Motto: „Noi alergăm pe loc. Frumusețea însoțește alergătorul. E în câștig chiar și începătorul. Nu e nimeni primul, ultimul. Alergatul pe loc ne împacă pe toți.” (Vladimir Vîsoțki „Gimnastica matinală”)

Vladimir Vîsoțki are un formidabil pamflet muzical numit „Gimnastica matinală”  (Utrennyaya ghimnastika). O satiră acidă la adresa vieții cenușii dintr-o societate ermetică și fără perspective, melodia ridiculizează, pe cât de aluziv, pe atât de și subtil, realitățile sovietice.

Împăcarea tuturor

„Nu ne temem de vești proaste, nu trebuie să vorbești”, spune persiflând bardul rus care pare să fie influențat de romanul „1984” de George Orwell”. „Nu e nimeni primul, ultimul, alergatul pe loc ne împacă pe toți”.

Aidoma scriitorului englez, Vîsoțki  înfierează un regim politic ipocrit care răstoarnă valorile, încercând să ne convingă că negrul este alb și viceversa. Că lipsa de mișcare și competiție este adevăratul progres.

Cântecul lui Vîsoțki ilustrează cum nu se poate mai bine noua situație în care s-a pomenit Republica Moldova sub guvernarea Sandu-Năstase-Dodon. Așa-zisul moratoriu geopolitic, pretinsa împăcare dintre filoruși și proeuropeni, apropierea de Moscova însoțită de o mimare a unor relații strânse cu UE, nu sunt altceva decât o condamnare la „alergatul pe loc”.

Are loc o încremenire în proiect a ceea ce înalții oaspeți din UE numeau adineauri „poveste de succes”. Asistăm la o imitație a evoluției care trebuie să ascundă înțepenirea impusă din afară.

Este adevărat că derapajele antidemocratice survenite după furtul miliardului au dezamăgit partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Adoptarea forțată, fără a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și de opiniile opoziției, a sistemului electoral mixt și invalidarea alegerilor primarului Chișinăului au dat senzația în Occident că Republica Moldova se transformă într-o plutocrație care caută să ducă de nas UE.

Dar tot atât de adevărat este faptul că lucrurile au degenerat periculos în urmă disponibilității liderilor PAS și PPDA de a pactiza cu partida pro-Kremlin. De situație, în interes propriu, desigur, au profitat și la Bruxelles, și la Moscova.

Conserva din estul Europei

Încurajați de promotorii de la Berlin ai concilierii Vestului cu Putin, unii demnitari UE s-au căznit  să împace capra cu varza, gheața și focul între Prut și Nistru. Și-au propus să pună capăt rivalității acerbe dintre partizanii Rusiei, pe de o parte, și cei ai Europei și României, pe de alta, pentru a conserva Republica Moldova.

Fie vorba între noi, nu se pune problema unui cordon sanitar, după cum afirmă unii. Exclus. Chișinăul nu este capabil să îndeplinească, în stare conștientă, nici măcar această funcție.

De fapt, se urmărește congelarea lentă a Republicii Moldova și punerea ei la păstrare pe un termen nelimitat. Cum orice perspectivă europeană în viitorul previzibil lipsește cu desăvârșire, acest stat este șters de pe harta vie a Europei și lăsat să vegeteze în zona gri a continentului.  

Dublugânditul” Maiei Sandu

Iar ca luptătorii cei mai fervenți pentru integrarea europeană să nu se supere și să nu-și iasă din balamale, se recurge la „nouvorba”. La un fel de „dublugândit”, ca să-l cităm din nou pe George Orwell, care nu-i decât capacitatea de a stoca în minte două convingeri ce se exclud reciproc și de a le îmbrățișa pe amândouă în același timp.

Aparent, Maia Sandu, Andrei Năstase, Nicu Popescu și alți diriguitori ai „conservării” nu abandonează retorica europeană. În același timp, ne îndeamnă „să nu suferim geopolitic”. Să punem „batista pe țambal” și să uităm o vreme de  obiectivul integrării în UE. Acesta e „dublugânditul” lor.

