Războiul lui Andrei Năstase contra lui Vadim Ungureanu a început cu mult înainte ca cel dintâi să devină ministru de interne, și s-a desfășurat în mai multe episoade, fiind un adevărat serial. Un episod al acestei prigoane  s-a derulat pe 16 septembrie 2018 într-un parc din Chișinău, de unde jurnalistul a fost izgonit de oamenii lui Andrei Năstase și despre care eu am scris acest text: 

Dumitru CRUDU // Dinții lui Vadim Ungureanu

Între timp, Andrei Năstase a devenit ministru în guvernul ACUM-PSRM, iar Vadim Ungureanu, scriitor, un scriitor de succes. Andrei Năstase este ministru de interne, pe când Vadim a publicat un roman „Lua-te-ar dracu, Cristina”, care se vinde ca pâinea caldă, probabil că e cel mai vândut roman după romanele Tatianei Țâbuleac și ale lui Nicolae Dabija, deși nu cred că domnul Andrei Năstase l-a citit.

Ceea ce s-a întâmplat la conferința de presă al ministrului de interne seamănă izbitor de tare cu ceea ce s-a petrecut acum un an și ceva în parc. Din ambele locuri, Vadim Ungureanu a fost scos în șuturi de către oamenii lui Andrei Năstase, singura deosebire fiind doar aceea că dintr-un contestatar al regimului de atunci, Andrei Năstase a devenit un stâlp al regimului ACUM-PSRM, iar Vadim a publicat un roman cu o mare priză la public, cu precădere la publicul feminin.

În tot acest interval de timp m-am întrebat oare ce nu-i place lui Andrei Năstase la Vadim Ungureanu că-i dă la gioale oriunde îl prinde?

Întrebările, întrebările pe care i le pune jurnalistul, fiindcă Vadim Ungureanu ca nimeni altul știe să pună întrebări incomode. Și Andrei Năstase nu are nici un chef să răspundă la aceste întrebări. Dacă nu vrea să nu răspundă, dar de să-l scoată pe jurnalist de guler afară din sediul Ministerului de Interne? Oare acest lucru nu contravine principiilor pentru care a luptat Andrei Năstase toată viața sa ca și adversarii săi politici să aibă dreptul de a-și exprima punctul lor de vedere?

Numai democratic nu pare gestul său, iar războiul său contra jurnalistului Vadim Ungureanu miroase a nărav totalitar.

Ceea ce nu știe Andrei Năstase e că Vadim Ungureanu a ieșit în stradă pe 7 aprilie 2009, contribuind la prăbușirea regimului comunist de atunci, și fiind maltratat ulterior  în beciurile poliției pe care, iată, peste ani, o conduce Andrei Năstase.

Nu să-l urască ar trebui Andrei Năstase, ci să-i spună mulțumesc și să-i ceară scuze. Dacă nu ar fi fost oameni ca Vadim Ungureanu, niciodată nu ar fi ajuns la putere Andrei Năstase. Asta ar trebui să știe și să înțeleagă.