuşi nu eram în străinătate), România era perfectă.

Primeam cămin gratuit şi bursă de vreo 50 de dolari, pe care în Moldova acelor ani ar fi fost greu să-i câştigi chiar dacă munceai. Ne invidiau studenţii români, ei nu primeau aşa bursă ca noi. Poate că aveau dreptate, dacă mă gândesc că unii care au beneficiat de toate condiţiile oferite de Statul Român s-au întors în Moldova şi sunt deputaţi sau pur şi simplu membri ai socialiştilor/comuniştilor/usatiştilor (dar nici cu peledemişti nu mi-e ruşine…).

Pe 1 ianuarie 2007, România, condusă de Traian Băsescu, a aderat la Uniunea Europeană. De atunci, de fiecare dată când trec prin oraşele româneşti, văd schimbările majore. Drumurile foarte bune, autostrăzi, salarii mari, pensii cu care oamenii îşi pot face planuri, nu doar să supravieţuiască. Cu toate că România a intrat în UE în preajma unei crize mondiale – lucrurile s-au schimbat foarte mult. Traian Băsescu a pierdut din popularitate pentru că a luat măsuri de austeritate în perioada crizei, dar a reuşit să menţină România la linia de plutire, spre deosebire de Grecia care a falimentat. Am văzut şi cum agricultorii români primesc bani de la stat fie să lucreze pământul, fie să nu-l lucreze. Profesorii au salarii de vreo 400% mai mari ca în Moldova, cum comenta cineva la textul meu despre protestele profesorilor. Şi datele concrete pe care le-am văzut într-un reportaj pe DigiTV: „Economia a crescut cu 75%, investiţiile străine s-au dublat, la fel şi salariile medii”; „Primii zece ani ca stat membru au adăugat un plus de 62 de miliarde de euro PIB-ului României, de la 98 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2006 la peste 172 de miliarde de euro în 2016”, „Dacă, înainte de intrarea în UE, companiile vindeau peste hotare mărfuri în valoare de 25 miliarde de euro, exporturile au fost de peste 42 miliarde de euro numai în primele 9 luni din 2016” etc.

De când a intrat România în UE, diferenţa faţă de Moldova tot creşte: din două state în tranziţie unul a ajuns european, prosper, altul e sub statele bananiere, pentru că n-avem banane. O prăpastie se cască între noi, în timp ce ne apărăm „neutralitatea”, cu armata rusă în Transnistria, cu un preşedinte care depune flori şi se pune în genunchi la monumentul cazacilor care au omorât moldoveni în Războiul de pe Nistru. Perfuziile financiare vin în Moldova tot din România şi UE, iar Rusia ne oferă gaz la cele mai mari preţuri, embargo la exporturi şi presă propagandistică.

Dar sunt sigur că dacă Dodon i-a retras cetăţenia lui Băsescu, dintr-odată economia Moldovei va înflori, noi vom întoarce toate datoriile Uniunii Europene, mai mult – vom putea trimite ajutoare României. Asta-i soluţia!

PS: La mulţi ani România, să te faci Mare!