Intuiesc că marți telefoanele unor procurori, suprasolicitate până peste poate, s-au supraîncălzit. A fost zarvă mare colo-n vale, după cum cântă Irina Loghin.

Dreptul telefonic

Stresul de la Procuratura Generală nu trebuie să ne mire. „Dreptul telefonic”, după cum era poreclită sub sovietici imixtiunea puterii în justiție, funcționează perfect și astăzi în ciuda ”marelui cataclism geopolitic” numit dispariția URSS, pe care îl deplângea acum câtva timp Vladimir Putin.  

Frământarea oamenilor legii este explicabilă. În a doua zi a săptămânii curente aceștia au deschis Cutia Pandorei.

Au fost reținute legislatoarele Reghina Apostolova și Marina Tauber din fracțiunea parlamentară a Partidului ȘOR. Procurorii au descins în birourile și la domiciliile altor persoane suspectate de implicarea în furtul miliardului.

Inițial presa a relatat că fusese arestat Vladimir Novosadiuc, directorul platformei Sputnik Moldova. Nu-mi venea să cred urechilor. Se configura o știre bombă.

Un rechin scăpat din plasă

Novosadiuc  nu-i un simplu figurant în dosarul devalizării băncii.  În comparație cu peștii de apă dulce gen Reghina Apostolova sau Marina Tauber, el pare un cogeamite rechin.

Nu zăbavă însă Procuratura Generală a infirmat informațiile potrivit cărora acesta fusese închis. Totul s-a limitat la niște percheziții. Deocamdată nu se pune problema reținerii sale, au explicat  autoritățile.  

Novosadiuc  a recunoscut că este urmărit penal pentru fraudă și spălare de bani prin structurile lui Ilan Șor. S-a declarat însă nevinovat, după cum era de așteptat, desigur.

A mărturisit că a fost supus unui interogatoriu și  i s-a confiscat celularul. El este plasat sub control judiciar și are interdicție de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.   

Dacă ținem seama de calibrul lui Novosadiuc, clemența de care a dat dovadă justiția față de el ridică întrebări. Și vă explic de ce.

Spre deosebire de Marina Tauber și Reghina Apostolova, care au fost de fapt damele de companie ale lui Ilan Șor, actualul director de la „Sputnik” pare o piesă grea în furtul miliarului. Raportul Kroll  demonstrează că el a jucat un rol important în devalizarea băncilor.

Novosadiuc este unul dintre fondatorii și acționarii potenți ai Unibank. Cu alte cuvinte, el se numără printre gestionarii uneia dintre cele trei bănci falimentate prin care s-au furat sume colosale de bani. 

Un alt beneficiar de vază al Unibank este fostul președinte al republicii Petru Lucinschi, care figurează și el cu lux de amănunte în raportul Kroll. Acesta însă fusese păsuit sub guvernarea anterioară și nu-i atins nici măcar cu o floare sub noile oficialități, fapt ce de asemenea trezește nedumeriri. 

Rusia este impacientată

Este simptomatic faptul că perchiziția de la biroul lui Novosadiuc a stârnit mare îngrijorare în unele cercuri de peste hotare. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, bunăoară,s-a arătat impacientat în legătura cu anchetarea directorului agenției Sputnik-Moldova.

„Sunt îngrijorat de ancheta pornită împotriva șefului Sputnik-Moldova, Vladimir Novosadiuc, care a fost astăzi reținut și interogat de către organele de anchetă din Moldova. Aștept informații despre circumstanțele acestui caz”, a declarat acesta, citat de oficiosul rus TASS.

Reacția sa nu are de asemenea cum să ne surprindă. OSCE, chit că-i organizație internațională, se află la cheremul Moscovei, după cum amintea deunăzi Vladimir Socor.

Este limpede că aceasta s-a pus în mișcare la comanda Kremlinului. Mai cu seamă că și MID-ul a lăsat să se întrevadă că ar fi puternic tulburat de ceea ce i se întâmplă directorului Sputnik Moldova.

