Isprava lui Andrei Năstase la APCE a căzut ca un trăsnet pentru multă lume. I-a șocat până și pe unii simpatizanți proeminenți ai coaliției ACUMPSRM.

Regrete tardive

Se arată contrariat Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă. În opinia sa, Andrei Năstase, votând pentru Rusia, a trădat Kievul, singura pavăză reală în calea uneltirilor revanșarde ale fostei metropole. Dacă Ucraina nu ar fi rezistat invaziei ruse în 2014, scrie el, Dumnezeu știe unde s-ar fi oprit Putin atunci și cine știe ce s-ar fi ales din Republica Moldova astăzi.

Victor Chirilă presupune că actuala guvernare nu realizează pe deplin primejdia care poate veni din partea Federaţiei Ruse. Părerea mea e că își dă seama. Nu are încotro însă.

Am spus-o și o repet. Logica trădării dictează și o anumită linie de conduită de la care nu poți devia după bunul tău plac.

Este decepționat și literatul Mircea Ciobanu care exclamă uluit „Eh, Andrei, Andrei!". El îi amintește liderului PPDA că noi „nu datorăm nimic Rusiei". Și adaugă chinuit de îndoieli: „dacă eu nu am dreptate și noi totuși îi datorăm ceva, atunci îmi pare foarte rău".

Regretele sale îmi amintesc de o recentă relatare a presei despre un naiv iubitor de animale de lângă Voronej. Acesta s-a aventurat să crească un pui de urs în curtea casei sale. Totul a fost bine și frumos un timp.

Când a crescut mare însă, fiara și-a devorat stăpânul. "Cum așa, se mirau membrii familiei sale în fața camerelor TV, animalul era drăgălaș, dresat, cuminte și mânca din palma noastră...". Ursul nu-și trădează instinctul și nici rusul interesul. Mai cu seamă, cel geopolitic, fie vorba între noi.

Darurile lui Mefisto

Indiferent ce iluzii își fac la ora actuală Mircea Ciobanu și alți suporteri ai blocului ACUM, pe lumea asta nimic nu-i pe gratis. Mai ales, în sfera politică.

Când pactizezi cu diavolul, trebuie să plătești, oricât de mult ți-ar părea de rău. După cum ne arată experiența doctorului Faust, Mefisto este generos, îți face cadouri cu nemiluita. Atâta doar că îți ia în schimb sufletul.

Căderea la învoială a blocului ACUM cu partidul pro-Kremlin sub îndrumarea lui Dmitri Kozak nu avea cum să nu pervertească partidele PAS și PPDA, făcându-le ostatice ale Moscovei. Când te împreunezi cu un adversar din afară, vrând-nevrând, intri într-un cerc vicios. Te antrenezi într-un joc periculos care te obligă să trădezi constant și fără șansă de scăpare.

Un vot previzibil

Votul din APCE al președintelui Platformei DA nu are cum fi o surpriză. Din contră. Acesta era previzibil, fiind o confirmare a imposturii sale.
Nu trebuie să fii un ghicitor în stele ca să anticipezi trădarea lui Andrei Năstase. Oricine l-a urmărit atent în ultimii ani ar fi putut observa disponibilitatea sa de a se ralia până și cu Putin pentru a-l da jos pe Plahotniuc.

Afirmațiile-i antiunioniste de la televiziunile de la Moscova, îndemnul de a „pune batista pe țambal", după cum numea el renunțarea la integrarea europeană, cochetarea cu procurorii ruși – toate acestea erau niște derapaje antinaționale strigătoare la cer. Deci, cine are ochi de văzut, putea să vadă. Cine are urechi de auzit, era în stare să audă.

Însă credința idolatră a alegătorilor este oarbă. Cine și-a făcut un chip cioplit din partidele PAS și PPDA nu avea cum să vadă sau să audă.

Treptat, electoratului i s-a strecurat ideea smintită că de dragul debarcării oligarhului nesuferit ne putem alia cu oricine. Chiar și cu rușii.

Și pe urmă, deja coalizarea blocului ACUM cu un partid pro-Kremlin era o trădare a Ucrainei, vorba lui Ion Chirilă. Chiar și fără votul din APCE, guvernarea de la Chișinău a întors spatele aliatului nostru natural din Răsărit.

Când impostura devine o experiență generalizată, revărsându-se de-a lungul și de-a latul scenei politice, conștiința nocivității ei se estompează. Banalitatea răului, scrie Andrei Pleșu, îl face, încet-încet, să pară „firesc" şi să alunece în inobservabil.

Dependenți de Rusia

Maia Sandu și Andrei Năstase sunt astăzi dependenți de Rusia ca narcomanii de cocaină. Le place sau nu, ei se văd siliți să se conformeze unor reguli care țin pe linia de plutire coaliția ACUMPSRM.

Iată câteva legi nescrise care stau la baza concubinajului bizar dintre pretinșii proeuropeni și filorușii declarați. Să nu-l judeci pe Dodon pentru faptul că este un agent de influență al Kremlinului. Să nu scoți Partidul Socialiștilor în afara legii sub acuzația de finanțare ilegală rusească. Să nu te opui efectiv politicii externe a Moscovei, chiar dacă aceasta periclitează interesul național al Republicii Moldova.

Este la mintea oricui că toate condițiile impuse blocului ACUM prin alierea cu PSRM pun cruce pe promisiunile de a dezoligarhiza statul, de a asigura separația puterilor și de a garanta o justiție independentă. În situația în care Dodon și Partidul Socialiștilor sunt absolviți de răspundere în mod arbitrar, represaliile împotriva lui Plahotniuc și oamenii săi nu-s decât o ordinară reglare de conturi. Nimic mai mult.

Și oaia întreagă, și lupul sătul

Credeți că Andrei Năstase, votând în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în favoarea Federației Ruse, a acționat de capul lui? Haideți să fim serioși.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a făcut o dezvăluire care spune multe. El recunoaște că înainte de a pleca la Strasbourg s-a întreținut cu primul-ministru Maia Sandu și a avut consultări la Ministerul de Externe. A avut deci girul să voteze contra.

Vi se pare poate că Andrei Năstase, spre deosebire de Mihai Popșoi, nu a vorbit cu nimeni la Chișinău despre votul său la APCE? Vă imaginați că a ridicat mâna pentru Rusia sub puterea impulsului, urmând exemplul socialistului Vlad Bătrâncea? Aiurea.

Andrei Năstase nu este un fraier, orice s-ar spune despre el. Votul său a fost calculat și programat acasă. De cine? De alianța ACUMPSRM.

Întovărășirea cu rușii, după cum spuneam, își are logica ei necruțătoare. Ca să nu se supere Putin, cel care a binecuvântat alianța Kozak, majoritatea reprezentanților Republicii Moldova la Strasbourg urma să voteze pentru revenirea Rusiei în APCE. Iar ca să nu-și iasă din țâțâni alegătorii proeuropeni ai PAS și PPDA, lui Mihai Popușoi i s-a recomandat să se pronunțe împotrivă.

Așa au fost împăcate două interese diametral opuse. Guvernarea Sandu-Năstase-Dodon s-a căznit să mulțumească și pe unul, și pe altul. Ca să rămână şi oaia întreagă, şi lupul sătul. N-a fost să fie însă.

Electoratul proeuropean nu s-a lăsat dus cu zăhărelul. După cum am spus, astăzi sunt oripilați până și o serie de sprijinitori notorii ai blocului ACUM.
Și acesta-i doar începutul. Doctorul Faust, cel care a pactizat cu diavolul, vânzându-și sufletul, trebuie să-și trăiască supliciul până la capăt.