Limba ei de femeie deșteaptă te calcă pe nervi.

 (Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray)

Modelul Dorian Gray din celebrul roman al scriitorului Oscar Wilde este fascinat de farmecul portretului său. Dar savurându-și chipul impozant pictat de amicul său Basil Hallward,  constată cu stupoare că pe zi ce trece se sluțește în propriul tablou.

Grimasa din tablou

Muza artistului plastic este frumoasă. Dar tragedia vieții sale se ascunde tocmai în frumusețea ei. Dorind să stabilească cu tot dinadinsul un raport de identitate dintre  ficțiune și realitate, își otrăvește  sufletul.

Pentru a-și eterniza frumusețea, Dorian Gray ajunge să-și trădeze până și oamenii cei mai dragi. Nesimțirea lui ucide, iar în portretul său apare o grimasă urâtă.

Modelul înțelege că tot ce va face de acum încolo îi va deforma imaginea. De aceea, va ascunde portretul ca să nu se dumerească nimeni că maniera sa de a experimenta viața zămislește un monstru.  

Puterea cu orice preț

Și Maia Sandu creează impresia că este atât de încântată de imaginea sa publică încât încearcă s-o fructifice din plin pentru a-și menaja orgoliile. Caută din răsputeri să urce pe scena politică la înălțimea darului primit și să se mențină acolo cât mai mult timp posibil.  

Efectul însă este devastator. Lidera PAS își dorește astăzi pentru sine, nu pentru cauză, supraviețuirea în jilțul de premier cu orice preț.

Încă prin luna mai 2019 se jura că are nevoie de putere pentru o perioadă ultrascurtă de timp. Și Andrei Năstase așijderea. Spuneau că vor guvernarea doar pentru a-l da jos pe Plahotniuc și a face curat în țară, ca apoi să se retragă fără nicio pretenție.

Lucrurile s-au dovedit a fi mult mai complicate. Statul nu-i dormitorul de acasă sau o cameră de hotel în care menajera îndepărtează praful în câteva minute.  

Plini de sine, trufași și năzuroși după niște cursuri luate la Sorbona sau Harvard, dar fără o înțelegere profundă a fenomenului politic și fără o pregătire temeinică în materie de guvernare, ei se complac astăzi în suficiență și faimă ieftină. La aceștia, la chipul lor de oaie creață cască ochii săi nerodul. vorba poetului. 

Habar n-au cum trebuie să guverneze. Amatorismul lor, coroborat cu gustul puterii pe care l-au prins pe parcurs, anunță deja mari necazuri pentru întreaga societate.

Și-a jignit colegii

Modul în care a reacționat la criticile unor deputați din blocul ACUM la adresa lui Dodon și a socialiștilor arată că șefa Guvernului a pierdut orice contact cu realitatea. Căznindu-se să-și perpetueze puterea politică pe care a ajuns s-o dețină din mila Kremlinului, își jignește colegii din PAS și PPDA cu o nesimțire demnă de eroul pervertit al romanului „Portretul lui Dorian Gray”.

Maia Sandu își etichetează tovarășii de drum, numindu-i niște „confuzi” care debitează „vorbe goale”. Ea le dă de înțeles lui Octavian Țicu, Iurie Reniță și celorlalți deputați rebeli ai majorității parlamentare că ar fi niște egoiști leneși și inutili care fac doar umbră pământului.

„Pe cei confuzi din blocul ACUM, spune primul-ministru, îi rog să nu încurce libertatea de exprimare cu vorba goală ( sic!). Aveți de ales – fie participați la schimbare și vă asumați o muncă extrem de dificilă, fie continuați să nu faceți nimic și să inflamați societatea cu nevoile propriului ego” (s.n).  Ea își mai îndeamnă colegii „să-și murdărească hainele”, întrucât „gunoiul din țară miroase urât”.

În ceea ce privește ultima observație, îi dau dreptate premierului. „Gunoiul din țară” de bună seamă „miroase urât”. Și nu doar cel lăsat de fosta guvernarea. Noua putere, intrând în cârdășie cu Putin, a băgat Republica Moldova în cea mai mare mizerie posibilă de la proclamarea independenței încoace.

Face cu ochiul lui Dodon

De parcă nu ar vedea că, bătând palma cu un partid pro-Kremlin, s-a murdărit din cap până-n picioare, Maia Sandu nu contenește a face cu ochiul lui Dodon și socialiștilor. Pe cât e de necruțătoare cu deputații din ACUM, pe atât e de complezentă cu cei din PSRM.

 „Desigur, democrația este fragilă, afirmă spăsită primul-ministru. Însă aceste divergențe nu pot fi piedici în calea scopului care ne-a determinat sa avem o înțelegere între ACUM și PSRM”.

Dodon îi răspunde cu aceeași monedă, îndemnând la „înțelepciune și maturitate politică”. Președintele ține să le amintească celor din ACUM că toți ”partenerii strategici”, adică și Occidentul, și Rusia, sunt la fel de importanți pentru guvernarea actuală de la Chișinău.

Se vede de la o poștă că între premier și șeful statului nu există diferențe de opinii  notabile . Ambii cer la unison „atitudini echilibrate”, „răbdare” și evitarea de „pretexte” pentru a nu complica situația. Această bizară armonie nu trebuie să ne mire.

Interesul lor comun e să tragă de timp și să mențină pe linia de plutire această guvernare cel puțin până la alegerile locale. Ambele grupări, și PSRM, și ACUM, nu pot să riște noi alegeri parlamentare atâta timp cât nu au preluat efectiv toate resursele administrative și pe plan central, și pe plan provincial.

De aici și nervozitatea  lui Igor Dodon și a Maiei Sandu, supărarea lor comună pe deputații disidenți din PAS și PPDA care critică concursurile contrafăcute și numirile părtinitoare ale unor persoane în înalte funcții de stat. Nu degeaba socialiștii se întreabă îngrijorați câți deputați are în realitate, nu pe hârtie, coaliția ACUM/PSRM.

Au dat statul pe mâna rușilor

Astfel, atacul premierului la adresa colegilor nu-i decât un efort disperat de a reîntrona disciplina în majoritatea parlamentară, de a descuraja orice frondă sau mișcare centrifugală în interiorul alianței. Numai că lucrurile scapă de sub control deja.

Crește încet, dar sigur numărul deputaților ACUM care își dau seama că pretinsa dezoligarhizare nu-i decât o inversare a piramidei. Deși cu întârziere, tot mi mulți dintre ei văd că alierea cu un PSRM învechit în rele nu avea cum să ducă la implementarea unei justiții independente și a unui stat de drept.

Regimul oligarhic este înlocuit la ora actuală cu unul clientelar la fel de nociv. Iar coabitarea  proeuropenilor cu un partid pro-rus  readuce Republica Moldova pe orbita Moscovei și poate conduce, în ultimă instanță, la monopolizarea puterii de o cleptocrație de tip putinist.

Nu ai cum să dai statul pe mâna rușilor și să pretinzi că îl europenizezi. Nu poți să exorcizezi demonii oligarhiei și injustiției în complicitate cu diavolul. Până la urmă, din toate acestea rezultă tot un drac.

Încrâncenarea cu care încearcă să se opună deșteptării unor colegi din blocul ACUM va produce noi grimase în portretul pe care Maia Sandu și l-a plăsmuit pentru public. De Andrei Năstase nici nu mai vorbesc. Imaginea acestuia în uniformă de polițist nechemat s-a făcut deja țăndări.