Încă de când eram elev, am auzit numai de bine de Liceul Român Prometeu-Prim din Chișinău. Era și este un liceu privat, astfel se explică legătura profesorilor și elevilor cu tot ce e românesc, în perioade în care stataliștii-moldoveniști ai lui Voronin, ai lui Lupu și ai lui Dodon se strofocau doar la auzul cuvântului „român". Cu toate astea, politicienii, oricât de anti-români erau, își aduceau și își aduc odraslele la Prometeu. Pentru că își doresc ca ei să aibă o educație bună, ceea ce cu siguranță primesc la această școală. Până și Dodon, așa anti-român cum e, își duce copiii la Prometeu, care e între primele trei licee din Moldova după rezultate.
 
Desigur că performanțele liceului Prometeu sunt legate de numele directorului-fondator Aurelian Silivestru, om de cultură important, scriitor, decorat și de președintele României, Klaus Iohannis. De ceilalți fondatori n-am auzit, poate că e firesc acest lucru, fiecare e bun la locul său. Dar lucrurile se complică atunci când actorii vor roluri pentru care nu sunt pregătiți. Așa s-a întâmplat în perioada lui Voronin, când s-a mai făcut o încercare de-a-l da jos pe Aurelian Silivestru, însă, până la urmă, CEDO i-a făcut dreptate celui din urmă, obligând statul să-i plătească despăgubiri.
 
Acum, că la putere sunt socialiștii combinați cu blocul ACUM, când Dodon a reînceput să-și arate mușchii anti-românești, directorul liceului Prometeu, Aurelian Silivestru, a fost demis ilegal, după spusele dumnealui, de celelalte două persoane cu statut de fondator: Roman Nicu și Stepan Cioclea.
 
Întâmplător? Cel puțin nu pare. În 2001 cei doi, pe lângă demiterea lui Silivestru cerută în parlament, își doreau să închidă liceul român. Într-un reportaj Deschide.md semnat de Vadim Vasiliu, directorul Aurelian Silivestru explică detaliat ce se întâmplă de fapt. Vadim Vasiliu a fost la sediul vinăriei lui Stepan Cioclea, Planta vin, acolo unde total netransparent a avut loc pe 13 august concursul pentru noul director. Profesorii n-au fost lăsați să participe, iar presei nu i s-a permis să facă înregistrări. Ca în Moldova socialistă, cum altfel?
 
Se apropie Ziua Limbii Române, transformată în ziua limbii de stat – jenant. Sper ca justiția să-i facă dreptate domnului Aurelian Silivestru și Liceului Român Prometeu. Ca să nu ne trezim cu educația înlănțuită de-o sticlă de vin.