Am scris mai înainte că nu mi se pare normal că Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională, așa cum a fost el gândit de domnul Alexe Rău și cum a funcționat mulți ani să fie înghițit de Bookfest. Da, e foarte bine, e minunat că Bookfest a ajuns la Chișinău, dar se poate face și una și alta, fără dispariția SIC-ului. Dacă ai o cină zdravănă, asta nu înseamnă că trebuie să sari prânzul.
 
Auzisem mai multe zvonuri despre afacerea Bookfest, dar acum am vorbit cu cineva din interiorul Institutului Cultural Român, ca să aflu mai multe detalii despre cum guvernanții moldoveni fac „afaceri" când nu e cazul.
 
În loc să mulțumim oamenilor care aduc Bookfestul, guvernanții noștri se gândesc doar cum să mai jupuiască bani de la români, că, nu-i așa, ei au bani, de ce nu? Ne fac un bine, să le luăm și opincile! Au renovat și reparat aproape toate grădinițele din Moldova, au investit masiv în Muzeul de Artă și în Sala cu Orgă, ne școlesc mii de elevi și studenți anual, păi e cazul să mai ciupim ceva! Asta e logica guvernanților.
 
Dar să dau detalii. Moldexpo ține de Ministerul Economiei (chiar dacă legătura e oricum dubioasă, cred că de la țâța Moldexpo sug mai mulți viței). Bookfest-ul e adus de Ministerul Culturii. Pe scurt, Ministerul Culturii, pentru organizarea târgului de carte a trebuit să plătească Ministerului Economiei 30 de mii de euro. Adică guvernul trebuie să scoată dintr-un buzunar banii și să-i bage în alt buzunar.
 
Stați un pic, că nu e chiar așa. Ministerul Culturii Educației și Cercetării (și a bișnițarilor, n-ar fi rău să se numească) a luat toți acești bani de la români! De la ICR (Institutul Cultural Român) și de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni. E legal? O fi, dar sigur e imoral! E ca și cum le-am spune românilor: vreți să ne educați, să ne aduceți cărți: davai evro și educă-ne, că voi vreți asta, nouă ne e bine și analfabeți! Mi se pare mai mult decât rușinos. Ministerul Culturii a bifat că organizează SIC-ul și Bookfestul, Guvernul a luat și banii de la români, mutându-i dintr-un buzunar în altul. Poftim cultură, cum se spune.
 
Avem nevoie de un astfel de minister cică dezoligarhizat? Sau mai bine lăsăm direct ICR-ul și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni să se ocupe de cultura și educația noastră?
 
PS: Deși ICR-ul e principalul organizator, în deschiderea târgului de carte, Institutul a fost ultimul menționat în lista de mulțumiri.