Autoritățile și mass-media au făcut mare tam-tam pe seama întâlnirilor pe care le-a avut la Chișinău David Hale, subsecretarul de Stat al SUA pentru Afaceri Politice, cu Maia Sandu, Igor Dodon și alți reprezentanți ai actualii puteri. Numai că între discursul real al înaltului oaspete american și textul dat publicității de autoritățile locale sunt diferențe notabile.

Distanța dintre vorbe și fapte

 

Dacă e să dăm crezare comunicatului oficial al Guvernului moldovean , „Subsecretarul de Stat al SUA, David Hale, a apreciat eforturile Guvernului în realizarea reformelor, beneficiile cărora vor fi resimțite în mod direct de cetățeni. David Hale a reconfirmat sprijinul SUA pentru realizarea programelor de modernizare a Republicii Moldova”. Scurt, clar și cuprinzător, nu-i așa?

Mass-media afiliată actualei puteri a relatat în linii mari același text. Portalul propagandistic Chișinău „Sputnik”, editat de agenția oficială a guvernului rus ”Rossia segodnea” reproduce întocmai versiunea autorităților moldovene. Nimic mai mult.

Radio Europa Liberă adaugă câteva detalii. Potrivit lui, „David Hale și-a exprimat sprijinul pentru atenția prioritară acordată de guvernul de la Chișinău combaterii corupției și spălării de bani, reformării sistemului bancar și a justiției, securității energetice și independenței mass-media”.

Majoritatea instituțiilor media de la Chișinău a difuzat un text foarte apropiat de comunicatul de pe pagina oficială  a Cabinetului Sandu. A relatat că subiecte de discuție între oaspetele american și gazdele sale moldovene au fost combaterea corupției,  reformele, modernizarea etc.

Perioada de tranziție

Fără de zăbavă însă un comunicat despre vizita lui David Hale a publicat Ambasada SUA la Chișinău. Lectura lui arată că Executivul moldovean a trecut cu vederea niște mesaje esențiale pe care subsecretarul de Stat american a ținut să le transmită în cadrul întâlnirilor sale cu oficialitățile de la fața locului.

Potrivit versiunii Ambasadei SUA, David Hale a vizitat Chișinăul pentru „a afirma sprijinul puternic al SUA a Republicii Moldova  în perioada curentă de tranziție” (s. n.). E un amănunt simptomatic  care, se pare,  nu degeaba a fost neglijat și de autorități,  și de presa care-i cântă în strună.

„Perioada curentă de tranziție”, asupra căreia stăruie Ambasada SUA, nu-i decât o etapă intermediară, provizorie. O  trecere de la actuala administrație hibrid la o altă stare, la o guvernare nouă, efectiv pro-occidentală. Deloc întâmplător,  David Hale, potrivit comunicatului misiunii diplomatice americane,  în același context își afirmă angajamentul de lungă durată al Statelor Unite de a colabora cu toți cetățenii Moldovei pentru a construi un viitor mai prosper și democratic” (s.n.).

Altfel spus, în ciuda unei victorii de etapă a Kremlinului în Republica Moldova, Washingtonul nu o lasă din brațe. SUA sunt hotărâte  să depună eforturi susținute pentru ca sistemul pluralist, libertatea și societatea deschisă să triumfe în cele din urmă între Prut și Nistru.  

Acest gând al lui David Hale a fost trecut sub tăcere de autoritățile moldovene. L-au cenzurat  pentru a nu supăra Rusia și oamenii ei de la Chișinău de a căror susținere atârnă ca un fir de ață Guvernul Sandu.

Influența malignă a Rusiei

Omisiunea cu pricina nu-i singurul mesaj transmis la Chișinău de subsecretarul de Stat american pe care gazdele s-au prefăcut că nu l-au înțeles sau nu l-au auzit bine. Potrivit aceluiași comunicat al misiunii diplomatice a Statelor Unite, David Hale s-a întreținut cu oficialitățile moldovene pentru a discuta prioritățile-cheie (sic!), „inclusiv combaterea corupției, creșterea transparenței și responsabilității publice, consolidarea securității energetice a Moldovei și creșterea rezistenței împotriva influenței străine maligne”(s. n).

La ce „influență malignă” s-a referit David Hale? E la mintea oricui că nu asupra ingerințelor chineze, turcești sau nord-coreene atrage el atenția.

În opinia Washingtonului, guvernul de la Chișinău are de rezolvat patru priorități-cheie. Una dintre acestea este sporirea capacității de apărare a Republicii Moldova împotriva războiului hibrid al  Rusiei.

Cu alte cuvinte, sugerează americanii, rezistența în față spionajului, dezinformării și propagandei fostei metropole, a amestecului ei în afacerile interne ale Republicii Moldova nu trebuie în niciun caz să slăbească. Din contră, este necesar să crească, să se întărească.

După cum vă dați seama, și acest îndemn american a fost greu de suportat de Alianța Kozak. Nu e de mirare că autoritățile moldovene  n-au găsit nimic mai bun de făcut decât să cenzureze mesajul transmis de Guvernul SUA.

