Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, ca orice imperialist, este tare preocupat de respectarea drepturilor lingvistice ale conaționalilor săi din străinătate. Nu însă și ale celor de la el acasă.

Cine-i șeful

Kremlinul i-a ordonat, pesemne, șefului misiunii diplomatice ruse la Chișinău să înceteze cu delicatețea și să le amintească oficialităților moldovene cine-i șeful. Să le sugereze ce înseamnă pentru republicile ex-sovietice doctrina Brejnev a suveranității limitate în versiunea lui Putin.

În cadrul unei întrevederi cu directorul general al Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova, Nicolae Rădița, Oleg Vasnețov nu s-a ascuns după deget. Nu s-a mai jucat de-a diplomația.  A comis un amestec brutal în afacerile interne ale Republicii Moldova.

El a îndemnat autoritățile moldovenești să respecte drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Și a lămurit pe îndelete cum trebuie să facă asta. A cerut pe șleau Chișinăului să întărească prin lege statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică. Nici mai mult, nici mai puțin.

Închisoarea popoarelor

Se răsucesc în mormânt, la auzul vorbelor sale, sufletele pierdute în „închisoarea popoarelor”, după cum era numită Rusia încă pe vremea țarismului. Rusificarea forțată a  kalmucilor, cerchezilor, tătarilor, bașkirilor a continuat sub sovietici și nu contenește nici astăzi. Dimpotrivă. A devenit și mai aspră.

La 10 septembrie 2019, în orașul Ijevsk, capitala autonomei Udmurtia din Federația Rusă, în fața sediului Consiliului de Stat al republicii, și-a dat foc savantul Albert Razin. Conferențiar universitar, el era un cunoscut militant pentru drepturile minorităților naționale.

Disperat, omul de știință a protestat astfel împotriva rusificării acerbe a Udmurtiei, precum și a altor autonomii din  Federația Rusă. Avea motive serioase să fie îngrijorat.

 La Moscova recent a fost adoptată o lege prin care este anulată obligativitatea studierii în școală a limbilor naționale. Cu alte cuvinte, copiii carelilor, mordvinilor, udmurților, osetinilor vor trebui să învețe doar rusa.

Astăzi procesul de deznaționalizare și asimilare șovină în fosta metropolă îmbracă forme grosolane și ostentative, depășind practicile țariste și cele sovietice. Moscova nu ascunde că autonomiile naționale, din punctul ei de vedere,  constituie  un atavism și ar urma să fie desființate.

Și iată acest om, Oleg Vasnețov, trimisul unui guvern care calcă în picioare drepturilor naționale ale propriilor cetățeni la ei acasă, își permite la Chișinău să ne dea lecții de democrație, de respectare a libertăților lingvistice etc. Cam demultișor un ambasador rus nu a  făcut în public gesturi atât de obraznice la Chișinău.

Credeți că-i întâmplător acest fapt? Nu vă faceți iluzii.

Pumnul în gură

După ravagiile pe care le-au făcut la Chișinău solii lui Putin, Dmitri Kozak și Serghei Șoigu, ambasadorul rus nu are de ce să fie politicos. Nu are rost să piardă vremea cu atitudini ceremonioase și cu eufemisme diplomatice de tot felul.

S-a schimbat situația.  Timpul lucrează pentru Rusia la Chișinău.

Acum trimisul  Kremlinului poate vorbi pe șleau. Fără înconjur. Punându-le gazdelor pumnul în gură, în stilul celebrului călău Vîșinski.

Oleg Vasnețov le amintește acumiștilor că a venit timpul scadențelor. V-am ajutat să ajungeți la guvernare, parcă le-ar spune el, acum fiți buni de plată. Întoarceți datoria.

Statut oficial pentru limba rusă. „Statut special” pentru Transnistria. Iată câteva dintre modestele doleanțe ale Moscovei care cere să i se returneze creditul politic oferit anterior.

În caz contrar, Dodon poate guverna singur. Fără Maia Sandu și Andrei Năstase. Fără coaliții și jocuri democratice numite lupta cu oligarhia.

Are toate pârghiile necesare unui dictator: Justiție aservită, Armata, Securitatea, Forțele Speciale și, mai nou, o poziție temeinică în administrația locală. Verticala puterii proruse e ca și constituită. Rămâne doar să fie pusă în mișcare.

Blocul ACUM i-a vândut singur președintelui filorus frânghia, vorba lui Lenin, de care acesta va spânzura dreapta pro-occidentală și românească la Chișinău. Ce făcuși, bre, uitași cine sunt rușii?