Surpriza cea mai mare a începutului de săptămână e că Andrei Năstase a votat pentru Rusia, ca acesteia să-i fie restabilit dreptul de vot în Adunarea Parlamentară în Consiliul Europei.  E șocant că cel care se declară proeuropean votează pentru Rusia, alături de deputatul PSRM-ist Vlad Bătrâncea. Că cel din urmă a votat pentru Rusia nu mă miră, pentru că acesta e un cunoscut putinofil și un antieuropean înrăit. Vlad Bătrâncea a rupt harta României în bucăți și este românofob. Vlad Bătrâncea este un nostalgic sovietic și un susținător înfocat al imperialismului rusesc. Dar Andrei Năstase, dimpotrivă. Despre Andrei Năstase se știe că ar fi proeuropean. Cel puțin, asta declară dânsul. Faptele lui însă vorbesc despre altceva. A primit să facă o alianță cu socialiștii pro-ruși și acum a votat pentru Rusia. Una spune și alta fumează, vorba aia.

Am discutat cu un amic cu care joc tenis de masă despre votul lui Andrei Năstase pentru Rusia. Amicul meu l-a votat la ultimele alegeri. Îl întreb ce părere are?

-Bună, îmi spune amicul meu.

- Vrei să spui că-l respecți la fel de mult pe Năstase și după această ultimă ispravă a sa?

- Da. La fel de mult.

-Și dacă mâine ar avea loc alegeri, tot pe el l-ai vota?

-Da.

Am rămas cu dinții în mână. Nu-mi venea să-mi cred urechilor. Oare nu amicul meu criticase războiul Rusiei contra Ucrainei? Și oare nu în urma acestui război Rusia a fost lipsită de dreptul la vot?

Ceea ce mă mira cel mai tare e că, după ce ACUM s-a aliat cu reprezentanții lui Putin la Chișinău, acesta nu se mai ia de cei din urmă. Dintr-o dată, socialiștii lui Dodon au devenit buni. Ba chiar, și Rusia a devenit bună. Rusia care ne-a ocupat o parte din teritoriu, a devenit bună, în ochii amicului meu și a unora dintre susținătorii lui Năstase.

Mii de scuze, dar eu am o altă părere. Părerea mea e că ceea ce a făcut Andrei Năstase e tare nasol. Oare asta să fie doar începutul?

Prietenul meu mi-a întors spatele, când i-am spus toate astea. Am pierdut un prieten. Un prieten foarte bun. Și oare câți alți prieteni îi voi mai pierde discutând despre nou alianță?