Am urmărit joi seara dezbaterile electorale de la postul tv Moldova 1. Din trei candidați la primăria Chișinăului invitați la emisiune, s-au prezentat doar doi, pentru că din partea PD-ului n-a venit nimeni. Chiar dacă a ajuns în parlament cu blocul ACUM, Octavian Țâcu a reprezentat PUN-ul, iar Valerii Klimenko a reprezentat partidul Șor.

Din start, panourile cu Klimenko și Șor din oraș mi s-au părut uluitoare. Unul e fugar, după ce a jefuit trei bănci și a întors Moldova în anii 90, altul e cunoscut de toată lumea ca un mare șovin, antiromân și fiind prietenul lui Șor, a mai și participat la scheme dubioase. A fost acuzat până și de ruși că-și bagă banii primiți din Rusia în buzunar, în loc să facă ceva pentru comunitatea rusă. Nici nu mă mir, pentru că, la un moment dat, când scriitorul rus Vladimir Lorcenkov avea o lectură la cenaclul Republica, Klimenko difuza olimpiada din Soci. Nu trebuie să mai spun că Lorcenkov n-a fost invitat de comunitatea rusă pe care o reprezintă Klimenko la întâlniri cu cititorii ruși. Un fleac, cultura.

Ei bine, și joi seara, deși n-a făcut scandal, cum ne-a obișnuit Valerii Klimenko (poate și din cauza că Octavian Țâcu e boxer și l-ar fi putut liniști ușor), acesta a avut o atitudine sfidătoare. A venit la emisiune cu tampoane în urechi, nu cumva să fie deranjat de întrebările în română ale Oxanei Mititelu sau de discursul lui Octavian Țâcu. Pentru că ar vrea să fie primar, Klimenko nici n-a distrus camerele, cum i-a făcut lui Anatol Mătăsaru, când la un miting al partidului Șor a fost surprins punând oamenii să semneze o listă, probabil pentru bani.

Tot ce a putut spune șovinul Klimenko în română a fost "bună sara" și "stimaț conțetățeni". Și noi ar trebui să-i zicem bună seara și să-l scoatem din cursa electorală. Desigur că n-are nici o șansă la primărie, dar mă miră tupeul lui. El e chiar ultimul om care ar fi bun la primărie, dar uite că vrea să se așeze în fotoliul moale de primar al Chișinăului. Suntem însă în Moldova, n-ar trebui să mă mai mire nimic.