Ghenadie Nicu este unul dintre reprezentanții cei mai importanți ai generației optzeciste din Moldova, lucru care se vede clar din antologia lui Eugen Lungu, Portret de grup. Deși a publicat doar două volume, Ghenadie Nicu era foarte prezent atât în revistele literare, cât și în presa vremii, cu editoriale, articole critice, literatură.

Ghenadie Nicu este prezentat peste tot ca scriitor român (a fost membru în Uniunea Scriitorilor din Moldova, dar și în cea din România), un lucru important, la care ținea mult, limba română fiind definitorie, nu cetățenia.

Ghenadie Nicu s-a născut la 13 februarie 1963 și s-a stins pe 19 august 2019. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, a lucrat corespondent la ziarul Sfatul Țării, a fost lector la Universitatea Pedagogică Alecu Russo din Bălți. Și-a făcut doctoratul la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe din Moldova, apoi la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

A debutat în antologia Dintre sute de catarge (1990), apoi au urmat volumele Chemat pentru Alter Ego (1992) și Deșertul consoanelor (2003, premiul Uniunii Scriitorilor). A scris editoriale la Ziarul de Iași și Deschide.md. La Deschide.md a fost și redactor. Cu toții ne amintim de el ca de un bun coleg și prieten. Nu ai fi bănuit cât de gravă era starea lui de sănătate. S-a stins la fel de discret, până în ultimele clipe scriind și publicând.

Ghenadie Nicu ținea la literatură la fel de mult ca la limbaj, ceea ce l-a făcut pe scriitorul și prietenul său din Școala de la Bălți, Nicolae Leahu, să-l numească „un crai al neologismului".

Redacția Deschide.md transmite condolealțe familiei și prietenilor lui Ghenadie Nicu.

Ne vei lipsi, Ghenadie. Dumnezeu să te odihnească în pace.