Joia trecută, la o conferință de presă comună cu John Bolton, consilierul SUA pentru securitate națională, primul-ministru Maia Sandu a dat de veste că în câteva zile va efectua o vizită oficială la Washington. Însă de îndată ce înaltul oaspete american a plecat acasă, deplasarea șefei Guvernului peste Ocean, anunțată cu surle și trâmbițe, a picat.

Ceva nu se leagă

Motivul invocat oficial al contramandării voiajului în Statele Unite a fost modificarea intempestivă a planurilor Secretarului de Stat Mike Pompeo care urma să aibă o întrevedere cu premierul moldovean. Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, în agenda șefului diplomației americane au intervenit schimbări neprevăzute.

Călătoria a fost amânată, nu anulată, precizându-se că la ora actuală „se lucrează pentru a găsi o dată potrivită pentru ambele părţi”. Toate aceste explicații au mulțumit pe toată lumea, presa tratându-le ca atare.

Și totuși, ceva nu se leagă. Dă de bănuit faptul că vizita fusese amânată practic la câteva ore după plecarea lui John Bolton din Republica Moldova.

Cum-necum, consilierul prezidențial pentru securitate națională e un demnitar de rang foarte înalt în SUA. El face parte din cercul restrâns al conducerii americane, fiind una dintre persoanele cele mai informate și mai influente de la Casă Albă.

În aceste condiții, este greu de crezut că Bolton habar n-avea că a doua zi după ce a vorbit cu Maia Sandu la Chișinău, va fi schimbată agenda Secretarului de Stat. De la șederea sa la Chișinău și până la difuzarea comunicatului despre amânarea vizitei, nici în lume și nici în SUA nu s-au produs surprize uriașe sau evenimente catastrofice imposibil de anticipat.

A putut, dar nu a făcut-o

Călătoria Maiei Sandu în SUA fusese stabilită din timp și urma să aibă loc de la 31 august până la 4 septembrie 2019. Mike Pompeo s-a aflat la Washington până în ziua de luni, 2 septembrie.

Abia marți, 3 septembrie, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, el a sosit la Bruxelles pentru întâlniri cu viitorii conducători ai principalelor instituții comunitare, precum şi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Șeful diplomației americane a avut programate întrevederi cu președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu alți oficiali europeni.

Toate aceste întâlniri erau previzibile. Ele n-au căzut ca un trăsnit și nu aveau cum să dea peste cap agenda Secretarului de Stat.

Mike Pompeo putea foarte bine să se întâlnească la Washington cu Maia Sandu în zilele de 1 sau  2 septembrie. N-a fost să fie însă. De ce?

Amânată chiar de Bolton?

Se pare că au dreptate observatorii politici internaționali care au presupus că vizita a fost amânată, deoarece John Bolton n-a fost deloc încântat  de ceea ce a găsit în Republica Moldova. Situația s-a dovedit a fi mai proastă decât se aștepta.

Asistentul președintelui Trump  pentru securitate națională a vizitat  Chișinăul nu întâmplător, firește. Voiajul său, după cum arată și colegul Nicolae Negru, este mai curând „un semnal de îngrijorare faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova decât de constatare a unei situaţii fericite”.

El a venit în urma întrevederii de la Casa Albă între Donald Trump și Klaus Iohannis. Președintele SUA și omologul său român s-ar fi arătat îngrijorați de creșterea influenței Moscovei care, ascunzându-se îndărătul unei coaliții toxice ACUM/PSRM, caută să readucă Republica Moldova pe orbita rusească.

La Chișinău, Bolton a subliniat că în zonă au apărut serioase probleme de securitate regională care afectează aliații americani din NATO, făcând aluzie la România, desigur. Totodată, comentând intenția Rusiei de a semna un acord militar cu Republica Moldova, el a sugerat Guvernului Sandu, într-un limbaj diplomatic, dar foarte transparent, să evite adoptarea unor decizii care ar slăbi independența și securitatea națională.

Polițistul rău, polițistul bun

Are dreptate Iulian Chifu care scrie că John Bolton nu avea cum să vină la Chișinău fără să știe cum stau lucrurile la fața locului. Totodată, vizita Maiei Sandu urma să-i confere legitimitate externă premierului în detrimentului președintelui pro-rus care nu se bucură de recunoaștere internațională.

Cu alte cuvinte, Bolton era la curent și cu evoluțiile politice din Republica Moldova, și cu riscurile pe care le comportă pentru interesele aliaților o guvernare hibrid compusă dintr-un  partid pro-Kremlin și o formațiune pro-europeană. Vizita premierului moldovean la Washington fusese programată tocmai pentru a înclina balanța puterii în favoarea elementelor pro-occidentale.

Numai că ceea ce a descoperit el la Chișinău s-a dovedit de-a dreptul descurajant. Consilierul Casei Albe pentru probleme de securitate națională a constatat că Maia Sandu și Igor Dodon se joacă de-a polițistul bun și polițistul rău.

Președintele pro-rus acaparează cele mai importante instituții ale statului, mai cu seamă din sfera Apărăii și Securității, iar premierul, deși îl dojenește din joi în paști, îl ajută de fapt să-și facă mendrele. Și stânga , și dreapta votează hotărâri și persoane care conduc la politizarea justiției, ca apoi să se contreze reciproc în public de ochii lumii fără să schimbe nimic.

Tufa de Veneția era șmecheră

S-a ajuns până-n într-acolo încât Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, s-a pronunțat pentru un parteneriat  strategic  al Chișinăului cu Federația Rusă. Ea mărturisește cu o sinceritate dezarmantă că „nu s-a documentat” deocamdată dacă  poate fi concomitent aliat și cu Washingtonul, și cu Moscova, dar invocă cu nonșalanță exemplul Armeniei care, în opinia ei, „face astfel de aranjamente”.

Această afirmație halucinantă trădează ignoranța și lenea de gândire a premierului moldovean. Armenia este o țară tragică, prinsă într-o cumplită capcană geopolitică, văzându-se forțată să se bazeze pe Rusia pentru a nu dispărea de pe harta lumii. Niciun stat de pe glob nu și-ar dori să aibă soarta Armeniei pe care Sandu dorește s-o împărtășim.

Altfel spus, vițelul blând care vrea să sugă de la două vaci, și de la ruși, și de la Occidentali, dincolo de faptul că-i șmecher, se dovedește a fi și o Tufă de Veneția. Cred că anume acest fapt l-a contrariat pe Bolton care s-a convins că Maia Sandu umblă cu fofârlica, joacă la două capete și nu este demnă deocamdată să obțină legitimitate externă.

Vizita la Washington (planul A) a fost amânată, întrucât americanii cred că în actuala formulă Guvernul de la Chișinău nu numai că nu este în stare, ci nici nu vrea să țină piept expansiunii ruse. În atare împrejurări se va încerca, probabil, să se pună în aplicare planul B – resetarea  sau reconfigurarea actualei guvernări de așa manieră încât socialiștii pro-Kremlin să fie îndepărtați din Executiv.