Tovarășul Mova, ministrul de interne din regiunea separatistă din stânga Nistrului, îl văzu în fața aeroportului din Chișinău pe un ofițer moldovean într-o uniformă nou-nouță stând smirna la marginea trotuarului.

-Oare nu blegul ăsta trebuia să ne aștepte pe noi? se întoarse Mova spre Ivan Ivanovici, un maior din securitatea separatistă, care stătea alături de el pe bancheta din spate și se uita pe geam.

-Stai să verific, îl rugă maiorul și se holbă la o poză din mobilul său.

- Da, tâmpitul ăsta.

Au coborât. Mașina care i-a adus la aeroport a virat înapoi spre Tiraspol. Au rămas singuri în fața colonelului de poliție care s-a înclinat în fața lor.

-Domnul ministru Năstase își cere scuze că nu a putut să vină personal să vă întâmpine, dar m-a rugat pe mine să am grijă de dumneavoastră. Vreți o cafea?

-Nu, nu, vă mulțumim.

-Atunci veniți după mine, le-a spus colonelul Munteanu și a luat-o înainte, cotind-o într-o aripă a aeroportului în care erau tot mai puțini oameni. Apoi a dispărut în spatele unei uși albe preț de câteva minute, pe care peste a deschis-o cu umprul și le-a înmânat zâmbind  pașapoartele ștampilate.

-Să-i transmiteți mulțumirile noastre domnului ministru Năstase. Să-i spuneți că-l aștept săptămâna viitoare la lacul meu din Tiraspol, împreună cu dumneavoastră, firește, ca să prindem și noi niște pește împreună, i-a zis tovarășul Movu și a ieșit primul în curtea aeroportului, unde-i aștepta un autocar pufăind, care urma să-i repadă spre avionul Chișinău-Moscova.

După ce am terminat această povestire, inspirată dintr-o știre, am mers la bucătărie și mi-am făcut o cafea. Și cu cana aburindă în mână am ieșit la balcon. Nu m-a lăsat să-mi beau cafeaua însă soneria care începu să zbârnâie la ușă. Am mers să văd cine e. Era vecinul meu de vizavi: Oleg Ciobanu. Care, în 1992, a apărat Coșnița ca să nu fie ocupată de separatiști, iar în ultimii ani a mers la toate mitingurile, grevele și demonstrațiile lui Năstase. A dormit chiar și în corturi în Piața Marii Adunări Naționale. Venise să-mi ceară o sută de lei.