Unionismul, după cum ați observat, este eliminat cu totul din dicționarul „nouvorbei”.  Declarațiile împotriva reîntregirii românești a Republicii Moldova, făcute anterior de președinta PAS și de liderul Platformei DA, nu au fost întâmplătoare. Ca și izgonirea unioniștilor, în treacăt fie spus, din Piața Marii Adunări Naționale.

Complicii ascunși ai Kremlinului

Maia Sandu va fi cel de-al treilea lider de la Chișinău, după Voronin și Dodon, care nu face prima vizită oficială la București. Anterior, până și Petru Lucinschi, după alegerea sa în funcția de președinte al republicii, a efectuat cea dintâi călătorie peste hotare în capitala României. Ca să nu mai vorbesc de Mircea Snegur, Vlad Filat, Nicolae Timofti sau Pavel Filip.

Prima vizită la București a unui lider de la Chișinău este un simbol al fraternității românești, al unității de neam. Iată că Maia Sandu îl calcă în picioare.

Treptat, semnificația Bucureștiului va fi diminuată în politica externă a Chișinăului în favoarea Moscovei. UE va avea rolul foarte vizibil de redactor al „nouvorbei” și păstrător al conservei de producție ruso-germană numite Republica Moldova.

Așa fiind, Maia Sandu și Andrei Năstase sunt groparii visului european și aspirațiilor românești. Ambii, pentru cine are ochi de văzut și minte de gândit, s-au dovedit a fi niște impostori care au trădat electoratul de dreapta, trăgându-i clapa cu ideea deșănțată că de dragul debarcării  unui oligarh este bine să ne întovărășim cu rușii.

Moscova își vede visul cu ochii

În ceea ce privește Moscova, aceasta și-a văzut visul cu ochii. Ei nu-i mai trebuie nimic altceva decât conservarea Republicii Moldova.

Kremlinul a folosit Transnistria timp de 27 de ani pentru a bloca cursul european al Republicii Moldova. Astăzi rușii nu mai au nevoie, sincer vorbind, de regimul separatist de la Tiraspol. Se vor baza pe el de acum încolo doar ca pe o variantă de rezervă.

Cel de-al doilea stat românesc s-a imobilizat singur și nesilit de nimeni. S-a tras pe linie moartă. S-a refrigerat.

Ca bolșevicii să vină la putere, spunea Lenin, eu au nevoie de cinci minute de libertate burgheză. Ca Putin să recucerească Basarabia i-a trebuit un moment de deschidere a democrației moldovenești spre Moscova.

Le-au dat liberă trecere rușilor Maia Sandu și Andrei Năstase. Complici ascunși ai Kremlinului, ei au înfipt cuțitul în spatele  vocației europene și cauzei românești a Republicii Moldova, forțându-ne să alergăm pe loc, vorba lui Vîsoțki, imitând progresul.  

Cum deschidem conserva?

Ca să învingi dușmanul nu-i nevoie întotdeauna de tancuri și avioane, sugera generalul rus Gherasimov, autorul conceptului de război hibrid. Este suficient să-i ei mințile.

Moscovei i-a ieșit pasiența. Printr-o propaganda deșucheată combinată cu trădarea unor pretinși lideri pro-europeni, rușii i-au făcut pe o parte dintre alegătorii de dreapta din Republica Moldova să-și piardă judecata. Să uite și de Tighina ocupată, și de victimele de la Fântâna Albă, și de deportări, și de GULAG, și de anexările repetate ale Basarabiei.

Ca stat, Republica Moldova nu mai are niciun viitor european. E congelat și aruncat undeva în sertarele istoriei.

Singura șansă de dezghețare și ieșire în lume este unirea cu România. Electoratul unionist, mare și credincios, dar deocamdată inert și neorganizat, trebuie să devină o forță politică. Numai astfel putem deschide conserva.