Am trăit cu mare plăcere și anul acesta Hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldove, care este, totodată, ziua Iașului și ziua Chișinăului, deopotrivă. Și nu întâmplător, cu o săptămână înaintea primului tur al alegerilor locale contemplăm scena politică a Republicii Moldova cu o miză mult mai mare decât o arată deținerea șefiilor administrațiilor publice din stânga Prutului.

Mai întâi, avem un deja vu, cu o dublă candidatură PSRM și ACUM în persoana lui Ion Ceban și Andrei Năstase. Din păcate cu șanse sensibil diferite decât acum un an, când a câștigat Andrei Năstase Primăria Chișinău, fiind privat de a prelua funcția de anularea alegerilor făcute de către o instanță din Republica Moldova, într-un proces fără precedent care a sancționat neregularități în procesul electoral prin anularea rezultatului alegerilor.

Rezultatul obligă și va reflecta nu numai componenta simbolică de menținere a Chișinăului în mâna dreptei și a pro-occidentalilor, ci va măsura și gradul de coalizare a dreptei azi. Deși a ajuns la putere, Andrei Năstase stă pe un partid care amenință să nu mai intre în Parlament, potrivit ultimelor sondaje de toate culorile, iar recuperarea posturii competitive a PPDA e imposibilă dacă alegerile se termină din primul tur, cu victoria socialiștilor pro-ruși – caz în care și majoritatea de mezalianță, și perspectivele orientării strategice ale Republicii Moldova sunt puse sub semnul întrebării – iar dacă înfrângerea în turul doi intervine la distanță mai mare nu va mișca perspectivele electorale negative ale PPDA în anticipate.

Deci miza politică este enormă exact pentru Andrei Năstase, dar și pentru PPDA. Și aici se vede cum și-a așternut fiecare în perspectivele acestor alegeri. Cum a știut să discute și să negocieze cu ceilalți, cum a deschis dialogul cu celelalte forțe politice sau, din contra, cum s-a lăsat pradă infatuării după intrarea la guvernare. Locul trei devine cel puțin la fel de important ca și candidatul PDM în alegeri. O eventuală ne-contactare la timp și negociere cu cei implicați în disputa relevantă la Primărie, soldată cu neantrenarea tuturor voturilor pentru a-l înfrânge pe Ceban în turul doi ar fi, de asemenea, o problemă majoră pentru Andrei Năstase, ACUM și actuala putere pro-europeană.

Nu-i vorba, și comportamentul pro-românilor și unioniștilor e la fel de indicativ față de soarta dreptei pro-occidentale. Lipsa de la negocieri, ignorarea realității și eventuala sprijinire a pro-rușilor să ajungă la controlul Chișinăului e la fel de descalificantă și pentru cea de a treia forță politică, dacă ruptura se face din cauza sa. Dacă e indiferentă și nu dă indicații clare electoratului pentru susținerea candidatului pro-occidental cel mai bine plasat împotriva pro-rușilor.

Împărțirea în trei a spectrului politic din Republica Moldova nu se reproduce ca atare la nivelul Chișinăului, acolo unde PDM nu a avut niciodată o prezență susținută. Deci ignorarea reprezentantului democrat dacă acesta are un scor nerelevant e pasabilă și permite așezarea lucrurilor fără concesii „partidului oligarhului”. Nu același lucru se poate întâmpla cu cealaltă componentă politică a pro-românilor, românilor și unioniștilor, cu nenumărați competitori înscriși în cursă. Aici discuția e obligatorie cu PUN și Octavian Țîcu, cel puțin – dacă sondajele sunt corecte și îl trimit, la modul cel mai serios, pe poziția a treia.

Rezultatele din primul tur și capacitatea de negociere în turul al doilea vor fi cruciale pentru șansele lui Andrei Năstase de a menține capitala și pentru șansele dreptei pro-occidentale de toate culorile de a se coagula. Iar la nivel național, de această dată, discuțiile și negocierile cu PDM, fie și numai la nivelele locale, e obligatorie pentru ACUM. Mai mult, scorurile înregistrate vor arăta fără drept de apel – cel puțin la nivelul Chișinăului, care e punct de referință – cum arată reașezarea electoratelor și unde se situează nemulțumirea votanților pro-occidentali pentru acordul de mezalianță cu pro-rușii din PSRM la guvernare. E vorba deja despre electorate, nu despre partide, iar aici opțiunile nu mint. Ele reflectă pe deplin opțiunea cetățenilor la urne.