Mai sunt câteva zile până la alegerile locale generale. În Chișinău sunt o groază de candidați: 19. Între timp, unii s-au retras pentru a-i susține pe alții sau, mai bine zis, a susține direcția. Dacă pe unii candidați îi cunoaștem relativ bine, alte nume nu ne spun mare lucru. Dar de multe ori înaintarea candidaturii pentru o funcție nu înseamnă neapărat că omul chiar își dorește acel fotoliu. E destul să ne amintim de Silvia Radu care a participat la alegerile prezidențiale, apoi a aterizat în fotoliul de primar al Chișinăului. Au loc multe jocuri și înțelegeri pe care noi nu le știm, dar uneori le bănuim.

Am fost săptămâna trecută la sat, în Antonești, astfel că pot compara diferențele dintre campaniile din oraș și cele de la sat.La Antonești, facerea vinului era în toi: unii culegeau, alții deja dădeau la teasc sau dădeau vinul în beci. Toamna la sat nu prea ai timp să stai la televizor sau să citești ziare, poate la masă sau înainte de somn. Astfel că, din când în când, opriți din muncă, oamenii merg la poarta curții, unde strigă cineva. În perioada asta, mai mult ca sigur, sunt candidații la fotoliul de primar al satului. Sau consilierii lor. Sau oamenii care susțin pe cineva – depinde cât de tare își doresc oamenii să devină primar sau cât de tare vor să se apropie de consăteni.

Într-o săptămână masa mamei s-a umplut de pliante și de ziare electorale. Pentru antoneni nu prea contează partidul, dar, în general – majoritatea are fobie la culoarea roșie și la direcția moscovită. Dacă în toată Moldova s-ar vota ca-n Antonești, n-am avea un președinte ca Dodon și direcția europeană ar fi fermă.

Acum, pentru funcția de primar al Antoneștiului sunt cinci candidați. Mori de râs, trei dintre ei sunt independenți. Nu că n-ar fi făcut parte în trecut din vreun partid sau că n-ar fi fost susținuți în trecut de vreun partid. Dar, cum am spus, pentru săteni contează mai puțin partidul. De exemplu, actualul primar, care a câștigat ultimele alegeri ca independent, acum e din partea PLDM-ului, care susținuse înainte un candidat ce acum e independent. Fostul primar, după alegeri, a primit susținerea PD, cum se întâmplă de multe ori la sat, când partidele îi momesc pe cei care au câștigat. În afară de PLDM, în Antonești mai este un candidat PSRM, iar ceilalți trei sunt independenți. 

La Chișinău lucrurile stau altfel. Contează mult partidul și implicarea lui. Și de ce parte a puterii sunt candidații. Fiind la putere, sunt avantajați Andrei Năstase și Ivan Ceban, care nu se atacă între ei. Ceban, deși mai multe partide au depus contestații că folosește bani nedeclarați pentru campanie (și într-adevăr are cele mai multe panouri prin oraș), e liniștit pentru că n-are cine să-l descalifice, fiind la putere și având susținerea lui Dodon. Regulile deci sunt încălcate. Ceban beneficiază și de susținerea tuturor “evroasiaticilor”, spre deosebire de cei de centru-dreaptă, împărțiți în multe partide. Dacă în mod normal am putea vorbi despre un candidat puternic, cum e Octavian Țâcu din partea PUN, cârdășia dintre PSRM și blocul ACUM îl face să spere doar la turul doi.

Lucrurile sunt tulburi în Moldova în perioada tulburelului. Și, la sursa vinului, în localitățile rurale, parcă e mai bine. Acolo, chiar dacă ar ajunge banii putiniști, parcă oamenii au mai multă mândrie și nu se lasă manipulați ușor.

Sper să nu pierdem direcția europeană a Chișinăului, că tot câștigând și câștigând cică, să nu ne trezim expulzați din Europa, ca un organism bolnav.