De fiecare dată când la alegeri câștigă socialiștii și partidele pro-ruse, vedem că în societate reînvie un val agresiv de stalinism. Când spun pro-ruși mă refer la cei anti-occidentali, anti-UE, că nu toți rușii au portretele lui Lenin și ale lui Stalin în loc de icoane.

Acum, că a fost dat jos un guvern PD, dar a fost instalat unul care vrea să fie al blocului ACUM (PDA și PAS), parcă n-ar fi motive de îngrijorare. Dar acest guvern întărește atribuțiile președintelui socialist, apoi socialiștii au mai căpătat niște funcții cheie în stat, legate de securitate și armată. Asta ar fi o explicație la jubilarea staliniștilor de la instalarea guvernului ACUM, plus, desigur, numele neoficial al guvernului – Kozak.

Cum s-ar spune, așa ceva n-a permis nici președintele comunist Vladimir Voronin, dar permit acum cei ce se numesc proeuropeni.

Unde ar fi putut reînvia spiritul stalinist în Moldova?

La asta nu trebuie să te gândești mult, e simplu. La Bălți, ca de obicei, acolo unde Patriarhia Rusă îl are episcop pe dubiosul popă separatist Marchel, implicat în multe scandaluri mai puțin ortodoxe.

De Ziua comemorării victimelor represiunilor staliniste, în scuarul Gării Feroviare din Bălţi, la invitația Asociaţiei Victimelor Represiunilor Politice, au venit câțiva preoți ai Episcopiei de Bălţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei pentru a oficia o slujbă de comemorare. O slujbă care a fost la început amânată, apoi întreruptă cu brutalitate de popii Episcopiei de Bălţi şi Făleşti (Patriarhia Moscovei).

Aflăm aceste lucruri din comunicatul Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei:

“Din cauza preoţilor Episcopiei de Bălţi şi Făleşti (Patriarhia Moscovei) prezenţi la ora 7.30 în scuarul Gării Feroviare de Nord (cu toate că timpul rezervat lor a fost 9.00 – 15.00), slujba de pomenire a început cu o întârziere de 40 de minute şi a fost oficiată doar parţial, motivul scurtării sfintei slujbe fiind intervenţia brutală a preoţilor promoscoviţi peste slujitorii Episcopiei de Bălţi, interzicându-le, în mod abuziv, să oficieze slujba de pomenire, somându-i, în acelaşi timp, fără a avea vreun drept, să părăsească incinta scuarului Gării Feroviare de Nord; Episcopia de Bălţi condamnă comportamentul agresiv şi descalificant al fiilor duhovniceşti ai Patriarhiei Moscovei, arătat, în ziua de 6 iulie 2019, în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi, şi-i îndemnă, în duhul Evangheliei, să renunţe la acţiuni dezonorante pentru slujitorii altarului care aduc multă sminteală între creştini”.

Una dintre petele mari ale guvernului PD a fost aprobarea tacită a fărădelegilor comise de popii pro-moscoviți ai Mitopoliei Moldovei a Patriarhiei Ruse. Nu puteai avea încredere în ei, nu le credeai pro-europenismul când vedeai că permit popilor staliniști să ocupe o biserică și să dea afară preotul, ca în timpul lui Stalin, cum s-a întâmplat la Dereneu.

Înțeleg că o parte din popii Moscovei au epoleți, dar nu tocmai ai statului nostru. Pe lângă Maia Sandu prim-ministru, îl avem acum pe Andrei Năstase ministru la MAI.

Ca să le mai dăm crezare că slujesc legea și că sunt proeuropeni (nu neapărat pro-români), ar trebui să le potolească pornirile staliniste ale popilor Moscovei: la Bălți, la Dereneu și acolo unde mai apar. Pentru că nu e vorba doar de biserică, ci și de lege, pe care popii staliniști o încalcă repetat oricând și oriunde au ei chef.