Coordonarea de către participanții Grupului de contact trilateral din Minsk și reprezentanții republicilor nerecunoscute din Donbass a „formulei Steinmeier” poate da un impuls procesului de soluționare a conflictului din Donbass. Din păcate, nu există garanții că acest proces va fi în interesul Ucrainei. Haideți să încercăm să răspundem la întrebările care au apărut în legătură cu acest pas rezonant, scrie Evhen Magda expert la Institutul de Politică Mondială din Kiev pentru Deschide.MD.

Ce este „formula Steinmeier?”

Până la 1 octombrie 2019, când scrisorile care confirmau disponibilitatea de a urma algoritmul alegerilor locale din Raioanele separate ale regiunilor Donețk și Lugansk pe numele reprezentantului OSCE în Grupul trilateral de contact, Martin Sajdik, au fost semnate de reprezentanții Ucrainei, Rusiei și republicilor nerecunoscute din Donbas, în combinația de cuvinte „formula Steinmeier” au fost investite diferite sensuri, deoarece aceasta nu a existat ca un document separat. În prima zi a lunii octombrie a fost consimțită documental acordul înainte de retragerea trupelor ruse de acolo. În aceste circumstanțe, rezultatele expresiei voinței poporului nu sunt greu de anticipat, în condițiile în care regiunile ocupate din Donbass se află în sfara activă a propagandei ruse. La jumătatea lunii septembrie, Leonid Kucima a refuzat să semneze cu reprezentanții pretinselor republici populare formula drept singurul document, pe 1 octombrie el a semnat o scrisoare separată, același lucru l-au făcut și alți participanți la procesul de negocieri.     

De ce formula a fost agreată doar la 1 octombrie 2019, doar Petro Poroșenko a menționat și el „formula Steinmeier”? 

Deoarece această frază a intrat în uzul negocierilor privind soarta Donbass-ului în anul 2016, nu nu este nimic surprinzător în faptul că Poroșenko a menționat-o. Cu toate acestea, merită subliniat faptul că el a amânat constant crearea premiselor pentru implementarea formulei în viață. Echipa lui Zelenski a mers la semnarea acestui document, întrucât Rusia a prezentat acest pas ca o condiție pentru organizarea unei reuniuni în format normand.

Care este poziția lui Vladimir Zelenski și a reprezentanților „Slujitorului Poporului”? 

Președintele Ucrainei a ținut un briefing de presă în seara zilei de octombrie. El a amintit despre necesitatea privind eliberarea prizonierilor, a subliniat că alegerile vor fi organizate atunci când „nu vor fi trupe în Donbass”. Zelenski a dat asigurări în mod public că nu va trece de liniile roșii în procesul de soluționare a conflictului din Donbass și nu va trăda interesele Ucrainei. Șeful statului a promis că legea privind statutul special al Donbass-ului va fi adoptată după ample discuții, fără a specifica noul conținut al discuțiilor. Legea „Cu privire la particularitățile autoguvernării locale în anumite raioane din Donetsk și Lugansk”, care nu a intrat în vigoare, expiră în decembrie a acestui an. Este important de menționat că reprezentantul „Slujitorului poporului”, șeful Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Bogdan Iaremenko, consideră că textul legii menționate va trebui convenit cu Rusia.

Care este viziunea opoziției parlamentare?

Liderul Solidarității Europene, Petro Poroșenko, critică semnarea „formulei Steinmeier”, subliniind că aceasta încalcă logica foii de parcurs de implementare a acordurilor de la Minsk care existau în timpul președinției sale. Îmi amintesc, Poroșenko, a susținut introducerea pachetelor de pace ale ONU în Donbass și primatul rezolvării problemelor de securitate. Partidul Golos a propus organizarea unei ședințe închise a Parlamentului cu participarea președintelui pentru a discuta despre „formula Steinmeier”, însă Vladimir Zelenski a ignorat această propunere. Președintele s-a întâlnit cu șefii facțiunilor a Radei Supreme și cu fracțiunea „Slujitorului Poporului” în ședință închisă. Fracțiunea „Batkivșcina” încearcă să găsească o poziție potrivită pentru a crește ratingul președintelui de partid, Iulia Timoșenko. A doua cea mai mare facțiune parlamentară, „Platforma de opoziție pentru viață”, salută „formula Steinmeier” și este gata să ia parte la punerea acesteia în aplicare în legislația ucraineană.

Ce spune Ministerul de Externe al Ucrainei?

Ministrul de externe, Vadim Pristaiko, a declarat că a predat președintelui Vladimir Zelenski un „Plan A” și un „Plan B” privind procesul de soluționare din Donbass, dar acestea nu au fost încă făcute publice. Pristaiko acționează ca un „porumbel”, subliniind nevoia de a-l aduce pe Vladimir Putin la masa de negocieri, sugerând nevoia de diminuare a blocadei economice a teritoriilor ocupate din Donbass și restabilirea comunicării feroviare cu aceste teritorii.

