Stai acolo, nu te-mpinge, că mai e, cu un ton supărat, arțăgos, îi zicea un bărbat mai de vârsta a treia unei femei din aceeași generație, când circulam cu o „rutieră” pe strada București.

Femeia întreba de Spitalul de Urgență și părea stresată. Nu mi-a fost clar dacă erau împreună sau pur și simplu s-a întâmplat să fie de aceeași vârstă, în același microbuz, mergând în același loc. Într-adevăr, împinsul și atingerile din transportul public în Moldova te pot scoate din minți și arată cât de necivilizați suntem. Dacă nu ai ști unde te afli și te-ai trezi brusc într-un microbuz din Chișinău, unde ești împins, pipăit, unde oamenii nu se feresc atunci când te ating – ți-ar fi clar imediat că ești „acasă”. Acolo unde ți se face masaj chiar dacă nu-ți dorești acest lucru.

Dar nu despre îmbulzeala din transportul public și atingerile indecente vreau să scriu, ci despre agresivitatea noastră și lipsa educației pe care le aplaudăm. Când am ajuns la strada Lazo, bătrâna a întrebat: Mai e mult, că eu nu știu? Același bărbat nervos, care stătea deja lângă șofer, i-a răspuns urât: Închide gura dacă nu știi și așteaptă!

Șoferul nostru a fost, desigur foarte bucuros și a râs în hohote de parcă ar fi auzit bancul zilei. La Spitalul de Urgență cei doi au coborât, iar bărbatul continua să-i spună cu brutalitate ceva femeii, dar nu se mai auzea ce. Iar șoferul continua să râdă și să vorbească singur, mulțumit: Ap’ da, închide gura dacă nu știi!

Cârdășia asta între brute mi s-a părut îngrozitoare. Nici nu contează dacă cei doi erau împreună, poate chiar e mai rău dacă sunt soți. Să te comporți ca un bădăran, jignind pe cineva, apoi să fii aplaudat mi se pare groaznic, dar e ceva specific lipsei noastre de cultură și civilizație. Da, nouă ne place când alții își dau în cap, când se înjură, se scuipă și se împing. La toate nivelele.

Așa e acum în Moldova și din punct de vedere politic, la cel mai înalt nivel. După înregistrările făcute publice, în care Dodon spunea că primește bani rusești pentru finanțarea PSRM-ului și negocia federalizarea Moldovei, el ar trebui să-și dea urgent demisia, iar PSRM-ul să se evaporeze. Alți politicieni civilizați s-au retras pentru mult mai puțin. Dar nu, lui Dodon i-e bine unde s-a cocoțat, nu-l dai jos cu una cu două, deși din înregistrări e foarte clar că din postura de președinte el muncește pentru alt stat, deci trădează.

Nici PDM-ul nu se lasă plecat de la guvernare, astfel că avem două guverne, doi președinți. De bună voie nimeni nu pleacă, nimeni nu se dă la o parte. Moldova a mai fost prin crize, dar asta pare cea mai absurdă. Cu ghinișorul nu pare posibil. Mai grav e că la gradul nostru de civilizație a câștigat, a câta oară, influența brutală din afară. Adică au venit în Moldova reprezentanți UE, SUA și Rusia, dar rușii au fost învingători.

Suntem cu oiștea-n gard, nu știm unde trebuie să coborâm, ca de obicei singuri nu vom rezolva nimic. Rușii deja ne-au ajutat. Să vedem cum ne vor ajuta și occidentalii, că de la ai noștri nu e cazul să așteptăm ceva bun.