ACUM și PSRM sub așteptări, PDM, dimpotrivă, peste așteptări. Asta este prima impresie pe care o produce votul de la 20 octombrie. Este prea devreme, desigur, să tragem niște concluzii. Situația se poate schimba în turul doi. Totuși, câteva observații tocmite din fuga condeiului se impun.

Observația 1

Bănuiesc că guvernanții au avut dureri de cap la aflarea scorurilor electorale. Alierea dintre PSRM și ACUM nu le-a folosit la nimic în alegerile locale. Socialiștii nu și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile în comparație cu votul de acum patru ani, iar PAS și PPDA, luate laolaltă, înregistrează deocamdată un rezultat relativ modest, fiind depășite în multe privințe la scară națională nu doar de „partidul prezidențial”, ci și de PDM.

Observația 2

Alierea la guvernare dintre un partid pro-Kremlin și un bloc pro-european n-a trezit entuziasm nici în bazinul electoral al celui dintâi, ceea ce era de așteptat, nici în fieful celui din urmă, ceea ce nu-i o supriză. Prezența la vot a fost  slabă, sub cea de acum patru ani. Socialiștii nu au izbutit să fructifice intrarea la guvernare și obținerea unor pârghii importante ale puterii de stat. Blocul ACUM a pierdut o mare parte din electoratul unionist care anterior a pariat pe el, iar la 20 octombrie a rămas acasă. Încercarea deputatului PAS Mihai Popșoi de  a justifica absenteismul debordant prin faptul că oamenii au obosit de atâtea scrutine este puerilă. În SUA numai alegerile pentru Congres au loc  o dată la doi ani. Ca să nu mai vorbesc de votarea președintelui, guvernatorilor, primarilor și Adunărilor Legislative la nivel local. Practic, americanii sunt chemați la sectoarele electorale anual și acest fapt nu le repugnă deloc. Alegătorii se eschivează de la vot doar când  nu au ce alege.

Observația 3

Partidul Democrat, în ciuda unor voci care-i cântau prohodul, rămâne o forță politică redutabilă. Cu toate că nu au dispus de resursa administrativă, democrații au demonstrat că țin la tăvăleală. Pe unele aliniamente au înregistrat chiar rezultate mai bune decât în alegerile anterioare. Ei au câștigat, bunăoară, 192 de primării din primul tur, mai multe decât în scrutinul de acum patru ani. PSRM s-a mulțumit cu 124, iar ACUM –  cu 82.

Observația 4

A eșuat tentativa noii puteri  de a-și împărți amiabil cea mai mare parte a câmpului politic moldovenesc, eliminând din joc fostul partid de guvernământ.  Vorba ceea, nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. În urma alegerilor locale opoziția nu numai că a rezistat, ci și a demonstrat că are putere să se revigoreze. Dintre partidele vechi, în afară de PDM, rămân în cărți PLDM și PL. Liberal-democrații s-au prezentat bine în provincie, câștigând primării sau mandate de consilier, iar liderul liberal Dorin Chirtoacă a obținut un scor onorabil în Chișinău.

Observația 5

Deși au fost extrem de fragmentate, luate laolaltă, partidele unioniste au reușit să atragă o mare parte a electoratului care în alegerile parlamentare a votat blocul ACUM. Asta s-a văzut mai cu seamă în Chișinău, unde candidații care pledează pentru reîntregirea națională românească au întrunit, luați împreună, aproape 20 la sută din voturi. La acestea se adaugă și câțiva concurenți unioniști independenți care au câștigat primării. De unde și impresia că, alături de PDM, pe dreapta poate apărea treptat un nou pol al opoziției unioniste.

Observația 6

Alegerile locale îl propulsează pe Pavel Filip în poziția de lider detașat al opoziției care a izbutit, în condiții extrem de dificile, nu doar să mențină PDM pe linia de plutire, ci și să reinventeze propriul partid. Democrații au reușit să mobilizeze în jurul său alegătorii nemulțumiți de politicile sociale ale executivului, precum și pe cei care nu acceptă readucerea Republicii Moldova pe orbita rusească. Și cum geopolitica, după cum observa deunăzi colegul Nicolae Negru, este un factor obiectiv și contează în intențiile de vot ale alegătorilor, Pavel Filip are posibilitatea să exploateze în favoarea PDM dihotomia Est-Vest.

Observația 7

În afară de Pavel Filip  pe care destui au pus cruce înainte de alegeri,  un alt politician din vechea panoplie, Dorin Chirtoacă, considerat ca fiind pierdut din punct de vedere politic, rămâne în pole position. Alegerile au demonstrat că locomotiva Partidului Liberal, deși accidentată, poate fi reparată și utilizată  cu succes în continuare.

Observația 8

Octavian Țîcu și Partidul Unității Naționale pe care l-a reprezentat în alegeri, deși nu au rupt gura târgului, au făcut figură aparte totuși în comparație cu celelalte partide unioniste. PUN a obținut un mandat de consilier în Chișinău, a câștigat două primării în provincie, spre deosebire de PL care s-a ales doar cu una, și are șansa să-și îmbunătățească situația în turul de balotaj. De unde și impresia că se poate naște o forță capabilă să solidarizeze în jurul său electoratul unionist  puternic divizat.