De ce se se desfășoară proteste împotriva „formulei Steinmeier” în Ucraina?

Primele proteste de la Kiev și Lviv au avut loc deja în seara zilei de 1 octombrie, iar pe 6 octombrie pe Maidan-ul din capitală s-a desfășurat o acțiune cu participarea a mii de oameni cu sloganul „Nu capitulării”. Manaifestații similare, dar la scară mai mică, au avut loc în zeci de orașe, inclusiv în cele situate în apropierea liniei de demarcație. Orașale Lviv, Ivano-Frankivsk, Consiliile din regiunea Sumi, Consiliul Local Kropîvnitsk s-au opus semnării „formulei Steinmeier”. Dacă lăsăm emoțiile, atunci problema constă în faptul că autoritățile nu comunică cu societatea pe o problemă extrem de sensibilă și ignoră necesitatea privind dialogul. Permiteți-mi să vă reamintesc că la 1 octombrie, mass-media rusești au dominat spațiul informațional al Ucrainei, ccauzând în multe privințe o percepție critică față de mesajul cu privire la semnarea „formulei Steinmeier”. Locuitorii din Donbass s-au opus, de asemenea, posibilei retrageri a trupelor ucrainene, pentru mulți dintre ei perspectiva de a se afla în zona gri prezintă amenințări semnificative.

Cum au reacționat în Raioanele separate din regiunile Donețk și Lugansk? 

Liderii așa-numitelor „republici populare” Denis Pușilin și Leonid Pasecinik au cerut public, în 2 octombrie, de la Kievul oficial să coordoneze cu ei viitorul text al legii privind statutul special al Donbass-ului. În același timp, eo au subliniat că intenționează să continue cursul spre integrarea cu Rusia și nu vor reveni în componența Ucrainei. Declarațiile lor fac parte din politica informațională a Kremlinului.

Ce propune Rusia?

Kremlinul manevrează cu iscusință în câmpul informațional, creând în ochii Occidentului iluzia că este aptă de a ajunge la înțelegeri. Vladimir Putin a vorbit public despre dorința lui Vladimir Zelenski de a aduce pacea în Donbass, în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, reamintește necesitatea unui dialog direct între Kiev, Donețk și Lugansk. Această cerință, după cum știți, este vociferată de Rusia din 2014. Se pare că Federația Rusă a folosit factorul schimbului de prizonieri la începutul lunii septembrie pentru a stabili relații de încredere cu noile autorități ucrainene și va vorbi despre viitoarele schimburi de prizonieri pentru a ajunge la o versiune convenabilă sieși.

Reacția Germaniei și a Franței.

Emmanuel Macron este motorul accelerării întâlnirii în format normand, străduindu-se astfel să demonstreze că este liderul în politica europeană și încearcă să neutralizeze influența „vestelor galbene”. Permiteți-mi să vă reamintesc că viitoarea reuniune în format normand care se va desfășura la Paris va fi un debut nu doar pentru Zelenski, ci și pentru Macron, iar președintele francez va încerca să fie prima vioară la reuniune. Angela Merkel nu este atât de activă. Presupun că sintagma „formula Steinmeier” este promovată de Rusia pentru a atrage atenția Germaniei la un nivel subconștient (Frank-Walter Steinmeier este astăzi președintele federal al Germaniei).

Este posibil ca SUA sau un alt stat influent să se alăture formatului normand SUA?

Nu, și nu este vorba doar de criza politică care a apărut în SUA după conversația telefonică între Trump și Zelenski. Extinderea formatului necesită acordul tuturor participanților săi, în primul rând al Rusiei. Nu există niciun motiv să credem că Kremlinul intenționează să schimbe configurația negocierilor cu privire la soarta Donbass-ului, configurație convenabilă pentru el astăzi. Cele mai recente declarații ale lui Donald Trump sunt puțin probabil să-i permită să pară un partener interesat pentru rezolvarea conflictului prelungit din estul Ucrainei.

Există riscuri ale implementării „formulei Steinmeier” în viață? 

Însăși coordonarea acestei formule notorii este o greșeală a autorităților ucrainene, care poate deveni fatală. Desigur, amenințarea reprezintă nu numai retragerea trupelor, ceea ce poate face ca sute de civili să fie privați de dreptul de a fi apărați. Și nici organizarea alegerilor după scenariul rus în Donbass-ul ocupat efectiv de ruși. Dorința autorităților ucrainene de a realiza o întâlnire în format normand s-ar putea transforma într-o „impunere a păcii” în conformitate cu algoritmii ruși. Este naiv să credem că doar NATO și-a modernizat modalitățile de a duce război în cintextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, și Rusia ține cont și de noile realități. Kremlinului îi este convenabilă integrarea Donbass-ului ocupat în componența Ucrainei în conformitate cu propriul scenariu, și o posibilă creștere a instabilității în țara noastră. Să ne opunem acestor planuri este posibil doar prin consolidarea societății, iar în Ucraina există probleme grave la acest capitol.