Aristotel a fost primul, precum se știe, care a descris omul ca fiind „un animal politic”, în anul 330 î.Hr. De atunci specia a evoluat, căpătând pe alocuri forme adesea uimitoare, uneori chiar perverse.

Împerecherile din jungla politică

Fauna în mare parte și-a pierdut puritatea între timp. Printre oamenii politici au apărut hibrizi și mutanți de tot felul.

Unii ciudați sau distractivi pe care îi privim și ne crucim. Alții sunt însă de-a dreptul siniștri care zdruncină încrederea noastră și în omenire, și în omenie. Și nu întâmplător.

De la o vreme hibridarea din jungla politică nu mai este accidentală. Selecția naturală nu pare să fie astăzi suficientă.

Cele mai multe progrese a înregistrat pe acest tărâm Vladimir Putin. El nu se mai mulțumește cu încrucișarea spontana în rezervațiile sale politice a unei capre cu un berbec care locuiau în același țarc. Sau a unui canar cu un sticlete. 

Liderul de la Kremlin se bazează la ora actuală exclusiv pe biotehnologii. Pe ingineria genetică. Procesul de împerechere este organizat și dirijat de serviciile sale speciale pentru a servi cauza războiului hibrid pe care l-a dezlănțuit împotriva lumii libere.

Selecționerul Putin

Cuiburile astăzi sunt artificiale, construite temeinic, pe criterii științifice. Se căptușesc din material fin și se plasează în zone de interes geostrategic pentru Maica Rusia.

Ouăle depuse provin aparent de la specimene politice diferite, chiar rivale. Unele sunt de stânga, altele de dreapta. O parte par să fie albe, nu lipsesc însă și cele de culoare verde, galbenă sau roșie.

Indiferent însă de originea lor, puii clociți sunt deja bine dresați. Imediat după eclozare, aceștia  zboară și cântă  la comanda Kremlinului.

Lumea se uimește cât de diferite și neobișnuite sunt zburătoarele mutante. Unele au creasta aurie și penele albastre, altele viceversa. Toate însă sunt produsul aceluiași selecționer. Exoticele păsări au de îndeplinit aceeași sarcină: să-i aducă lui Putin pe aripile lor mult așteptata victorie în războiul hibrid.

O bătălie certă în confruntarea cu democrațiile occidentale a repurtat  Moscova pe frontul din Republica Moldova. La Chișinău rușii au clocit o guvernare hibrid, după cum o numește în unul din ultimele sale comentarii Vladimir Socor, o încrucișare contra naturii dintre un bloc pro-european și un partid pro-Kremlin. 

Este limpede că această împerechere bizară își are mutanții ei. Hibrizii cei mai de seamă sunt, desigur, pe stânga Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, iar pe dreapta Maia Sandu  și Andrei Năstase.

La prima vedere, perechea cea dintâi este total diferită de cea de-a doua. Una este roșie ca steagul sovietic, alta pare  să fie albastră ca stindardul UE. Aparențele însă înșală.

O apă și un pământ

În realitate, toți sunt o apă și un pământ. Și hibrizii din PSRM, și cei din ACUM provin din același cuib.

Maia Sandu a avut grijă să elimine până și din articolul de pe Wikipedia faptul că sub președintele Vladimir Voronin a fost demnitar comunist în Ministerul Economiei. Mai mult. Lidera PAS în anii 2005–2007 fusese subalterna lui Igor Dodon, pe atunci ministru-adjunct, și a vicepremierului Zinaida Greceanîi.

De altfel, actualul președinte nu contenește s-o laude pe Maia Sandu de-a lungul anilor. Iată ce spunea el despre  ea, de exemplu, prin 2014: „O cunosc pentru că a fost în subordinea mea, în 2005, când eram în funcţia de viceministru al economiei şi comerţului. Mai târziu am lucrat împreună în Guvern în subordinea doamnei Zinaida Greceanîi, în diferite proiecte. Ea a fost în echipa noastră. Maia Sandu a fost în echipa de persoane tehnocrate profesioniste din Guvernul Republicii Moldova în care am activat şi eu”.

N-aș stărui totuși asupra acestui episod din biografia Maiei Sandu dacă fi și singurul în  blocul ACUM. Ei bine, lucrurile stau exact invers.

Și actuala ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, în aceeași perioadă  de guvernare a PCRM a deținut funcții importante în Guvernul Tarlev, iar ulterior în Cabinetul Greceanîi. Ea a fost şefă a  Direcţiei coordonarea politicilor şi asistenţei externe în Aparatul Executivului. Presa a scris că era o apropiată a Zinaidei Greceanîi și a lui Igor Dodon care au promovat-o în colegiul Ministerului Economiei și Comerțului.

Curios este faptul că, fiind deja militantă a partidului PAS, și-a schimbat numele după ce mass-media a aflat că fusese demnitar în guvernul comunist. Din anul 2018, potrivit ziarului Timpul(https://www.timpul.md/articol/un-activist-pas-i-a-schimbat-numele-dupa-ce-au-aparut-informaii-despre-legaturile-sale-din-trecut-cu-dodon-i-greceanii-133792.html), Natalia Catrinescu a devenit Natalia Gavriliță.

Ei au ales Rusia

N-aș vrea să fiu înțeles greșit. Se mai întâmplă ca oamenii să facă compromisuri când nu au de ales. În timpul ocupației sovietice, scria poetul Grigore Vieru, nu aveai cum că-ți editezi opera literară dacă nu acceptai să dedici și niște versuri lui Lenin sau „Marii Revoluții Socialiste din Octombrie”.

Dar nu asta era situația în anii 2000. Pentru o persoană cu viziuni democratice exista o alternativă: să fie în opoziție față de regimul comunist al lui Vladimir Voronin. Ce căutau oare Maia Sandu și Natalia Gavriliță în guvernul filorus, românofob și antioccidental al lui Vasile Tarlev?

Chiar dacă ambele încearcă să-și ascundă faptele jenante din CV, guvernul din care fac parte promovează în funcții strategice persoane la fel de dubioase. Șef al Poliției de Frontieră a ajuns, bunăoară, activistul PPDA,  Rosian Vasiloi, un absolvent al Academiei FSB. Acesta a studiat la Moscova  după proclamarea independenței Republicii Moldova.

Și actualul ministru de Externe,  Nicu Popescu, a învățat în Federația Rusă în anii 1998–2002 la Universitatea de Stat de Relații Internaționale, cunoscută ca fiind o instituție afiliată spionajului extern al Rusiei. Nu-i incriminezi nimic. Dar credeți că plecarea sa în Federația Rusă deja după proclamarea independenței este întâmplătoare? Mă îndoiesc.

Un lucru este cert. Războiul hibrid al Rusiei produce guvernări hibrid, iar păsările cântătoare din vârful piramidei de la Chișinău și-au luat zborul din același cuib. Indiferent de culoarea ciocului sau a penajului.