Că omisiunile din textul lui David Hale nu sunt niște lacune accidentale ne dovedește  comunicatul Guvernului Republicii Moldova citat mai sus. Maia Sandu, la întrevederea cu subsecretarul american, a declarat că Executivul contează „foarte mult pe cooperarea cu Guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul consolidării organelor de drept, instituțiilor pentru lupta împotriva corupției și reformării justiției”.

Așadar, alianța ACUM/PSRM   dorește ca americanii s-o ajute în multe sfere. În afară de una. Guvernul Maiei Sandu nu are nevoie de susținerea SUA pentru contracararea pericolului rusesc.

Gafează în favoarea Moscovei

Mulți dintre cei care continuă să aibă iluzii în privința monstruoase coaliții, vor insista asupra faptului că poate guvernul a fost bine intenționat, dar a comis o eroare involuntară. Nu-i exclus. E omenește să greșești.

Mă întreb însă cum se face că Guvernul Maiei Sandu mereu gafează monumental în favoarea Rusiei? Cum naiba greșește de așa manieră încât să fie pe placul lui Putin?

Ministrul de Externe Popescu s-a căznit să strecoare în mințile oamenilor teoria rusească a conflictelor armate din spațiul ex-sovietic potrivit căreia acestea nu-s decât niște războaie „civile”, fratricide. Chiar deunăzi liderul de la Kremlin afirma că în Ucraina luptă doar diferite segmente ale populației locale, iar Moscova nu are absolut nicio implicare.

Premierul moldovean la Kiev a vorbit ucrainește, dar a greșit rusește. A sprijinit integritatea teritorială a Ucrainei, dar n-a suflat o vorbă despre integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ca să nu mai spun că a uitat, ca de obicei în ultima vreme, să rostească numele „Rusia” în context negativ.

Nimic despre mișelescul război hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova. Acest tabu pe care și l-a impus actuala guvernare nu este întâmplător. De vină nu-i doar înțelegerea secretă cu PSRM  de a nu ataca Rusia.

Guvernul de la Chișinău evită să critice Kremlinul pentru că el însuși este un produs al putinismului  ca lucrătură subversivă împotriva tuturor republicilor ex-sovietice care încearcă să se descotorosească de influența rusească. Nu dați vina doar pe Dodon.

Elementele capitularde

Maia Sandu și Andrei Năstase sunt la fel ca președintele filorus. Atâta  doar că în loc să poarte  steaua roșie în frunte, s-au înfășurat în drapelele albastre ale Uniunii Europene. Și în opoziție, și la putere, ambii au indus în societate două idei care dau apă la moară Kremlinului.

Prima. Responsabil pentru situația precară a țării este doar vechiul regim a cărui moștenire trebuie anihilată ca apoi să curgă lapte între maluri de marmeladă. Și a doua. Geopolitica nu contează, deoarece Rusia nu are nicio treabă cu necazurile noastre.

De parcă n-ar fi existat războiul de la Nistru, prezența ilegală a trupelor străine în estul republicii, dependența energetică întreținută artificial de Moscova, spionajul rus, propaganda românofobă și antieuropeană a Kremlinului, spălătoria rusească de bani, embargourile impuse exporturilor moldovenești  ș.a.m.d., oamenilor li se bagă în cap ideea perfidă că amestecul nociv al fostei metropole nu-i decât o scornire a „rusofobilor”.

La ora actuală sunt luați în răspăr cei preocupați de geopolitică, de influența rusă, de situația limbii române etc. Este denigrată rezistența Republicii Moldova în fața tentativelor ruse de destabilizare a celui de-al doilea stat românesc.

Greșesc cei care consideră că la mijloc ar fi doar o răfuială cu Plahotniuc. Lupta cu „oligarhul cel rău”, împotriva corupției și pentru ”eliberarea” justiției este doar un paravan  menit să ascundă adevăratele ținte.

În realitate se urmărește capitularea Republicii Moldova în fața Rusiei. Acesta este obiectivul numărul 1 al coabitării aparent ciudate dintre ACUM și PSRM.

Treptat, cel de-al doilea stat românesc, ajuns pe mâna unor elemente capitularde, se transnistrizează de la un capăt la altul, degenerând într-o enclavă rusească între Ucraina și România. Nu-i pierdut totul însă.

David Hale a venit  să ne asigure că țara sa nu ne abandonează, că rămâne angajată într-o luptă de „lungă durată” pentru  revenirea acestui teritoriu în Europa.  SUA au oferit Chișinăului de-a lungul anilor 1,5 miliarde dolari,  a dat el de înțeles, nu pentru ca Republica Moldova să redevină vasala autocrației mafiote ruse.

Observând însă că mesajul său este trunchiat, probabil, oaspetele american, într-o emisiune televizată, a ținut să sublinieze, înainte de a pleca de la Chișinău, că la noi situația e la fel ca în Ucraina, unde Rusia a ocupat Crimeea și a dezlănțuit un război în Donbass. „Am dori, a punctat Davide Hale, să îi vedem pe toți partenerii noștri…  bucurându-se de independență, de suveranitatea teritorială și de hotarele recunoscute la nivel internațional, bucurându-se de posibilitatea de a-și hotărî singuri soarta, fără vreo formă malignă de influență (s.n).