Agitația Moscovei poate fi înțeleasă. Vladimir Novosadiuc  nu-i te miri cine. El conduce o structură cheie a propagandei oficiale a Kremlinului.

Urmele duc spre Moscova

Sputnik Moldova este o filială a Agenției guvernamentale „Rossiya Segodnya”, creată la 9 decembrie 2013 printr-un decret al președintelui Rusiei Vladimir Putin. Funcția ei de bază este promovarea intereselor Moscovei pe toate meridianele globului.

Aceasta deține televiziuni, posturi de radio și site-uri în majoritatea țărilor lumii. Printre  organele  ei de propagandă se numără și platforma Sputnik.  În fruntea oficiosului „Rossiya Segodnya” se află propagandistul numărul 1 al Kremlinului Dmitri Kisilev, aflat, în treacăt fie vorba, sub sancțiuni occidentale. 

Având în vedere toate acestea, reținerea sau anchetarea unui reprezentant de frunte al unei structuri guvernamentale ruse  pentru implicarea în devalizarea băncilor îi strică lui Putin toate jocurile sale de-a lupta cu oligarhul cel rău din Republica Moldova.

Dacă Novosadiuc a participat împreună cu Șor, Lucinschi, Filat și alții la furtul miliardului, urmele jafului duc spre  Kremlin. Implicarea directorului platformei Sputnik Moldova confirmă indirect suspiciunile mai vechi potrivit cărora sforile ruinării deliberate a sistemului bancar din Republica Moldova au fost trase de serviciile secrete ruse.

Ademenind politicieni de frunte la Chișinău, Kremlinul a căutat să provoace colapsul statului pentru a da peste cap asocierea lui la Uniunea Europeană. Și pasiența, precum se știe, i-a reușit.

Știe multe

Oricum ai suci-o deci, Novosadiuc nu-i un statist ordinar în serviciul lui Șor. Cu toate că nu a fost vioara întâi în operațiunea rusă de devalizare a băncilor, rolul jucat de el pare să fie extrem de important.

Directorul Sputnik Moldova  știe multe. Aidoma lui Ilan Șor, a fost un apropiat al fostului premier Vlad Filat, precum și al altor persoane  responsabile pentru crahul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Cu alte cuvinte, reținerea lui nu convine multora din mai multe motive. Demască implicarea Rusiei în jaf, îi discreditează pe unii dintre actualii politicieni de la putere legați în trecut cu fostele guvernări și, în fine,  riscă să dea în vileag niște taine compromițătoare, păzite cu strășnicie de serviciile secrete.

Mai pe șleau vorbind, anchetarea efectivă a directorului Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc, se constituie într-un pericol mare pentru mulți decidenți. Dar înainte de toate, pentru Putin.

Anchetă sabotată

Iată de ce bănuiesc că anchetarea sa va fi tergiversată și sabotată pe toate căile. Se va face totul pentru a-l scoate basma curată.

Același lucru este valabil pentru Petru Lucinschi și alte personaje cunoscute care figurează în raportul Kroll. Vor fi trimiși în închisoare, probabil, doar cabotinii. Păpușarii  nu vor atinși.

Altfel nici nu poate fi. În condițiile în care emanciparea justiției se reduce la schimbarea șefilor de procuraturi și judecătorii, justiția va rămâne la fel de politizată și dependentă de puterea executivă și legislativă ca și altădată.

N-o spun eu, ci Stanislav Pavlovschi, ex-președinte al PPDA și fost ministru al Justiției în Guvernul Sandu. Atâta timp cât reforma  puterii judecătorești este înlocuită cu eliminarea indezirabililor și aducerea în locul lor a unor persoane loiale noii guvernări, sugerează el, totul este zadarnic. Dreptul telefonic va funcționa ireproșabil și de ACUM încolo..