Unul dintre punctele cele mai importante și mai impresionante ale pachetului de dezoligarhizare al blocului ACUM era adoptarea Legii Magnitsky. Deputații parcă deja s-au jucat cu butoanele de vot, dar se pare că Legea Magnitsky a fost doar ceva ce suna bine, hard, pentru alegători, însă odată ajunși la putere, cei de la ACUM au cam uitat de această lege mai degrabă normală decât foarte curajoasă.

Iată ce răspund cei de la ACUM la întrebarea de ce? pentru adoptarea Legii Magnitsky: “Vrem să îmbunătățim nivelul protecției drepturilor omului și să înăsprim lupta cu spălarea banilor.

Cetățenilor străini implicați în acte grave de corupție sau de încălcare a drepturilor omului li se va impune un regim de sancțiuni.” 

Și Argumentarea: „Pentru a pedepsi dur implicarea funcționarilor publici și a demnitarilor de stat în cazuri de corupție la nivelul cel mai înalt și pentru a nu permite încălcarea drepturilor omului, trebuie impus un mecanism de sancțiuni, cunoscut în lume drept ”Legea Magnitsky”.”

Când spui Legea Magnitsky, te gândești direct la sancțiunile SUA și UE împotriva Rusiei. Vicepreședintele rus, Dmitri Kozak, intră în ambele liste. Cu alte cuvinte, dacă guvernul ACUM-PSRM ar respecta Legea Magnitsky, Kozak n-ar avea ce căuta la Chișinău. Ei bine, el nu doar că vine la noi, dar își și face legile lui, fiind condus ca de un majordom să se odihnească, chiar de către Dodon. 

Între timp Renato Usatâi e liber, a fost eliberat și ex-deputatul Iurie Bolboceanu, condamnat anterior la 14 ani pentru spionaj în favoarea Rusiei și pentru trădare de Patrie. Coincidențe? Nici vorbă. Între timp, Kozak se simte extrem de bine la Chișinău, unde îl declară criminal pe Plahotniuc, chiar dacă manierele de diplomat n-ar trebui să-i permită asta, pentru că e vorba despre politicienii altor state. 

Nu doar că Legea Magnitsky nu e respectată acum, dar Năstase, de mână cu Bătrâncea, a votat pentru revenirea Rusiei la APCE. Kozak nu vine degeaba la Chișinău. Urmărind evenimentele, ai impresia că blocul ACUM se PSRM-izează. Sper să greșesc, dar întotdeauna presimțirile negre legate de Moldova se adeveresc, din păcate.