Nu trece o lună ca Patriarhia Rusă din Moldova să nu se evidențieze în spațiul public cu vreun scandal. Patriarhia Rusă, adică Mitropolia Moldovei, ca să fie foarte clar. Chiar dacă o fi existând preoți vrednici și la ruși și în teritoriile ocupate de patriarhia lor, acest lucru nu se vede și nici nu se prea poate vedea pe lângă toate ilegalitățile și imoralitățile pe care le comit cei care ar trebui să fie păstori. 

Nu a trecut prea mult de când preoții ce țin de Patriarhia Rusă au sărit la bătaie la preoții Mitropoliei Basarabiei în timpul unei slujbe de comemorare a celor deportați, că un “erou” al Mitropoliei Moldovei ne-a scârbit din nou, dar acum nu doar pe cei care au legătură cu biserica, ci și pe atei, și pe ruși, și pe români, și pe toți care cât de cât sunt oameni normali. 

Diaconul Ghenadie Văluță, foarte cunoscut în Moldova din cauza acțiunilor sale țăcănite și prezenței la numeroase emisiuni, unde o face pe apărătorul pravoslavnicilor, a șocat acum pe toată lumea după ce a fost înregistrat de un alt șofer târând un câine legat în lanț de mașina sa. Când a fost oprit Văluță, câinele s-a prăbușit pe asfalt, lăsând multe urme de sânge. Alelași Văluță își făcea selfiuri rânjind la începutul anului cu o femeie pe moarte. Dacă atunci a scăpat de orice fel de pedeapsă, acum după ce s-a făcut și o petiție semnată de peste 30 000 de persoane, sper să fie pedepsit nu doar de biserica lui (un astfel de personaj clar nu are ce căuta în nici un fel de biserică), ci și de lege – nu poți lăsa nepedepsite acțiunile sadice de maltratare și de torturare a animalelor.

Ocrotit de Patriarhia Rusă și făcând parte din cercul restrâns al președintelui socialist Dodon (care l-a cărat pe Athos, dar nu i-a zis să aibă grijă de animalele sale), Văluță a încercat să o dreagă și de data asta: el ar fi dus animalul la “miasocombinat” pe câmp, acolo ar fi primit mâncare. Cei răi ar fi „netradiționalii”, care îl pândesc. Pentru că nu stălucește nici la capitolul inteligență, el s-a autodenunțat, crezând că-și face bine: acest Husky amărât pe care l-am văzut cu toții plin de sânge nu ar fi primul câine pe care îl duce și-l abandonează lângă combinatul de carne. 

După aceste imagini inumane, șocante, ar trebui să reacționeze promt nu doar poliția, ci și psihiatria. Că, până la urmă, nu-i putem face ceea ce comenta cineva după știrea îngrozitoare: să-l legăm de un tanc rusesc și să-l plimbăm pe Văluță în jurul satului.